Στοιχεία σοκ παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και του ΚΕΘΕΑ-Αριάδνη
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ-ΑΡΙΑΔΝΗ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, σύμφωνα με τα οποία η πρώτη χρήση ναρκωτικών ουσιών γίνεται από μαθητές Γυμνασίου, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα flashnews.gr.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε τοπικούς κοινωνικούς φορείς, αλλά και σε ειδικούς επιστήμονες, να αναδείξουν την σημασία των κοινωνικών δεσμών και των υποστηρικτικών δικτύων στην πρόληψη και τη θεραπεία της χρήσης ουσιών, καθώς και στην κοινωνική επανένταξη. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, δείχνουν ότι η πρώτη χρήση ναρκωτικών ουσιών γίνεται από ανήλικα παιδιά. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των συμβουλευτικών ομάδων του ΚΕΘΕΑ-Αριάδνη, έχει αυξηθεί ο αριθμός των εφήβων που πέφτουν σε εξαρτήσεις, καθώς ολοένα και περισσότεροι γονείς ζητούν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ.
Οι ειδικοί υπογράμμισαν, ότι όταν ο έφηβος είναι 14 ετών, τότε οι γονείς ανακαλύπτουν, ότι μπορεί να έχει ήδη εξαρτηθεί από το αλκοόλ, το ίντερνετ ή το χασίς και άλλα ναρκωτικά. Κομβικό σημείο για την απεξάρτηση όπως είπαν, είναι να ζητήσει αμέσως βοήθεια. Σοκ όμως προκαλούν οι επισημάνσεις του Προϊσταμένου Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου Αθανάσιου Γαλήνα, αλλά και τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου Μανόλης Καρανδινός, οι οποίοι επεσήμαναν, ότι τα τελευταία χρόνια οι υποθέσεις ναρκωτικών στο Ηράκλειο με πρωταγωνιστές άτομα ηλικίας από 14 εώς 28 ετών παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση!
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της ψυχολόγου και υπεύθυνης της Ανοικτής Δομής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ-Αριάδνη, Μαρίας Σμυρνάκη, η οποία ανέδειξε τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον χώρο εργασίας τους, στην προσπάθεια τους να «κρύψουν» την αδυναμία και την εξάρτησή τους, είτε στα ναρκωτικά, είτε στο αλκοόλ, είτε στον τζόγο, είτε στο διαδίκτυο, είτε στα συνταγογραφούμενα. Η ψυχολόγος MSc του ΚΕΘΕΑ-Αριάδνη, Αργυρώ Παπαδάκη, αλλά και κοινωνιολόγος και Υπεύθυνη Τμήματος Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Κέντρου, Αθηνά Λιοδάκη, τόνισαν ότι τα κοινωνικά-δημογραφικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων που ζητάνε βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ-Αριάδνη για θέματα εξαρτήσεων, ενώ η Επίκουρος Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χριστίνα Καρακιουλάκη, ανέλυσε πώς η εργασία μετατρέπεται σε πηγή οδύνης σε συνθήκες οικονομικής ανασφάλειας και εργασιακής επισφάλειας.
Σημαντική παρέμβαση στην εκδήλωση του ΕΚΗ και του ΚΕΘΕΑ-Αριάδνη ήταν ενός νεαρού, εξαρτημένου από ναρκωτικές ουσίες, ο οποίος περιέγραψε την προσωπική του εμπειρία. Αναφέρθηκε στα ψέματα που αναγκαζόταν να «σκαρφίζεται», ώστε να καλυφθεί στους εργοδότες τους, αλλά και στην στήριξη που είχε από τους συναδέρφους του. Από την πλευρά της η Περιφέρεια Κρήτης, δια στόματος της αντιπεριφερειάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη, δεσμεύτηκε για την στήριξη της, αλλά και τον σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων που θα αφορούν στο ζήτημα «εργασία και Εξαρτήσεις».
Σημαντικές, όμως, ήταν και οι τοποθετήσεις εργοδοτικών φορέων και συγκεκριμένα του προέδρου της ΟΕΒΕΝΗ, Χαράλαμπου Λεκάκη και του Προέδρου Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανόλη Αλιφιεράκη, οι οποίοι δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση τους και την συνεργασία για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονται από τις εξαρτήσεις. Παρόντες στην ημερίδα ήταν εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, της τοπικής ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, αλλά και τοπικών φορέων αλλά και μέλη του ΚΕΘΕΑ-Αριάδνη.