Για χτυπήματα με στόχο αποκλειστικά και μόνο το κεφάλι του 22χρονου έκαναν λόγο και οι δύο ιατροδικαστές
Καταπέλτης σε βάρος των κατηγορουμένων για τον θανάσιμο τραυματισμό του 22χρονου Αμερικανού Μπακάρι Χέντερσον το καλοκαίρι του 2017 στον Λαγανά Ζακύνθου ήταν η κατάθεση της ιατροδικαστού Αγγελικής Τσιόλα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πάτρας.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστή, ο θάνατος του 22χρονου προήλθε από ρήξη των αγγείων, που βρίσκονται στη βάση του κρανίου και την αιμορραγία που επέφερε καταστολή στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία του οργανισμού του. Η κ. Τσιόλα δήλωσε κατηγορηματικά, ότι «ο Μπακάρι δέχθηκε χτυπήματα με κάποιο αντικείμενο». Ανέφερε ότι ο 22χρονος δεν είχε κατάγματα, ωστόσο τόνισε, ότι αυτό δε σημαίνει, ότι δεν χρησιμοποιήθηκε σιδηρογροθιά. Απέκλεισε μόνο τα κλειδιά, ως αντικείμενο που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει κάποια από τα χτυπήματα στο θύμα.
«Σχεδόν σε όλα τα χτυπήματα στόχος ήταν το κεφάλι» ανέφερε, εξηγώντας ότι «υπήρξαν χτυπήματα, που μπορούσαν να επιφέρουν τον θάνατο». Έκανε δε λόγο για «σάκο του μποξ», που δεχόταν τα χτυπήματα. Η ιατροδικαστής τόνισε επίσης, ότι το θύμα δέχτηκε τα χτυπήματα, όσο βρισκόταν εν ζωή. Μάλιστα, θανατηφόρα δεν ήταν τα χτυπήματα που δέχθηκε από τον κορμό και κάτω, αλλά αυτά που δέχθηκε στο κεφάλι. «Μία πλήξη μπορεί να φέρει αλλαγή στη δομή του εγκεφάλου» ανέφερε, ενώ σύμφωνα με όσα είπε, μέχρι ένα σημείο θα μπορούσε να υπάρχει δυνατότητα ιατρικής παρέμβασης, χωρίς όμως να μπορεί να γνωρίζει κανείς με σιγουριά, ποια θα ήταν η εξέλιξη.
Ενώπιων του δικαστήριού κατέθεσε και δεύτερος ιατροδικαστής, ο Γρηγόρης Λέων, ο οποίος συμφώνησε, ότι αιτία θανάτου είναι η αιμορραγία, στο σημείο που εντοπίσθηκε και ανέφερε, ότι οι περισσότερες βλάβες ήταν σε δύο σημεία και στάθηκε στο γεγονός ότι στο σώμα του άτυχου 22χρονου δεν βρέθηκαν κακώσεις. Έκανε λόγο για πλήξη στο κεφάλι, που ίσως σχετιζόταν με κάποια απότομη κίνηση και τέντωμα των αγγείων, που έφεραν τη ρήξη και την μοιραία εσωτερική αιμορραγία. «Σχεδόν σε όλα τα χτυπήματα στόχος ήταν το κεφάλι» ανέφερε εξηγώντας ότι «υπήρξαν χτυπήματα, που μπορούσαν να επιφέρουν τον θάνατο, αλλά δεν μπορώ να πω, ότι είχαν σκοπό τον θάνατο».
Σε ερώτηση για το ρόλο που μπορεί να έπαιξε το γεγονός, ότι το θύμα είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και οι δύο ιατροδικαστές ανέφεραν, ότι η κατανάλωση αλκοόλ από το θύμα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάληξη του, με την κ. Τσιόλα να τονίζει, ότι υπό την επήρεια αλκοόλ ένα σώμα αντιδρά αλλιώς στα χτυπήματα. «Η βαρύτατη πλήξη σε έναν άνθρωπο που έχει καταναλώσει αλκοόλ, μπορεί να επιφέρει τον θάνατο, ενώ χωρίς την ύπαρξη αλκοόλ, μπορεί ο θάνατος να μην επέλθει» ανέφερε ο κ. Λέων.