Οι Έλληνες κινητοποιήθηκαν μαζικά και σε λίγες ώρες μαζεύτηκαν τόνοι τροφίμων και ρούχων
Φορείς, οργανώσεις, ιδιώτες και επιχειρήσεις, δήμοι και κοινότητες από όλοι τη χώρα, όλοι οι Έλληνες - συγκλονισμένοι από την τραγωδία στην Ανατολική Αττική - κινητοποιήθηκαν μαζικά για να προσφέρουν τα είδη πρώτης ανάγκης στους εκατοντάδες συνανθρώπους μας που έχασαν τα πάντα στις φονικές πυρκαγιές.
Μέσα σε μόλις λίγες 2 ημέρες, η προσφορά ήταν τόσο μεγάλη που κάλυψε την ανάγκη σε τρόφιμα και ρούχα.
Όπως δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια και δεν υπάρχει πια ανάγκη από άλλη βοήθεια στους πληγέντες. Παράλληλα ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συγκινητική προσφορά που υπήρξε.
Οι ανάγκες σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, είναι πλέον συγκεκριμένες και η ΚΕΔΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην οικονομική ενίσχυση του δήμου για την αποκατάσταση των καταστροφών και τη στήριξη των πληγέντων.
Μεταξύ άλλων, η ΚΕΔΕ αποφάσισε:
- Τη χορήγηση, από δικούς της πόρους, έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 200.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους τρεις δήμους για τους δημότες τους που καταστράφηκαν τα σπίτια τους.
- Να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να χορηγήσει από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, οικονομική βοήθεια 500.000 ευρώ επίσης για κάθε έναν από τους τρεις πληγέντες δήμους.
- Όλοι οι δήμοι της χώρας να εγκρίνουν και να διαθέσουν, με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες, οικονομική ενίσχυση στους τρεις πληγέντες δήμους.
Πέραν αυτών, όπως ανάφερε, ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, η ΚΕΔΕ, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση και άλλων φορέων προκειμένου να στηριχθούν οι πληγέντες δήμοι αλλά και οι πολίτες τους.
Ήδη, ήρθε σε συνεννόηση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) το οποίο προσφέρθηκε να συνδράμει στην καταγραφή ζημιών, με πιστοποιημένους πολιτικούς μηχανικούς, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα σχετικά συνεργεία που έχουν ήδη συγκροτηθεί από το υπουργείο Υποδομών, την Περιφέρεια Αττικής και τον δήμο. Επίσης, δήμοι που διαθέτουν κατασκηνώσεις, όπως ο δήμος Αθηναίων, έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν παιδιά από τις πληγείσες περιοχές. Ακόμη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευάγγελου Λέκκα, η ΚΕΔΕ να αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρικών φαινομένων εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους στις καμένες περιοχές.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι για όποια αντιπλημμυρικά έργα προταθούν, θα δρομολογηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες για την κατασκευή τους, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα στον καθαρισμό των ρεμάτων.