Τουλάχιστον 24 οι νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ανατολική και η δυτική Αττική- Ευρωπαϊκή συνδρομή ζητά η Ελλάδα
Τουλάχιστον 24 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ενώ εκφράζονται φόβοι για ακόμη περισσότερα θύματα, καθώς έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα για αγνοούμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεργεία της οποίας επιχειρούν για τον εντοπισμό τους.
Οι τελευταίοι από τους νεκρούς που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περισυνελέγησαν από τη φρεγάτα «Έλλη», τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας.
Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλά μικρά παιδιά.
Από την κυβέρνηση έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και όλα τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδί, προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους.
Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι τραυματίες έχουν αυξηθεί στους 150, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.
Σε ό,τι αφορά την εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη και οι τρεις της Αττικής (Κινέτα, Ανατολική Αττική, Κάλαμος), καθώς επίσης και οι μεγάλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί χθες στην υπόλοιπη Ελλάδα, και ειδικότερα στην Κορινθία (Δεμενό, Ίσθμια Λουτρακίου, Θροφαρί) και στα Χανιά. Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη νύχτα στον νομό Φωκίδας, σε δύσβατες δασικές περιοχές, στη Λάριμνα και στο Χλωμό, όπου δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα στην Κινέττα, 3 ελικόπτερα και δύο Καναντέρ στην Ανατολική Αττική, ένα ελικόπτερο στα Χανιά, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο στο Ζεμενό Κορινθίας, κι ένα ελικόπτερο στη Λάριμνα.
Στην Κινέττα και στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων των δήμων, μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού.
Στον Κάλαμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς.
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κινητοποίησε αμέσως μέσα του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής σε εγκλωβισμένα άτομα, στις ακτές του Αγίου Ανδρέα – Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι.
Συγκεκριμένα, στις ανωτέρω περιοχές επιχειρούν 1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης και οι 2 φουσκωτοί λέμβοι του, 5 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού , 1 Ναυαγοσωστικό , Ελικόπτερο και Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, παραπλέοντα σκάφη, Κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών , Ε/Γ-Ο/Γ πλοία και αρκετά ιδιωτικά σκάφη στα οποία επιβαίνουν στελέχη του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ καθώς και Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ στην περιοχή μεταβαίνει και έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος.
Με εντολή του υπουργού κ. Κουρουμπλή στην περιοχή της Ραφήνας έχει σταλεί Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου με ιατρικό κλιμάκιο, στο οποίο μεταφέρονται για την παροχή πρώτων βοηθειών οι τραυματίες. Συνολικά το Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. έχει δέκα (10) πλωτά μέσα που επιχειρούν στην περιοχή.
Μεγάλος αριθμός ατόμων έχει περισυλλεγεί από παραλίες και μεταφέρονται σε σημεία υποδοχής που έχουν ορισθεί στην περιοχή της Ραφήνας (Λιμεναρχείο, Δημαρχείο, Πνευματικά Κέντρα, Ξενοδοχεία, Νοσοκομεία, Κέντρο Υγείας).
Επιπρόσθετα, έχουν περισυλλεγεί από το Ε/Γ-Ο/Γ “SUPER FERRY” εννέα (09) άτομα αλλοδαπής υπηκοότητας, που επιβιβάσθηκαν σε φουσκωτή λέμβο από ξενοδοχείο και ανοίχτηκαν ανατολικά της Ραφήνας. Επίσης, σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από τον λιμένα Ραφήνας εντοπίστηκαν και διεσώθησαν από το ταχύπλοο Ε/Γ-Ο/Γ “SUPER RUNNER” τρία (03) ανήλικα παιδιά και δύο (02) ενήλικες, όλοι ημεδαποί. Δύο άτομα διεσώθησαν από την Φρεγάτα “Έλλη”. Επιπλέον, αλιευτικό σκάφος εντόπισε και διέσωσε μία (01) γυναίκα ανατολικά της περιοχής Μάτι. Συνολικά από την Θάλασσα έχουν διασωθεί ως τώρα 17 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες αγνοούνται ως τώρα, δύο (02) αλλοδαποί, ένας (01) άνδρας και μία (01) γυναίκα. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.
Στο Λιμεναρχείο Ραφήνας έχουν μεταφερθεί τρεις (03) σοροί (ενός ανδρός, μίας γυναίκας και ενός κοριτσιού) τις οποίες παρέδωσαν για μεταφορά σε πλωτά μέσα του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. τα πεζοπόρα τμήματα.
Την επιχείρηση συντονίζουν στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και η φυσική ηγεσία του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Με εντολή του κ. Κουρουμπλή στην περιοχή της Ραφήνας έχει σπεύσει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο Β' Υπαρχηγός του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.
Το χρονικό της τραγωδίας
Στην Κινέτα, η πυρκαγιά ξέσπασε στις 12:00 και παρέμενε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας ανεξέλεγκτη.
Δεκάδες σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες με την κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου, αλλά και τα δρομολόγια του προαστιακού, να διακόπτονται.
Λίγες ώρες μετά, γύρω στις 17:00, εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης, από όπου εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Αττικής, μεταξύ των οποίων το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς.
Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα.
Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία.
Το βράδυ της Δευτέρας η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κήρυξε τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βοσνία όπου βρισκόταν.
