Πώς εκκενώθηκε η περιοχή της Κινέττας και δεν θρηνήσαμε θύματα
Μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις, πορίσματα ειδικών αλλά και υπηρεσιακά έγγραφα καταγράφεται το αλαλούμ που επικράτησε την 23η Ιουλίου, στο Μάτι και κόστισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους. Η σφοδρότητα της φωτιάς την μοιραία ημέρα φαίνεται να διαπιστώνεται, ωστόσο, το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι εισαγγελείς ώστε να αποδώσουν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα είναι ποιοι είχαν την αρμοδιότητα να κινηθούν ώστε να αποφευχθεί η τραγωδία.
«Για την διάσωση αρμοδιότητα και απόλυτη ευθύνη έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία» αναφέρει στην κατάθεση του ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος απουσίαζε την μοιραία ημέρα. Ο αντιπεριφερειάρχης επικαλείται εκθέσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σχετικά με την ταχύτητα του ανέμου και του ΕΚΠΑ του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, που αποφαίνεται πως «η πυρκαγιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί». «Πρακτικά δεν υπήρχε δυνατότητα για οποιαδήποτε παρέμβαση λόγω του μεγέθους της ταχύτητας και της σφοδρότητας της φωτιάς» αναφέρει ο κ. Φιλίππου συμπληρώνοντας ότι: «η πληροφόρηση που είχα ήταν ότι το φαινόμενο δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί».
Ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δημ. Λιότσιος στο πολυσέλιδο πόρισμα του διαπιστώνει ότι αν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης προς τη θάλασσα τότε «με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80m/min η απόσταση που καλούνταν να καλύψουν (από τη Λεωφόρο Μαραθώνας έως και την ακτογραμμή) για την ασφαλή διαφυγή τους είναι περίπου 1 χλμ , δηλαδή 15 με 29 λεπτά άνετου βαδίσματος».
Παράλληλα, από τα στοιχεία που παραθέτει καταγράφεται η ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων. Είναι ενδεικτικό πως το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας και ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος φαίνεται να ενημερώθηκαν, από ιδιώτες και όχι από ενδοεπικοινωνία, με διαφορά τριάντα τριών λεπτών.
Αντίθετα, στην Κινέττα, όπου επίσης έπνεαν ισχυροί άνεμοι, οι αρμόδιοι κινήθηκαν με διαφορετικό τρόπο καταφέρνοντας να εκκενώσουν την περιοχή από τους κατοίκους με αποτέλεσμα να μην θρηνήσαμε θύματα.
«Οι αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ενημερώνοντας τους κατοίκους για τον άμεσο επερχόμενο κίνδυνο και την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης τους. Όποιοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, τους βοηθούσαν» αναφέρει σε κατάθεση του αστυνομικός επισημαίνοντας το γεγονός πως στον οικισμό Πανόραμα, η φωτιά έφτασε 15-20 λεπτά μετά την εκκένωση του! Μάλιστα, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρόεδρος του τοπικού συντονιστικού οργάνου επεσήμανε στην κατάθεση του πως «πολίτες απομακρύνθηκαν ακόμη και με πίεση από τους αστυνομικούς, σε κάποιες περιπτώσεις» συμπληρώνοντας πως «η αστυνομία περνούσε από τα σπίτια και έδινε οδηγίες εκκένωσης με περιπολικά και ενημέρωναν τον κόσμο με μεγάφωνα που είχαν τα περιπολικά».
«Άλλαξε το μέτωπο και εκτίμησα ότι θα υπήρχε κίνδυνος για τους κατοίκους» φέρεται να είπε ο συγκεκριμένος μάρτυρας περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που έζησαν όταν διαπίστωσαν πως η φωτιά ήταν εκτός ελέγχου και αποφάσισαν να δοθεί εντολή εκκένωσης.