Σε δεύτερο βαθμό θα δικαστούν δύο αδέλφια για την άγρια δολοφονία της γιαγιάς τους το 2014 στην Κω
Στις 5 Νοεμβρίου θα δικαστούν σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου τα δύο αδέλφια, τα οποία κατηγορούνται ότι λήστεψαν και δολοφόνησαν από κοινού την 69χρονη γιαγιά τους τον Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατική».
Πρωτόδικα ο 30χρονος και η 33χρονη είχαν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και 10 ετών. Ο 30χρονος μάλιστα ήταν φυγόποινος και συνελήφθη στις 26 Μαρτίου σε αγροτική περιοχή στο Ασγούρου και συγκεκριμένα σε σπηλιά κοντά στην οικία του, στο ύψος του δημόσιου ΚΤΕΟ. Οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να δολοφόνησαν την γιαγιά τους μέσα στην οικία της για μια… τηλεόραση.
Για την παρουσία των δύο κατηγορουμένων στον τόπο του εγκλήματος εκείνη τη νύχτα κρίθηκε, ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, καθώς εντοπίστηκε σε τασάκι επιμελώς κρυμμένο αποτσίγαρο με το βιολογικό υλικό της 33χρονης, που η ίδια είχε ομολογήσει, ότι της είχε φέρει νωρίτερα ο 30χρονος αδελφός της, ενώ εντοπίστηκε και βιολογικό υλικό του αδελφού της σε μαξιλαροθήκη της 69χρονης, παρότι αυτός δεν συνήθιζε να την επισκέπτεται ποτέ.
Φέρεται επιπλέον να προέκυψε, ότι ο 30χρονος προσπάθησε να πείσει την αδελφή του, να ενοχοποιήσει άλλο πρόσωπο καταθέτοντας εις βάρος του, με τον οποίο αυτή στο παρελθόν διατηρούσε σχέση και ο οποίος είχε επιδείξει πολλές φορές βίαιη και αντικοινωνική συμπεριφορά, προκειμένου οι δυο τους να αποφύγουν τα ισόβια. Ο 30χρονος είχε κριθεί ένοχος από το δικαστήριο της Κω για οπλοκατοχή και είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή 600 ευρώ, με τριετή αναστολή.
Ο Αρειος Πάγος έκρινε στην πορεία, ότι η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω στο αθωωτικό της σκέλος δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά σε συμπεράσματα και η αθωωτική απόφαση ανετράπη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου. Για την απόφαση ενοχής του κατηγορούμενου το δικαστήριο εκτίμησε και αξιολόγησε την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας αστυνομικού, ο οποίος υποστήριξε στο ακροατήριο, ότι ο τότε 26χρονος μετά την προσαγωγή του στο Τμήμα Ασφαλείας Ρόδου και ενώ συνεχίζονταν οι έρευνες της αστυνομίας για την ανακάλυψη του υπαιτίου ή των υπαιτίων της δολοφονίας και της ληστείας σε βάρος της 69χρονης, παραδέχθηκε ενώπιόν του την ενοχή του, λέγοντάς του: «εγώ το έκανα, ευχαριστήθηκες τώρα;».
Ο κατηγορούμενος εξάλλου δεν παρουσίασε άλλοθι για τις κινήσεις του κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 21.00 και 22.30 της 3ης Νοεμβρίου 2014, εντός του οποίου τοποθετείται από τον ιατροδικαστή Παναγιώτη Κοτρέτσο ο θάνατος της 69χρονης. Επιπλέον ενώ το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω δέχτηκε, ότι η 33χρονη κατηγορουμένη ήταν η μόνη που μπήκε στο σπίτι της θανούσας, χρησιμοποιώντας το αντικλείδι που η ίδια διέθετε, εν τούτοις δεν συσχετίζει την απολογία του 30χρονου κατηγορουμένου με την κατάθεση του γιου της θανούσας, σύμφωνα με την οποία υπήρχαν δύο μόνο κλειδιά του σπιτιού της μητέρας του, από τα οποία το ένα βρέθηκε στη ντουλάπα του σπιτιού και το άλλο το κατείχε η μητέρα του και συνεπώς ήταν αδύνατον να κατέχει κλειδί του σπιτιού και η εγγονή της.
Επιπλέον, αξιολογήθηκε μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας, η φράση «άσε, τα έκανα σκ….» που είπε ο 30χρονος σε φίλο του, όταν ο τελευταίος τον ρώτησε για ποιο λόγο του παρέδιδε άλλη μάρκα τηλεοράσεως, από εκείνη που είχαν συμφωνήσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας, φράση η οποία αποτελεί έμμεση ομολογία ενοχής. Επιπλέον, αξιολογήθηκε ο εντοπισμός του DNΑ του κατηγορουμένου στη θήκη του μαξιλαριού που χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει το πολτοποιημένο κεφάλι της 69χρονης, στοιχείο που υποδηλώνει σαφώς τη σωματική του παρουσία στον τόπο του εγκλήματος, αλλά και τον συνδέει με ένα από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεσή του.