Καυστικό υγρό έκαψε εργαζόμενη στην καθαριότητα της Θεσσαλονίκης

Καυστικό υγρό έκαψε εργαζόμενη στην καθαριότητα της Θεσσαλονίκης

«Ευτυχώς δεν πειράχτηκαν μάτια και άλλα σοβαρά όργανα»

Ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε χθες το πρωί στην Θεσσαλονίκη, όταν μια εργαζόμενη συμβασιούχος στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, κατά την αποκομιδή απορριμμάτων δέχθηκε καυστικό υγρό στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να υποστεί εγκαύματα και να καταλήξει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζει τη θλίψη της για τον ατυχή τραυματισμό της συμβασιούχου υπαλλήλου της Καθαριότητας και δηλώνει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή της προς την εργαζόμενη.

Ο τραυματισμός της συνέβη χθες 27.06.2018 περίπου στις 07:30 το πρωί κατά την αποκομιδή μπλε κάδου Ανακύκλωσης, όταν μπουκάλι με κάποιου είδους καυστικό υγρό που είχε απορριφθεί στον μπλε κάδο μαζί με τα ανακυκλώσιμα υλικά, κατά την συμπίεση των υλικών από την πρέσα του απορριμματοφόρου, εκτόξευσε το υγρό και τραυμάτισε το πρόσωπο και το λαιμό της εργαζόμενης.

Με αφορμή το χθεσινό ατύχημα, η Διοίκηση θα επανεξετάσει το ζήτημα των Μέσων Ατομικής Προστασίας που απαιτούνται για κάθε ειδικότητα, δεδομένου ότι η εργαζόμενη διέθετε τα προβλεπόμενα, χωρίς όμως αυτό να αποτρέψει τον τραυματισμό και θα εντείνει τις διαδικασίες ενημέρωσης του προσωπικού σε θέματα πρόληψης ατυχημάτων.

Το περιστατικό, επίσης, αναδεικνύει την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να γίνεται σωστή και συνετή ανακύκλωση».

Στο news.gr μίλησε σχετικά με το περιστατικό το μέλος της ΔΑΣ ΟΤΑ Θεσσαλονίκης Φώτης Μαρατζίδης που είπε τα εξής.

«Θα κάτσει μέχρι αύριο στο νοσοκομείο, γιατί οι γιατροί είπαν πως πρέπει να την παρακολουθήσουν για 48 ώρες, μήπως παρουσιάσουν κάποια επιπλοκή τα εγκαύματα στο δέρμα της. Μέχρι αύριο λοιπόν θα είναι σίγουρα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί της είπαν πως θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν τα τραύματα και πως εάν σε έξι μήνες δεν έχουν φύγει τα σημάδια θα πρέπει να κάνει πλαστικές επεμβάσεις.
Ευτυχώς δεν πειραχτηκαν μάτια και άλλα σοβαρά όργανα. Ήταν τυχερή μέσα στην ατυχία της. Αυτό έγινε χθες το πρωί. Σύμφωνα με τα όσα μας είπαν οι συνάδελφοι που ήταν στο πλήρωμα, σήκωσαν ένα κάδο ανακυκλώσιμων υλικών και την ώρα που πίεσε η πρέσα τα ανακυκλώσιμα υλικά ήταν κάποιο μπουκάλι με τοξικό υγρό μέσα που έσκασε και πετάχτηκε το υγρό επάνω της, στο πρόσωπό της και στον θώρακά της. Δεν έχουν μπορέσει ακόμα να βρουν το είδος του υγρού. Οι γιατροί έχουν πάρει δείγμα αλλά ακόμα δεν έχουν καταλήξει στο τί ήταν».

Η ΔΑΣ Θεσσαλονίκης σε σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο μεταξύ άλλων για έλλειψη μέτρων προστασίας.

«Και αυτό το «ατύχημα» αποδεικνύει τις επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας. Συνθήκες που γίνονται ακόμα δυσκολότερες όταν δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, άρβυλα ασφαλείας κ.α.), όταν δεν τους παρέχεται η κατάλληλη εκπαίδευση που πρέπει να είναι συνεχής- αφού οι τεχνικοί ασφαλείας και οι γιατροί εργασίας, όταν υπάρχουν, παίζουν διακοσμητικό ρόλο-, όταν υπάρχουν επικίνδυνα και ασυντήρητα οχήματα, όταν δεν υπάρχουν εργαλεία και υλικά κ.α. Τα παραπάνω συμβαίνουν στον Δ. Θεσ/νίκης.

Η ΔΑΣ, όπως έπραξε και παλαιότερα, κατέθεσε στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγιεινής της Εργασίας συγκεκριμένες καταγγελίες για τη μη απόδοση των ΜΑΠ και γενικότερα για τις συνθήκες εργασίας στον Δ. Θεσ/νίκης, στις 25 Γενάρη και 12 Ιούνη. Περιμένουμε ακόμα τις απαντήσεις και τους ελέγχους της συγκεκριμένης υπηρεσίας» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.