Πρώην αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος: Η χώρα είναι αθωράκιστη

Πρώην αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος: Η χώρα είναι αθωράκιστη

«Η πυρκαγιά που κατέστρεψε το Μάτι θα έπρεπε να έχει σβηστεί στο Νταού Πεντέλης, εκεί οπού δεν είχε έντονη καύση»

Για αθωράκιστη χώρα έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Καπέλιος, σχολιάζοντας την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο αντιστράτηγος ε.α., που αποστρατεύτηκε από την Πυροσβεστική στις κρίσεις του περασμένου Ιανουαρίου, δήλωσε μεταξύ άλλων για την φονική πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής ότι «αυτή η καταστροφή θα ερχόταν από τη στιγμή που δεν έχουμε θωρακίσει τη χώρα έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές. Η χώρα είναι αθωράκιστη».

Για την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως είναι ένας φορέας στα «χαρτιά».

«Η πυρκαγιά που κατέστρεψε το Μάτι και έχει στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 90 ανθρώπους θα έπρεπε να έχει σβηστεί στο Νταού Πεντέλης εκεί οπού δεν είχε έντονη καύση», υποστήριξε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο κεντρικό δελτίο  Ειδήσεων του Alpha δήλωσε:

«Αυτή η καταστροφή θα ερχόταν από την στιγμή που δεν έχουμε θωρακίσει την χώρα ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές. Η χώρα είναι αθωράκιστη.

Στην Ελλάδα υπάρχει ένας φορέας που λέγεται πολιτική προστασία, ο οποίος είναι στα χαρτιά. Επί της ουσίας κάποιοι τον χρησιμοποιούν όπως….

Επί της ουσίας είναι ένας φορέας ο οποίος δεν έχει έντονη παρουσία, δεν μπορεί να συντονίσει όλους τους φορείς που έχει από κάτω.

Αν ήμουν εγώ προσωπικά αρχηγός θεωρώ ότι θα έβαζα προτεραιότητες. Μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή. Από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν είσαι σίγουρος ότι θα την περιορίσεις, ούτε ότι θα την σβήσεις, από εκεί και μετά κάνεις κίνηση να διώξεις τους ανθρώπους, να σώσεις τις ανθρώπινες ζωές και μετά ότι άλλο μπορείς να σώσεις.

Έστω και μια ανθρώπινη ζωή αν μπορούσα να σώσω από τος 80 πόσες που χάθηκαν…

Μου κάνει εντύπωση αφού δεν είχε τόση καύση γιατί δεν την έπιασαν εκεί πέρα την φωτιά και την άφησαν και κατέβηκε κάτω».