Δελτίο θυέλλης για όλη τη χώρα

Συνεχίζονται οι θυελλώδεις άνεμοι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, οι άνεμοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως μέτριοι και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις και τοπικά στο Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο πολύ θυελλώδεις με τάση εξασθένησης από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Παράλληλα, αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές θα σημειωθούν την Τετάρτη στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο και το Αιγαίο, περιμένουμε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός αλλά με έντονο κρύο.

Ο υδράργυρος θα κινηθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα από -5 έως 9 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα με τη μέγιστη στη Δυτική Μακεδονία να μην ξεπερνάει τους 6 βαθμούς, από 1 έως 9 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 6 έως 10 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 2 έως 14 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα με τη μέγιστη στην Ήπειρο να μην ξεπερνά τους 11 βαθμούς και από 7 έως 15 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Τόνους ξυλείας ξέβρασε η θάλασσα στη Λέσβο

Τοπικές βροχές αλλά και χιόνια αναμένεται να εκδηλωθούν και στην Αττική, κυρίως στην Πάρνηθα. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα βόρεια του νομού και το βράδυ θα σταματήσουν. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 9 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις στο Σαρωνικό και θυελλώδες έως πολύ θυελλώδεις στο Νότιο Ευβοϊκό.

Αισθητό θα είναι το κρύο και στη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρχει ηλιοφάνεια την Τετάρτη, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 8 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι.

Πτώσεις δέντρων, μετακινήσεις κάδων και εγκλωβισμός λεωφορείων στην Αττική

Στο έλεος θυελλωδών ανέμων βρίσκεται από το πρωί η Αττική, με τα προβλήματα να έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Δέντρα έπεσαν στους δρόμους, κάδοι μετακινήθηκαν και λεωφορεία εγκλωβίστηκαν.

Πάνω από 700 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που χτυπούν στην Αττική.

Η Θεομηνία βούλιαξε την Κρήτη

Σε όλο το λεκανοπέδιο επιχειρούσαν περίπου 70 συνεργεία προκειμένου να απομακρυνθούν τα δέντρα από τους δρόμους. Στον σταθμό του τρένου στο Μενίδι, ένα δένδρο καταπλάκωσε δύο σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ ζημιές σε οχήματα έχουν προκληθεί και σε άλλα σημεία της Αττικής.

Η Τροχαία προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι, στο ύψος του αριθμού 277.

Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Χαλκίδος στα Πατήσια στο ρεύμα προς Αθήνα και στην οδό 34ου Συντάγματος στον Πειραιά, στο ύψος της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, επίσης στο ρεύμα προς Αθήνα.

Το μεσημέρι οι δρόμοι άνοιξαν, ωστόσο προβλήματα δημιουργήθηκαν στη Σταδίου όπου ένα τεράστιο δέντρο έπεσε στο δρόμο!

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Προβλήματα σημειώνονται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν στα ανατολικά, τοπικά τα 9 με 10 μποφόρ.

Από το Λαύριο δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων μέχρι τη Τζιά.

Επίσης δεν γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Βόλος- Σποράδες, Καβάλα-Πρίνου και Θάσου- Κεραμωτή. Κλειστό είναι και το πορθμείο στο Ρίο-Αντίρριο.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και ταξιδιωτικά πρακτορεία.