Μπουτάρης: Ευθύνη για τις ζημίες από τη νεροποντή υπάρχει και στον δήμο

Μπουτάρης: Ευθύνη για τις ζημίες από τη νεροποντή υπάρχει και στον δήμο

Αποκαταστάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της η ηλεκτροδότηση στις περιοχές που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα

Ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι υπηρεσίες του δήμου τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την πόλη από τη χθεσινή έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» υποστήριξε -μεταξύ άλλων- πως ο κεντρικός δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για νερό, ρεύμα και χειμάρρους και μίλησε για ευθύνες όσων μπάζωσαν τα ρέματα.

«Η χθεσινή καταιγίδα ήταν εξαιρετικού μεγέθους. Είμαι 75 χρονών δεν θυμάμαι τη Θεσσαλονίκη να έχει υποστεί τέτοια καταστροφή. Έπεσαν 70 τόνοι νερό ανά στρέμμα σε μια ώρα. Πρακτικά σημαίνει ότι για να απορροφηθεί τόσο νερό από το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο, θα έπρεπε το δίκτυο να έχει τη διατομή μιας σήραγγας του μετρό» δήλωσε ο κ.Μπουτάρης.

«Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, διότι ο δήμος μετά τη μεγάλη νεροποντή αντέδρασε άμεσα, συμμάζεψε τα μπάζα και τα φερτά υλικά κατέβηκαν από τους χειμάρρους και έκανε το καθήκον του. Τα συνεργεία βγήκαν έξω, καθαρίστηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι και μπορώ να πω πως μέχρι το βράδυ υπήρχε εικόνα ευταξίας στην πόλη. Από κει και πέρα οι ζημιές που έγιναν στα υπόγεια στις επιχειρήσεις είναι αναπόφευκτες, με την πυροσβεστική υπηρεσία να κάνει το καθήκον της» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες ευθύνες παραδέχτηκε πως «ευθύνη υπάρχει σε όλους, ακόμη και στον δήμο. Αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ούτε η ΕΥΑΘ είναι αρμοδιότητα του δήμου, ούτε η ΔΕΗ, οι χείμαρροι είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας».

Παράλληλα, κατηγόρησε όλους όσοι «κοροϊδεύουν τη Θεσσαλονίκη ως ρεζίλι – σίτι"», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ανθεκτικών πόλεων το "Resilient Cities", το οποίο κάποιοι διανοητικά καθυστερημένοι το κοροϊδεύουν, γιατί λέγεται έτσι στα αγγλικά. Οι δικοί μας εξυπνάκηδες το λένε "ρεζίλι- σίτι". Δεν είναι όμως έτσι. Αυτή τη δουλειά κάνει το πρόγραμμα. Προσπαθεί να προετοιμάσει τη Θεσσαλονίκη για μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι πλημμύρες, πυρκαγιά, σεισμός, καταστροφές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Πώς θα μπορέσουμε να τις προλάβουμε και να τις αντιμετωπίσουμε».

Επίσης, παραδέχτηκε πως «η Θεσσαλονίκη δεν είναι ακόμη ανθεκτική πόλη», προσθέτοντας πως με το συγκεκριμένο πρόγραμμα Resilient Cities, που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι «θα έχουμε κάποια συμπεράσματα, για να προτείνουμε μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μέτρα που δεν θα είναι μόνο η ενημέρωση του πολίτη και η πολιτική προστασία. Μη ξεχνάμε ότι τα ρέματα στη Θεσσαλονίκη έχουν μπαζωθεί. Πού θα βρει διέξοδο το νερό; Στους δρόμους. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη των προηγούμενων γενεών που έκλεισαν τα ρέματα».

Για τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης που άφησε η έντονη βροχόπτωση, ο κ.Μπουτάρης είπε πως «τέτοιου μεγέθους φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται γρήγορα. Και η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ δουλεύουν ακατάπαυστα για να αποκατασταθούν οι ζημιές».

Για τα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης προανήγγειλε πως θα εισηγηθεί στις τεχνικές υπηρεσίες να τοποθετηθούν μικρές δεξαμενές νερού προκειμένου να μην υπάρξουν άλλη φορά προβλήματα από τις διακοπές της υδροδότησης με την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών.

