Αντιδρά η Εκκλησίας της Κρήτης στη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Αντιδρά η Εκκλησίας της Κρήτης στη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Διαφωνεί με την «θρησκευτική ουδετερότητα» και την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος

Την «έντονη διαμαρτυρία» και «δυσαρέσκεια» της προς την Ελληνική Πολιτεία εκφράζει η Εκκλησία της Κρήτης αναφορικά με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, δηλώνοντας πως «ουδεμία επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση είχε για όσα ανακοινώθηκαν», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα cretalive.gr.

Η συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, στον απόηχο της συμφωνίας του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος ήταν πολύωρη. Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε αργά χθες το απόγευμα, αναφέρεται ότι οι Ιεράρχες του νησιού διαφωνούν με την «θρησκευτική ουδετερότητα της Ελλάδος» και με την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος. Γίνεται επίσης λόγος για «αμφισβητούμενο και μετέωρο μέλλον των Κληρικών της Κρήτης».

Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος τόνισε, ότι «εμείς ως Σύνοδος λέμε, ότι θέλουμε τη συνέχεια της παραδόσεως μας, της ζωής μας και όχι ακριβώς αυτά που ζητούν και θέλουν να γίνουν». Σε ερώτηση για το αν θα ήθελε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης αρκέστηκε να πει «ευχαρίστως. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να συναντηθούμε και να μιλήσουμε με οποιονδήποτε». Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά, ότι «αυτό το οποίο θέλουμε πάντοτε να λέμε, είναι ότι είμαστε Έλληνες, ότι έχουμε παράδοση. Κι οτι πρέπει αυτήν την παράδοση να την κρατούμε και να την τηρούμε».