Μητσοτάκης: «Οι δωρεές των ιδιωτών πρέπει πάντα να είναι καλοδεχούμενες, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου»
Μια απόφαση με ποικίλες αντιδράσεις έλαβε στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, ζητώντας από τα μέλη της να απορρίψουν ή να επιστρέψουν χορηγία του ιδρύματος Μποδοσάκη που αφορούσε στην προμήθεια βασικού εξοπλισμού γυμνασίων του νομού.
Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα taxydromos.gr, τάσσεται κατά των χορηγιών τις οποίες χαρακτηρίζει ως εμπορευματοποίηση της Παιδείας και ζητά και την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αποτρέπεται η «είσοδος» εταιρειών στους χώρους των σχολείων με πρόσχημα τα χορηγικά προγράμματα.
Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ:
«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, με αφορμή τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Απορρίπτει τη λογική των χορηγιών που υποκαθιστά την ευθύνη και την υποχρέωση του Κράτους για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων.
Καλούμε τους συλλόγους και τους διευθυντές των σχολείων να μην δεχθούν τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το «βασικό εξοπλισμό» των εργαστηρίων των Γυμνασίων.
Σε περίπτωση που το προηγούμενο διάστημα την αποδέχθηκαν, με συλλογικές διαδικασίες να ακυρώσουν τη χορηγία.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει άμεσα προκειμένου να μην επιτρέπει στις εταιρείες να εισέρχονται στους χώρους των σχολείων με το πρόσχημα χορηγικών προγραμμάτων».
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Μαρία Γιαννούλη ανέφερε ότι δεν ενδιαφέρει ο χορηγός - εταιρεία ή ίδρυμα - όσο το υπουργείο Παιδείας να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του. Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Μαρία Φολά, δηλώνει στην εφημερίδα ότι το ίδρυμα δεν είχε προχωρήσει σε χορηγία αλλά έκανε έρευνα για να διαπιστώσει τις ανάγκες των σχολείων και να διαμορφώσει το χορηγικό του πρόγραμμα.
Στον ίδιο τόνο, και με αφορμή την απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της διαδικασίας καταγραφής των αναγκών στον τομέα της Παιδείας - τομέας που αποτελεί στρατηγικό πυλώνα ενασχόλησής του απο την έναρξη της λειτουργίας του και σύμφωνα με την παρακαταθήκη του ιδρυτή του - ήρθε άτυπα σε επαφή με τα κατά τόπους Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες σε εξοπλισμό των εργαστηρίων φυσικών επιστημών των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.
Ήδη, πολλά ΕΚΦΕ ανά τη χώρα έχουν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση αυτή, καταγράφοντας τις ανάγκες των σχολείων σε βασικό εξοπλισμό εργαστηρίων και αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα ύπαρξης του εξοπλισμού αυτού (πχ. δοκιμαστικοί σωλήνες, καμινέτα, μικροσκόπια κ.λπ.), ο οποίος επιτρέπει τη διεξαγωγή απλών, βασικών πειραμάτων με υψηλό εκπαιδευτικό όφελος για τα παιδιά.
Καμία χορηγία δεν έχει εγκριθεί ή δρομολογηθεί καθώς είναι σε εξέλιξη τόσο η καταγραφή των αναγκών όσο και η αναζήτηση πόρων, πλέον αυτών που διαθέτει το ίδιο το ίδρυμα».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από την αρχή της λειτουργίας του το ίδρυμα Μποδοσάκη έχει διαθέσει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ για την εκπλήρωση των σκοπών του.
Χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ από τις 8 έως και τις 19 Οκτωβρίου, για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.
