Η τουριστική περίοδος και η συμφωνία των Πρεσπών
Η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ υπεγράφη στην έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν έχουν μουδιάσει τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, κυρίως της Χαλκιδικής, οι οποίοι έρχονται κατά τη θερινή σεζόν σε επαφή με πολλούς τουρίστες από το γειτονικό κράτους που περνούν τις διακοπές τους στη χώρα μας σύμφωνα με το thestival.gr.
Η ροή των τουριστών από τα Σκόπια παραμένει σταθερή και αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να έχει επηρεαστεί ούτε θετικά αλλά ούτε και αρνητικά από τις πολιτικές εξελίξεις στις δύο χώρες. «Η Χαλκιδική δυστυχώς στηρίζεται στη βαλκανική αγορά», λένε στο Thestival δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του νομού. Σύμφωνα με τους ίδιους, το αίσθημα που επικρατεί στην πλειοψηφία των κατοίκων του νομού είναι δυσαρέσκεια και πικρία, με τις αντιδράσεις των ντόπιων να «εκφράζονται σιωπηρά».
«Οι αντιδράσεις ποικίλουν ανάλογα με την οικονομική σχέση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ Σκοπιανών και ντόπιων», λέει στο Thestival η Μαρία Παπαδημητρίου, δημοτική σύμβουλος και υπεύθυνη τουριστικής προβολής στο δήμο Κασσάνδρας. «Όσοι κάνουν δουλειές με τους Σκοπιανούς, τους θεωρούν... αναγκαίο κακό. Δηλαδή, αυτοί που νοικιάζουν καταλύματα, δουλεύουν κυρίως με τους Βαλκάνιους κι έτσι δεν έχουν κι άλλη επιλογή. Παράλληλα, βέβαια στοχεύουν και σε μία άλλη αγορά», σημειώνει η ίδια.
Στόχος η προσέλκυση άλλων αγορών
Η κ. Παπαδημητρίου εξηγεί πως για να καταφέρουν οι επαγγελματίες του τουρισμού να κερδίσουν ένα άλλο αγοραστικό κοινό, πέραν των Βαλκάνιων, «θα πρέπει να συμπορευθούν με την προσπάθεια που κάνει ο δήμος και ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής. Να ακολουθήσουν το παράδειγμα συναδέλφων τους που έχουν προχωρήσει σε ανακαινίσεις, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και φυσικά αύξηση των τιμών. Διότι, όταν ένα δωμάτιο κοστίζει 20 ευρώ, θα το πάρει ο Σκοπιανός. Εάν η τιμή και οι αντίστοιχες υπηρεσίες φυσικά, είναι υψηλότερη τότε θα προσελκύσει ένα άλλο αγοραστικό κοινό».
«Εμείς έχουμε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τις αγορές της Σκανδιναβίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Τουρκίας, με στοχευμένες δράσεις. Αυτό θα πρέπει να το αξιοποιήσουν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό κι είναι και ο τρόπος να απαλλαγούμε από τη βαλκανική αγορά που δεν προσφέρει στην τοπική οικονομία, καθώς έχουν ήδη προμηθευτεί ότι μπορεί να χρειαστούν από τη χώρα τους» προσθέτει.
«Βουβή διαμαρτυρία» από τους κατοίκους
Η κα Παπαδημητρίου εξηγεί πως όσοι δεν ασχολούνται με τον τουρισμό και κατ' επέκταση «δεν έχουν κάτι να χάσουν», εκφράζουν πιο έντονα την αντίδρασή τους, με συμμετοχή στα συλλαλητήρια ή με τις απόψεις που εκφράζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, επειδή η Κασσάνδρα κατά παράδοση δουλεύει με τις βαλκανικές αγορές, ο κόσμος είναι εξοικειωμένος κι έτσι δεν υπάρχουν άλλου είδους αντιδράσεις.
Σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ στην Κασσάνδρα, η ίδια υποστηρίζει ότι «το λαϊκό αίσθημα έχει προκληθεί. Κι αυτό είναι κάτι που επικρατεί σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στη Χαλκιδική. Όλα αυτά είναι πολύ νωπά κι ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν αντιδράσεις για την παρουσία του Ζάεφ, οι οποίες όμως ήταν στοχευμένες προς την ελληνική κυβέρνηση. Βέβαια, εκτιμώ πως όλο αυτό δεν είναι κάτι που θα... ξεχαστεί με τον καιρό», σχολίασε.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος αναφέρει πως για την ώρα δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στην έλευση Σκοπιανών τουριστών στη Χαλκιδική. «Εκτιμώ πως είναι κάτι που θα φανεί σε βάθος χρόνου. Από την πλευρά των κατοίκων, υπάρχει μία βουβή διαμαρτυρία. Επικρατεί δηλαδή μία θλίψη για την απόφαση της συμφωνίας», τονίζει.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρρά, η δυσαρέσκεια των κατοίκων για τη συμφωνία των Πρεσπών εκφράστηκε με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, χωρίς να υπάρχουν όμως άλλου είδους συμπεριφορές κι αντιδράσεις με τους σκοπιανούς επισκέπτες που βρίσκονται στο δήμο του. «Στο συλλαλητήριο που έγινε πριν από 15 μέρες στα Ν. Μουδανιά, η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για επαρχιακό δήμο. Αντιδράσεις υπάρχουν, εκφράζονται όμως με αυτόν τρόπο», καταλήγει.
«Καθαρά πολιτικό ζήτημα»
Καθαρά πολιτικό ζήτημα που δεν έχει αντίκτυπο στον τουρισμό χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.
«Φαίνεται πως το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και δεν έχει επηρεάσει τον αριθμό των αφίξεων από τη γειτονική χώρα. Πρόκειται για πελάτες, κυρίως των ενοικιαζόμενων δωματίων και των ξενοδοχείων χαμηλής κατηγορίας. Ίσα ίσα, οι Σκοπιανοί τουρίστες, είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπεριφορά τους και προσπαθούν να μην προκαλούν», σημειώνει ο κ. Τάσιος και προσθέτει: «Μην ξεχνάτε πως όταν υπάρχουν οικονομικές συναλλαγές, αυτά τα ζητήματα σε έναν βαθμό απαλύνονται. Άλλωστε, όσον αφορά στην αγορά της Χαλκιδικής, οι Σκοπιανοί αποτελούν ένα μικρό ποσοστό».