Τέλος, ο κ.Μπουτάρης ανέφερε πως εάν μέσα στα επόμενα 24ωρα δεν αναλάβει κάποιος φορέας την πρωτοβουλία για τη σύγκληση σύσκεψης αναφορικά με το τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο μέλλον παρόμοια καιρικά φαινόμενα, θα το πράξει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

«Εάν δεν αναλάβει κάποιος άλλος την πρωτοβουλία θα το κάνει ο δήμος. Τα μπουρίνια τέτοιου μεγέθους είναι τρομακτικά. Να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο. Ο δήμος θα θέσει θέμα να συναντηθούμε και να πάρουμε άμεσα λύσεις» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Να καθαριστούν οι εκβολές και η κοίτη του χειμάρρου Δενδροποτάμου ζητά ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Να καθαριστούν οι εκβολές και η κοίτη του χειμάρρου του Δενδροποτάμου και των ρεμάτων τα οποία καταλήγουν στον συγκεκριμένο χείμαρρο, ζητά με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, με αφορμή τα χθεσινά πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη, λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Συγκεκριμένα ο δήμος επισημαίνει: «αν δεν καθαριστούν, αφενός διατρέχουμε τον κίνδυνο πλημμυρών, αφετέρου θα υπάρχει διακοπή της υδροδότησης των περιοχών μας (όπως συνέβη χθες και σήμερα), οι οποίες υδροδοτούνται από το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ, που βρίσκεται δίπλα στην κοίτη του χειμάρρου του Δεδροποτάμου. Όταν, λόγω έντονων βροχοπτώσεων και λόγω του ότι η κοίτη του χειμάρρου δεν έχει καθαρισθεί, ανεβαίνει η στάθμη του νερού και τότε εμφανίζεται θολό νερό και λάσπη στο δίκτυο υδροδότησης».

Στο μεταξύ, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού αναμένονται και σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Από τα καιρικά φαινόμενα θα επηρεαστούν μέχρι τις βραδινές ώρες η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες καλούνται να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

«Η ανθεκτική Θεσσαλονίκη πιάστηκε για άλλη μια φορά στον ύπνο»

Στα προβλήματα που προκάλεσε η χθεσινή έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Εντάξει" του κεντρικού δήμου και βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.

Με δήλωση του ο κ.Καλαφάτης υποστηρίζει πως «η "ανθεκτική πόλη" Θεσσαλονίκη, πιάστηκε, για άλλη μία φορά, στον ύπνο. Μπορεί αυτή τη φορά να μην "πάγωσε το αλάτι", μπορεί τα συνεργεία της υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης να βγήκαν έγκαιρα στους δρόμους για να καθαρίσουν πεζοδρόμια, οδοστρώματα και δημοτικά κτίρια από τα φερτά υλικά, όμως αυτό που απουσίαζε ήταν η πρόβλεψη».

Πρόσθεσε πως «την παροιμία "κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε" δεν τη γνωρίζουν ούτε η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ούτε οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, αλλά και οι διοικήσεις των οργανισμών υπεύθυνων για τα δίκτυα υποδομής. Προτιμούν να γαϊδουρογυρεύουν».

Ο κ.Καλαφάτης αναφέρθηκε και στην ένταση του φαινομένου παραδεχόμενος πως «η ένταση ήταν τέτοια που θα προκαλούσε, ούτως ή άλλως, προβλήματα και ζημιές. Η Πολιτική Προστασία, όμως, καθώς και η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν ως κύριο αντικείμενο την ενημέρωση των πολιτών. Κι αυτό χθες δεν έγινε».

Ο επικεφαλής των "Εντάξει" πρόσθεσε πως δεν υπήρξε ενημέρωση των πολιτών μετά την εκτόνωση του φαινομένου για τυχόν προβλήματα, καταλήγοντας πως "καλή η συμμετοχή σε δίκτυα όπως το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, αλλά με τα καμώματα της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει καταντήσει ανέκδοτο».

Αποκαταστάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της η ηλεκτροδότηση

Αποκαταστάθηκε -με εξαίρεση ίσως μεμονωμένες περιπτώσεις κτηρίων- η ηλεκτροδότηση στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα μέχρι το μεσημέρι, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε χθες την πόλη.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας Θράκης, Ιορδάνης Αμανατίδης, στις περιοχές όπου βρίσκονται οι τρεις υποσταθμοί εκτός τάσης (Τσιμισκή και Ικτίνου γωνία, Γλάδστωνος και Κωστή Παλαμά και πλησίον του λιμένος Θεσσαλονίκης), οι καταναλωτές ηλεκτροδοτούνται από γειτονικούς υποσταθμούς.

«Ενδεχομένως να υπάρχουν ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις χωρίς ρεύμα, όπως για παράδειγμα μία πολυκατοικία. Ωστόσο, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης» ανέφερε.