Αγώνας δρόμου στο Ηράκλειο κατά του καρκίνου του μαστού

Αγώνας δρόμου στο Ηράκλειο κατά του καρκίνου του μαστού

Η σωματική άσκηση, η διακοπή καπνίσματος, η διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, ο περιορισμός του αλκοόλ και ο περιορισμός της έκθεσης σε οιστρογόνα είναι ιδιαίτερα σημαντικά

Με κεντρικό σύνθημα «Η πρόληψη σώζει ζωές» εκατοντάδες γυναίκες, άνδρες, νέοι, παιδιά βγήκαν σήμερα στους δρόμους του Ηρακλείου για να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά του καρκίνου του μαστού.

Ειδικότερα, σε εκδήλωση έξω από την Λότζια Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εθελοντές για τον αγώνα δρόμου που οργάνωσαν ο Σύλλογος «ΕΥ ΖΩ» με τον καρκίνο, η ομοσπονδία Μαραθωνοδρόμων Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης. Εκεί και η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Περιφέρειας όπου πραγματοποίησε δωρεάν εξετάσεις. Ακολούθησε μικρός «μαραθώνιος» προς το λιμενοβραχίονα Ηρακλείου στέλνοντας το μήνυμα: «Η πρόληψη σώζει ζωές» και τονίζοντας τη σωτήρια σημασία της πρόληψης, της αλλαγής νοοτροπίας και του τρόπου ζωής των πολιτών, πρωτίστως με την διατροφή, άσκηση, και υγιεινή ζωή.

Την εκκίνηση του αγώνα δρόμου, όπως αναφέρει το cretalive.gr, έδωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος μίλησε για εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή που «... έστειλε πολλαπλά μηνύματα ευαισθητοποίησης στην πρόληψη, αλλά και στη στήριξη των ασθενών με νεοπλασματική νόσο. Η Περιφέρεια συμμετέχει και στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις του συλλόγου και σήμερα είναι παρούσα στο χώρο η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Περιφέρειας, η οποία και "οργώνει" το νησί προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες».

Όπως τονίστηκε, η σωματική άσκηση (μειώνει τον κίνδυνο 30%), η διακοπή καπνίσματος, η διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, ο περιορισμός του αλκοόλ και ο περιορισμός της έκθεσης σε οιστρογόνα είναι σημαντικά. Για την πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση συστήνεται η αυτοεξέταση μαστών κάθε μήνα και η κλινική εξέταση μαστών από ειδικό γιατρό κάθε χρόνο και μαστογραφία κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών.