Το ΝΑΤΟ επιθυμεί τον «έλεγχο των τοπικών δρώντων όσον αφορά τον αν εκπληρώνουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις»
Η γερμανική φρεγάτα του ΝΑΤΟ «Bayern» περιφρουρεί εδώ και σχεδόν έξι μήνες στο Αιγαίο, αναζητώντας διακινητές και ανθρώπους σε κατάσταση ανάγκης στη θάλασσα. Ταυτόχρονα όμως επιτηρεί και το τουρκικό ναυτικό γράφει η γερμανική FAZ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η φρεγάτα του γερμανικού πολεμικού Ναυτικού δεν έχει στην ανατολική Μεσόγειο εντολή πολέμου. Μάλλον μπορεί να γίνει λόγος για μια διπλωματική αποστολή κατ’ εντολή του ΝΑΤΟ, η οποία απαιτεί από τον κυβερνήτη της φρεγάτας και το πλήρωμα συγκράτηση, υπομονή και αντοχή.
Από κοινού με άλλα πλοία μιας μόνιμης ναυτικής ομάδας επέμβασης του ΝΑΤΟ βρίσκονται εδώ και μήνες στα νησιά για να επιτηρήσουν με τα ηλεκτρονικά τους μάτια και αυτιά τον θαλάσσιο χώρο. Όπως δηλώνει ο κυβερνήτης, πρόκειται για «καταστολή της εγκληματικότητας των διακινητών». Ο ίδιος προσθέτει ότι το ΝΑΤΟ επιθυμεί παράλληλα τον «έλεγχο των τοπικών δρώντων όσον αφορά τον αν εκπληρώνουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις».
Πράγμα που σημαίνει ότι οι Τούρκοι που - για το λόγο αυτό έλαβαν δισεκατομμύρια από την ΕΕ - επιτηρούνται στενά για να αποτρέψουν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία ή το Αφγανιστάν, από το Πακιστάν ή το Ιράν από την επικίνδυνη μετάβαση στα ελληνικά νησιά. Ακόμα και οι Έλληνες γνωρίζουν από την άνοιξη του 2016 ότι η θάλασσα και κατά μήκος των ακτών ελάχιστα μπορεί να επιτηρηθεί. Ο σκληρός χειρισμός, στον οποίο είναι μεταξύ τους συνηθισμένο το τουρκικό και το ελληνικό Ναυτικό σε αυτήν την περιοχή, έκτοτε επιτηρείται βασικά και τουλάχιστον ελέγχεται.
Ως προς αυτό είναι πεπεισμένος και ο Φολκερ Μπλάτσε, ο πλοίαρχος είναι ταυτόχρονα διοικητής ενός μέρους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και κατά κάποιο τρόπο διπλωματική κεφαλή της αποστολής. Ο ίδιος θα πρέπει να συμβάλει στο ότι στο κατάστρωμα της "Bayern" δεν θα δουλεύουν μόνο Γερμανοί, αλλά και μερικοί Έλληνες και Τούρκοι αξιωματικοί όπως και ένας Νορβηγός εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, που επίσης επιχειρούν με αρκετά πλοία στα θαλάσσια ύδατα.