Ίδρυμα Μποδοσάκη: Δωρεές και όχι χορηγίες προς τα ΕΦΚΕ
1. Το Ίδρυμα, στο πλαίσιο της διαδικασίας καταγραφής των αναγκών στον τομέα της παιδείας - τομέας που αποτελεί στρατηγικό πυλώνα ενασχόλησής του από την έναρξη της λειτουργίας του και σύμφωνα με την παρακαταθήκη του Ιδρυτή του - ήρθε άτυπα σε επαφή με τα κατά τόπους Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες σε βασικό εξοπλισμό των εργαστηρίων φυσικών επιστημών των σχολείων της β’ βαθμιας εκπαίδευσης της χώρας.
2. Ήδη, πολλά ΕΚΦΕ ανά τη χώρα έχουν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση αυτή, καταγράφοντας τις ανάγκες των σχολείων σε βασικό εξοπλισμό εργαστηρίων και αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα ύπαρξης του εξοπλισμού αυτού (π.χ. δοκιμαστικοί σωλήνες, καμινέτα, μικροσκόπια κτλ), ο οποίος επιτρέπει τη διεξαγωγή απλών, βασικών πειραμάτων με υψηλό εκπαιδευτικό όφελος για τα παιδιά.
3. Καμία «χορηγία» δεν έχει εγκριθεί ή δρομολογηθεί αυτή τη στιγμή από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, καθώς είναι σε εξέλιξη τόσο η καταγραφή των αναγκών όσο και η αναζήτηση πόρων, πλέον αυτών που διαθέτει το ίδιο το Ίδρυμα στο πλαίσιο των σκοπών του, για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού.
Επισημαίνεται ότι, ως Κοινωφελής Οργανισμός, το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει διαθέσει από την αρχή της λειτουργίας του περισσότερα από 400 εκ ευρώ για την εκπλήρωση των σκοπών του. Τα χρήματα αυτά έχουν δαπανηθεί δίνοντας έμφαση στη μείωση της ανισότητας των ευκαιριών, στην εκπαίδευση των νέων, στη βελτίωση ιατρικών και ερευνητικών υποδομών και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο προϋπολογισμός για την ενίσχυση της παιδείας αποτελεί σε ετήσια βάση περίπου το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δωρεές και όχι για χορηγίες, καθώς το Ίδρυμα Μποδοσάκη επιτελεί κοινωνικό έργο και δεν επιδιώκει, ούτε επιζητά, κανενός είδους εμπορική ή άλλη αναγνώριση για το έργο αυτό».
Μητσοτάκης κατά ΕΛΜΕ Μαγνησίας
«Είναι πραγματικά απογοητευτική η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας με την οποία αρνείται μια δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων της περιοχής. Διότι επιβεβαιώνει, δυστυχώς, μια φοβική νοοτροπία που θέλει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια αποκομμένα από την κοινωνία», τονίζει σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει πως ο άρτιος εξοπλισμός των σχολείων και των πανεπιστημίων είναι αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο καθήκον της Πολιτείας. Το κράτος, συνεχίζει, οφείλει να παρέχει σε κάθε παιδί και φοιτητή όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη σωστή εκπαίδευσή τους στα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια.
Και προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης: «Οι δωρεές, ωστόσο, των ιδιωτών, όταν είναι επωφελείς για το δημόσιο συμφέρον, πρέπει πάντα να είναι καλοδεχούμενες, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι διαχρονικά στην Ελλάδα αποτελούσε μέγιστη τιμή για τους ιδιώτες να κάνουν δωρεές ιδίως σε ευαίσθητους τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία.
Αυτός είναι ο λόγος που δεκάδες σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία φέρουν ακόμη και σήμερα τα ονόματα μεγάλων Ελλήνων ευεργετών. Αυτή τη σημαντική παράδοση που για δεκαετίες είχε ατονίσει, πρέπει να την αναβιώσουμε. Και προσωπικά είμαι αποφασισμένος να ενθαρρύνω ακόμη και με φορολογικά κίνητρα τις ιδιωτικές δωρεές που θα συνδράμουν την προσπάθεια της Πολιτείας για την ανάταξη της χώρας μας με γνώμονα πάντα την βελτίωση της ζωής των πολιτών».