Εν τω μεταξύ, ρεπόρτερ της ΕΡΤ ανέφερε πως είδε έξι απανθρακωμένες σορούς στο Μάτι, εκ των οποίων οι δύο ανήκαν σε παιδιά.
Τσίπρας: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται
«Είναι μία δύσκολη στιγμή για την Αττική, είναι μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή πάνω από 600 άντρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής επιχειρούν και πάνω από 300 οχήματα επιχειρούν σε τρία μεγάλα μέτωπα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ενημέρωση που είχε στο Συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.
Ο πρωθυπουργός που επέστρεψε εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είπε ότι η εικόνα που αποκόμισε είναι εικόνα ασύμμετρου φαινομένου και τόνισε ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη επιχείρηση, συντονισμένη με σχεδόν όλα τα σώματα. "Είναι σε συντονισμό η πυροσβεστική, η αστυνομία, το λιμενικό και ο στρατός, ο οποίος σε λίγο θα συνδράμει και αυτός, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό,τι καλύτερο γίνεται». Επίσης απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να βρίσκονται σε κίνδυνο λέγοντας ότι «αυτό που προέχει δεν είναι, τούτη την ώρα, όσο και αν για το καθένα μας είναι ανεκτίμητο, η περιουσία, το σπίτι, το αυτοκίνητο. Αυτό, που τούτη την ώρα έχει αξία, μεγαλύτερη από κάθε άλλο, είναι η ανθρώπινη ζωή. Συνεπώς όλοι θα πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να φροντίσουμε να προστατεύσουμε το πιο πολύτιμο αγαθό που είναι οι ανθρώπινες ζωές. Οι περιουσίες, όλα όσα έχουν υλική αξία ξαναγίνονται, οι ανθρώπινες ζωές είναι αυτές που δεν μπορούν να ξαναγυρίσουν» υπογράμμισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «πρέπει όλοι να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, ενότητα και προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Αττική και για τη χώρα» και ευχαρίστησε «όλους τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες που με αυτοθυσία από το πρωί βρίσκονται στις επάλξεις. Τους εθελοντές και κυρίως τους πυροσβέστες, άντρες και γυναίκες που με αυτοθυσία έχουν καταφέρει να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές». «Είμαστε δίπλα τους, όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι επί ποδός και στόχος όλων μας είναι να περιορίσουμε την καταστροφική συνέπεια ενός ασύμμετρου φαινομένου» είπε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν τον προβληματίζουν οι πολλές εστίες της φωτιάς, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν είναι η ώρα για να κάνουμε τέτοιου είδους αποτιμήσεις. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Τώρα δίνουμε όλοι τη μάχη με τις φλόγες και όταν έρθει η στιγμή θα κάνουμε τις αποτιμήσεις που πρέπει". "Τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να έχουμε τον καλύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα γιατί είναι μια δύσκολη νύχτα» πρόσθεσε.
Σαντορινιός: Απεγκλωβίστηκαν 689 άνθρωποι απ’ τις ακτές της Ραφήνας
Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.
Ο κ. Σαντορινιός είπε ότι «από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στις ακτές της Ραφήνας, δόθηκε εντολή προκειμένου να κινητοποιηθούν τα σκάφη για να τους πλησιάσουμε». Για την επιχείρηση έχουν κινητοποιηθεί από το Λιμενικό Σώμα περίπου 12 σκάφη. Επιπλέον, πάρα πολλά μικρά ιδιωτικά σκάφη, περίπου 30, καθώς και ταχύπλοα του Λιμενικού κινητοποιήθηκαν για να μπορέσουν να προσεγγίσουν δύσβατες παραλίες όπου είχαν εγκλωβιστεί άνθρωποι και στη συνέχεια να τους μεταφέρουν στα σκάφη του ΛΣ και ακολούθως στο λιμάνι της Ραφήνας.
Όσο κατέφθαναν ροές απεγκλωβισμένων στο λιμάνι της Ραφήνας εξελισσόταν παράλληλα επιχείρηση που είχε στηθεί με τη διαχείριση του ΕΚΑΒ, εξήγησε ο υφυπουργός. «Όσοι ήθελαν να φύγουν προς Αθήνα, έφυγαν με λεωφορεία της ΣΤΑΣΥ, περίπου 30 δεν είχαν στέγη και πήγαν στο δημαρχείο, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο και τη ΣΤΑΣΥ βρέθηκε ξενοδοχείο για να περάσουν τη νύχτα, ενώ κάποιοι επέλεξαν να διαμείνουν στο γυμναστήριο της Ραφήνας ώστε να είναι κοντά στα σπίτια τους όταν ξημερώσει». Διευκρίνισε ότι επικρατεί ηρεμία στο λιμάνι και πως δεν υπάρχει κάποιος απεγκλωβισμένος που δεν έχει τακτοποιηθεί.
Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε πως η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ακτές κάποιος που να μην έχει βρεθεί –αλλά ενδεχομένως δύο αγνοούμενοι στη θάλασσα (σ.σ. εκείνη τη στιγμή δεν είχε άλλη ενημέρωση επ' αυτού)–, και πως σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ομάδα των υποβρύχιων αποστολών χτενίζουν διαρκώς την περιοχή. Εξήγησε ότι πέρα από τις ακτές, από στελέχη του Λιμενικού διασώθηκαν και άνθρωποι που βρέθηκαν ακόμη και μέσα στο νερό.