Σε ποιες περιζήτητες σχολές ανεβαίνουν οι βάσεις και σε ποιες υψηλόβαθμες πέφτουν
Στο πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές που τους ενδιαφέρουν, κάτι που θα καθοδηγήσει και τις επιλογές που θα κάνουν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά τις πανελλήνιες.
Οι εισακτέοι είναι φέτος περισσότεροι κατά 3.966, ενώ δύο στοιχεία παίζουν τον δικό τους ρόλο στο πώς θα ισορροπήσει το τοπίο. Αφενός η κατάργηση του Επιστημονικού Πεδίου των Παιδαγωγικών Σπουδών και η παρουσία των τμημάτων του σε όλα τα υπόλοιπα πεδία, αφετέρου η παρουσία στο μηχανογραφικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Οι μαθητές που διαγωνίστηκαν στα μαθήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, αναμένεται να δουν τις βάσεις των σχολών που τους ενδιαφέρουν, να ανεβαίνουν έως και 400 μόρια, αν και εκτιμάται πως στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως της Νομικής και της Ψυχολογίας, η άνοδος δεν θα ξεπεράσει τα 200 μόρια.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, στις Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές, οι βάσεις φαίνεται να καταγράφουν πτώση, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 500 μόρια. Εδώ αναμένεται οι βάσεις να πέσουν και σε περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα, όπως αυτά των Πολυτεχνείων, αλλά λιγότερο, πέφτοντας έως και 350 μόρια.
Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, στις Σπουδές Υγείας και Ζωής και ειδικά στις υψηλόβαθμες Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές. Η πτώση εκτιμάται πως θα φτάσει και τα 400 μόρια, αλλά στις σχολές που ήταν πολύ ψηλά, η πτώση θα είναι μικρότερη και εκτιμάται ότι θα φθάσει έως και τα 350 μόρια.
Ανοδικά εκτιμάται πως θα κινηθούν οι βάσεις στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, στις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής, που είναι πιθανό να φθάσει και τα 400 μόρια, ενώ άνοδος αναμένεται και στις βάσεις των παιδαγωγικών τμημάτων, που πλέον «μοιράζονται» σε όλα τα επιστημονικά πεδία.