Τι είναι η «ασύμμετρη απειλή» που αναφέρεται για την φωτιά της Αττικής

Τι είναι η «ασύμμετρη απειλή» που αναφέρεται για την φωτιά της Αττικής

Τι εννοούσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του

Τον προβληματισμό του για τα παράλληλα τρία μέτωπα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, επιστρέφοντας εκτάκτως από το Μόσταρ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης όπου βρισκόταν. Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ασύμμετρο φαινόμενο»: «Η εικόνα που αποκόμισα, είναι μια εικόνα ασύμμετρου φαινομένου». Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική και την Ελλάδα...», είπε ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο επιχείρησης αποσταθεροποίησης.

Τι είναι ωστόσο η «ασύμμετρη απειλή;». Είναι ένας είναι σύγχρονος στρατιωτικός όρος που καθιερώθηκε κυρίως από στρατιωτικούς αναλυτές πολεμικών επιχειρήσεων μόλις στις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ο όρος αυτός, σύμφωνα με το wikipedia, περιέχεται στα σενάρια νατοϊκών και εθνικών ασκήσεων καθώς και σε περιορισμένες κατά τόπους δραστηριότητες αμυντικής ανάπτυξης. Σήμερα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε ανάπτυξη ειδικών μέτρων ασφαλείας.

«Ασύμμετρος θεωρείται ο πόλεμος που διενεργείται από οργανωμένες μη-συμβατικές ομάδες, βασίζεται στην αναίρεση των κανόνων του δικαίου και του δικαίου του πολέμου, ενώ χρησιμοποιεί κυρίως χαμηλού σχετικά κόστους όπλα και επιχειρησιακή δράση που προκαλεί όμως, δυσανάλογα, μεγάλου (ασύμμετρου) κόστους αποτελέσματα στον υπέρτερο αντίπαλο, τόσο σε ανθρώπινες ζωές και υλικό όσο και σε ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος. Κύριος σκοπός του είναι η εξασθένιση, η κάμψη της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικής χρήσης των συντελεστών ισχύος του υπέρτερου αντιπάλου», σημειώνεται.