Πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις σε Πολυτεχνείο, Ιατρική και στα περισσότερες τμήματα των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής
Πτώση των βάσεων εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων, αλλά και στα περισσότερα «περιζήτητα» και υψηλόβαθμα τμήματα «δείχνει» η πρώτη ανάγνωση των φετινών στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων και η σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα περυσινά.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, στα μαθήματα που αφορούν το δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο (Πολυτεχνεία κλπ) είναι σαφές ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών τόσο των κεντρικών Πανεπιστημίων όσο και των Περιφερειακών.
Πτώση των βάσεων θα σημειωθεί επίσης στις Ιατρικές Σχολές, στα περισσότερα τμήματα του δευτέρου επιστημονικού πεδίου (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες) και στο τρίτο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας).
Πτώση αναμένεται και στο πέμπτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής).
Για το πρώτο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Επιστήμες) η κίνηση των βάσεων εισαγωγής κρίνεται «θολή», καθώς αναμένονται μικρές αυξομειώσεις των βάσεων εισαγωγής με βασική τάση την πτώση, ενώ για τα Παιδαγωγικά τμήματα που κατανέμονται σε όλα τα Πεδία η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι διαφοροποιημένη.
«Να σημειωθεί ότι αναμένουμε ότι πάνω από 60 τμήματα συνολικά θα ανοίξουν την είσοδό τους με βαθμολογία κάτω από 10.000 μόρια» παρατηρεί ο Χρήστος Κάτσικας. Επισημαίνει ακόμη ότι παρά την αύξηση των εισακτέων κατά 3.966 θέσεις, στην πραγματικότητα η αύξηση για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων είναι περίπου 2.000 θέσεις, καθώς οι 1.866 αποτελούν το επιπλέον ποσοστό που δίνεται στους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ.
«Σαφώς ακόμη και αυτή η αύξηση θέσεων εισακτέων δεν είναι μικρή ωστόσο δεν αφορά τις σχολές υψηλής ζήτησης, πχ τις Ιατρικές στις οποίες τελικά έχουμε μία μικρή μείωση των εισακτέων από το Γενικό Λύκειο.