Θλίψη για τον θάνατο του λαοφιλούς καλλιτέχνη - Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου - Πώς διάλεξε ο ίδιος το ψευδώνυμό του
Την ερχόμενη Πέμπτη στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, όπου και είχε γεννηθεί, θα κηδευτεί ο λαοφιλής σατυρικός καλλιτέχνης της δεκαετίας του '80, Χάρρυ Κλυνν. Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης - όπως ήταν τα πραγματικό του όνομα - πέθανε, σήμερα το πρωί, στο σπίτι του, στην Καλαμαριά, σε ηλικία 78 ετών έπειτα από πολυετή ασθένεια, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του γιου του, βυθίζοντας στην θλίψη τους Έλληνες.
Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη αν η κηδεία θα είναι πολιτική ή θρησκευτική.
Ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον χαμό του ηθοποιού.
Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Ένωση Κεντρώων, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η Λαϊκή Ενότητα, το ΚΚΕ και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος τον παρομοίασε με τον Αριστοφάνη.
«Τολμώ να πω ότι υπήρξε ένας Αριστοφάνης του καιρού μας» έγραψε ο πρωθυπουργός στο twitter.
Ο Χάρυ Κλυνν πρωτοέγινε γνωστός το 1960 με τη συμμετοχή του σε δύο κλασσικές ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») και παρέμεινε καλλιτεχνικά ενεργός και πολυπράγμων μέχρι και πριν λίγα χρόνια, έχοντας παράλληλα έντονο πολιτικό λόγο, ενώ είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Καλαμαριάς (ηγήθηκε της αντιπολίτευσης έπειτα από αποτυχημένη διεκδίκηση της ηγεσίας του Δήμου).
Πώς βγήκε το ψευδώνυμο «Χάρρυ Κλυνν»
Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης έμεινε γνωστός ως «Χάρρυ Κλυνν», το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο με τον οποίο τον έμαθε και τον αγάπησε το πανελλήνιο. Πώς προέκυψε όμως;
Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως είχε εξομολογηθεί σε παλιότερη συνέντευξή του, έμπνευση υπήρξε ο χαρακτήρας Dirty Harry του Κλιντ Ίστγουντ, ο «Βρώμικος Χάρι» που εμφανίστηκε στο σινεμά το 1971 για να μας διηγηθεί τις περιπέτειες του επιθεωρητή Κάλαχαν.
Κι αν εκείνος ήταν «Βρώμικος Χάρι», ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης υιοθέτησε το «Χάρρυ Κλυνν», «Καθαρός Χάρι» δηλαδή, κλείνοντας το μάτι στον ακαταμάχητο στη δεκαετία του 1970 κινηματογραφικό αστυνομικό…