Η σφαγή της μεραρχίας του λοχαγού Κορέλι, που χαρακτηρίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της Βέρμαχτ στη νότια Ευρώπη
Με τίτλο «75 χρόνια από τη ναζιστική σφαγή στην Κεφαλλονιά» και υπότιτλο «Το φθινόπωρο του 1943 η Βέρμαχτ εκτέλεσε 5.200 Ιταλούς στρατιώτες στην Κεφαλλονιά. Η θηριωδία αυτή κατά των πρώην συμμάχων τους είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου των ναζί στη νότια Ευρώπη» φιλοξενείται σήμερα ρεπορτάζ στην ελληνική ιστοσελίδα της Deutsche Welle.
Το 1943 η Βέρμαχτ, μετά τη ρήξη ανάμεσα στη ναζιστική Γερμανία και την Ιταλία, εκτέλεσε 5.200 στρατιώτες της ιταλικής μεραρχίας Acqui. Η σφαγή της Κεφαλλονιάς θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου της Βέρμαχτ στη νότια Ευρώπη.
Η ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», που αφορά την περίοδο της Κατοχής και έχει αναφορές στη σφαγή, έκανε ευρύτερα γνωστή εκείνη την περίοδο. Μάλιστα, στο Φανάρι, στο τέρμα του Αργοστολίου, στο λόφο βρίσκεται το Μνημείο των Πεσόντων Ιταλών, το οποίο είναι αφιερωμένο στους Ιταλούς στρατιώτες της μεραρχίας Aqui.
Η συνθηκολόγηση της Ιταλίας και η ναζιστική σφαγή άλλαξε την εμπόλεμη καθημερινότητα και για τους κατοίκους στο νησί. Μετά από σχετικά ήρεμα χρόνια υπό ιταλική κατοχή, η εισβολή των Γερμανών κατακτητών άλλαξε τα πάντα.
«Όταν οι άνθρωποι είδαν τους Γερμανούς να εκτελούν εν ψυχρώ τους Ιταλούς στρατιώτες, έμειναν άναυδοι», αναφέρει η Κλοτίλντε Περότα είναι πρόεδρος του Ελληνικοϊταλικού Πολιτιστικού Συλλόγου Mediterraneo στην Κεφαλλονιά.
Έλληνες άρχισαν να προσφέρουν καταφύγιο σε Ιταλούς για να τους γλυτώσουν από την εκτέλεση. Οι μέχρι πρότινος εχθροί, έγιναν σύμμαχοι. «Μέχρι σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία είναι εμφανώς λιγότερο περίπλοκες, συγκριτικά με τις ελληνογερμανικές» λέει η Κλ. Περότα.
Η σφαγή της μεραρχίας του λοχαγού Κορέλι
Όταν στις 8 Σεπτεμβρίου 1943 έγινε γνωστό ότι η Ιταλία συνθηκολόγησε απέναντι στις συμμαχικές δυνάμεις, ο άξονας Χίτλερ-Μουσολίνι έσπασε. Τα γερμανικά στρατεύματα, που εν μέρει ήταν σταθμευμένα στην Κεφαλονιά, ενισχύθηκαν και πήραν τον έλεγχο του νησιού. Ο Ιταλός διοικητής Αντόνιο Γκαντίν, θερμός υποστηρικτής του Χίτλερ, αποφάσισε να ταχθεί με το μέρος των γερμανικών στρατευμάτων.
Ο Ιταλός διοικητής επέτρεψε στους στρατιώτες του να ψηφίσουν και αυτοί αποφάσισαν να πολεμήσουν κατά των Γερμανών. Ακολούθησαν σφοδρές μάχες με τη Βέρμαχτ. Συνολικά έπεσαν 1.300 Ιταλοί και περίπου 40 Γερμανοί στρατιώτες.
Από την 21η Σεπτεμβρίου η Βέρμαχτ αποφάσισε να εκτελέσει ανηλεώς και χωρίς καμία νομική διαδικασία όσους Ιταλούς είχαν παραδοθεί. Έως τις 24 Σεπτεμβρίου εκτελέστηκαν με τέτοιο τρόπο 5.200 Ιταλοί στρατιώτες.
Φιλίες που κρατάνε μέχρι σήμερα
Η ταινία «Το μαντολίνο του λογαχού Κορέλι», που αφορά την περίοδο της Κατοχής και έχει αναφορές στη σφαγή, έκανε ευρύτερα γνωστή εκείνη την περίοδο. Μεταξύ των κομπάρσων ήταν και αρκετά άτομα μεγάλης ηλικίας που βίωσαν εκείνο το διάστημα και εν μέρει συμμετείχαν στην Αντίσταση. Εκείνη η περίοδος έφερε πιο κοντά Έλληνες και Ιταλούς, λέει η Ντόρις Βίλε, προσθέτοντας ότι γεννήθηκαν φιλίες που σε κάποιες περιπτώσεις κρατάνε μέχρι σήμερα.
Η Γερμανίδα μεταφράστρια υπογραμμίζει ότι δεν έχει προβληθεί επαρκώς το δράμα του ελληνικού πληθυσμού μετά τη σφαγή των Ιταλών στρατιωτών από τους ναζί. «Στους 12 μήνες γερμανικής κατοχής, που ακολούθησαν τη σφαγή, κατακάηκαν χωριά και εκτελέστηκαν άνθρωποι», αναφέρει μεταξύ άλλων, παρατηρώντας ότι παρά τις δημοσιεύσεις των τελευταίων ετών σχετικά με το θέμα, η Γερμανία έχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά της σε ό,τι αφορά τα χρόνια της Κατοχής στην Ελλάδα».