Πώς θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία - Τι θα γίνει με τη σίτιση
Στις 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει φέτος το κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά. Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας – που βρίσκεται πλέον σε όλα τα σχολεία της χώρας- ορίζει την 11η Σεπτεμβρίου ως ημέρα Αγιασμού.
Την ίδια ημέρα θα γίνει και η διανομή των σχολικών βιβλίων σε Δημοτικά – Γυμνάσια – Λύκεια.
Ειδικότερα για τα νηπιαγωγεία και τα προνήπια ορίζεται ότι από την ημέρα έναρξης του σχολικού έτους και για διάστημα 2 εβδομάδων θα ισχύουν ημέρες προσαρμογής κατά τις οποίες το ωράριο παραμονής των νηπίων θα είναι ευέλικτο, προκειμένου να προσαρμοστούν εφόσον πάνε στο σχολείο για πρώτη φορά. Την αρμοδιότητα να καθορίσει το ωράριο έχει ο νηπιαγωγός – δάσκαλος της κάθε τάξης, σε συνεργασία με τους γονείς ή κηδεμόνες του νηπίου.
Το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα κάθε σχολείου πρέπει να οριστικοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, με ευθύνη του Διευθυντή/ντριας ή του Προϊσταμένου/νης του σχολείου και υλοποιείται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Τι ισχύει με τα ολοήμερα σχολεία
Τα ολοήμερα νηπιαγωγεία περιλαμβάνουν:
α) το βασικό υποχρεωτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές (νήπια και προνήπια), αφορά όλα τα τμήματα και διαρκεί από τις 8.15 μέχρι τις 13.00 και
β) το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα που διαρκεί από τις 13.00 μέχρι τις 16:00. Στο πλαίσιο του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας τμήματος πρόωρης υποδοχής από 7:45 μέχρι 8:30.
Η πρόωρη υποδοχή μαθητών/τριών (07:45-08:30), αποτελεί διδακτικό χρόνο για τον/την εκπαιδευτικό και ανατίθεται σε έναν από τους εκπαιδευτικούς του πρωινού προγράμματος. Η υποδοχή των μαθητών είναι διάρκειας 15 λεπτών και γίνεται από 7:45 έως 8:00 για το τμήμα πρόωρης υποδοχής και από 8:15 έως 8:30 για το βασικό υποχρεωτικό πρόγραμμα.
Η προετοιμασία - αποχώρηση των μαθητών από το βασικό υποχρεωτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται από τις 12.45 έως τις 13.00. Στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα η αποχώρηση γίνεται στις 16.00.
Σε περίπτωση εξαθέσεων και άνω Δημοτικών Σχολείων, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η, 3η ώρα) είναι 14 φοιτώντες μαθητές. Στις σχολικές μονάδες οι οποίες λειτουργούν ως 4/θέσιες και 5/θέσιες ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η, 3η ώρα) ορίζεται στους 10 φοιτώντες μαθητές. Όταν ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι χαμηλότερος των 14 φοιτώντων μαθητών σε 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία ή είναι χαμηλότερος των 10 φοιτώντων μαθητών σε 4/θέσια και 5/θέσια Δημοτικά Σχολεία, τότε με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος.
Στα Ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το Ολοήμερο Πρόγραμμα μετά την λήξη του υποχρεωτικού ωραρίου στις 13:30, είναι η εγγραφή τουλάχιστον των 2/3 των μαθητών για τα 1/θέσια Δημοτικά Σχολεία και 10 μαθητών για τα 2/θέσια και 3/θέσια Δημοτικά Σχολεία. Δικαίωμα εγγραφής στο προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα των ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων έχουν όλοι οι μαθητές/τριες του σχολείου. Στα ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία η αποχώρηση των μαθητών/τριών του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος πραγματοποιείται στις 16:00. Υπεύθυνος για την αποχώρηση των μαθητών/τριών είναι ο εκπαιδευτικός που διδάσκει στο ολοήμερο πρόγραμμα.
Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, στην περίπτωση που ο αριθμός των φοιτώντων μαθητών στα λειτουργούντα τμήματα του Ολοήμερου Προγράμματος δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε αναστέλλεται η λειτουργία τους με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική εισήγηση του Προϊστάμενου Εκπαιδευτικών Θεμάτων. Εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, με ευθύνη του Προϊσταμένου/ης της σχολικής μονάδας, συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση αναλυτική κατάσταση φοιτώντων μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα η οποία κοινοποιείται στον οικείο Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων.
Στο Ολοήμερο πρόγραμμα του Ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου (4/θ και άνω), ορίζεται ανά ημέρα, ο εκπαιδευτικός που έχει την ευθύνη λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος. Η ημερήσια ευθύνη λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος, μπορεί να ανατίθεται σε εκπαιδευτικό κάθε ειδικότητας, καθώς και στον Διευθυντή/ντρια του σχολείου. Στους εκπαιδευτικούς που φέρουν την ευθύνη λειτουργίας στο Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται χορήγηση επιδόματος.
Κατά το 1ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου το Σχολικό Συμβούλιο συνεδριάζει και αποφασίζει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της διαδικασίας σίτισης των μαθητών που θα εγγραφούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.
Το γεύμα των μαθητών/τριών παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων τους. Ο υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος καθώς και οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν την επίβλεψη της διαδικασίας σίτισης, βοηθούν και καθοδηγούν τους μαθητές/τριες ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που αφορούν στη διαδικασία του γεύματος και να εξυπηρετούνται αυτόνομα. Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους μαθητές/τριες των μικρών τάξεων μέχρι να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης.