«Έχουμε ακόμα αρκετά κεφάλαια να δούμε»
Μπορεί οι υπογραφές της Ελληνικής και Σκοπιανής ηγεσίας να υπάρχουν στην συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο και γνωστό διεθνολόγο, Άγγελο Συρίγο, έχουμε ακόμα αρκετά κεφάλαια να δούμε.
Μιλώντας στο news.gr εντοπίζει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της συμφωνίας για το Σκοπιανό.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Το σημαντικότερο ανάμεσα στα αρνητικά είναι ότι η Ελλάδα αν και έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο, δεν κατάφερε να ξεριζώσει την ρίζα του ιδεολογήματος του «Μακεδονισμού». Μπορεί άμεσα να μην κινδυνεύει η Ελλάδα ωστόσο «η ρίζα του «Μακεδονισμού μέσα γερά δεμένη».
Ο καθηγητής δήλωσε συγκεκριμένα στο news.gr τα εξής: «Αυτό που κερδίζει η Ελλάδα είναι ότι τελειώνει αυτή η διαμάχη, στην οποία η Ελλάδα έχει δαπανήσει μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο ενώ στην πραγματικότητα τα προβλήματα είναι αλλού, βλέπε Τουρκία, και επίσης καταφέρνει να αλλάξουν τα Σκόπια το επίσημο όνομά τους.
Το κακό της υποθέσεως είναι ότι αναγνωρίζουμε σε ένα κράτος που λέγεται «Βόρεια Μακεδονία» ότι η υπηκοότητα είναι η «Μακεδονική» και όχι η «ΒόρειοΜακεδονική», όπως θα ήταν αναμενόμενο και η γλώσσα τους κατά αντιστοιχία.
Αυτό επί της ουσίας κρατάει ζωντανό όλο αυτό το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού», που λέει ότι υπάρχει μια ενιαία χώρα διαμελισμένα μεταξύ τριών κρατών. Οι κάτοικοι της «Βόρειας Μακεδονίας» θα λέγονται «Μακεδόνες» και είναι φυσιολογικό ότι, όχι τώρα, είναι αστείο να συζητάμε για αυτό το κράτος ότι κινδυνεύουμε, αλλά παραμένει από κάτω η ρίζα όλου αυτού του ιδεολογήματος, του «Μακεδονισμού», της διαμελισμένης χώρας αφού ένα τμήμα των κατοίκων αυτής της χώρας έχει το όνομα του όλου. Σε αυτό το σημείο είναι κακή η συμφωνία. Δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο άμεσο μέλλον αλλά παραμένει η ρίζα του «Μακεδονισμού» μέσα γερά δεμένη. Δεν την αγγίξαμε την ρίζα του «Μακεδονισμού». Η πιθανότητα να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις είναι αν τα Σκόπια δεν μπορέσουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία αναθεώρηση του Συντάγματος, πράγμα που παραμένει πολύ δύσκολο γιατί πρέπει να έχει ο Ζάεφ πλειοψηφία δύο τρίτων, δεν είναι εύκολο αυτό το πράγμα και το δεύτερο είναι να μην κυρωθεί η συμφωνία από την Ελληνική Βουλή.Έχουμε ακόμα αρκετά κεφάλαια να δούμε».