Δημοσία δαπάνη την Παρασκευή η κηδεία του Άγγελου Δεληβορριά

Δημοσία δαπάνη την Παρασκευή η κηδεία του Άγγελου Δεληβορριά

Συλλυπητήρια για την απώλεια του επί 41 χρόνια διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη από τον πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργείο Πολιτισμού

Δημοσία δαπάνη θα γίνει η κηδεία του 'Αγγελου Δεληβορριά, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 27/4 από το Α΄Νεκροταφείο, στις 14.00.

Ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς, ήταν κορυφαίος κλασικός αρχαιολόγος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.

Το Μουσείο Μπενάκη, σε ένδειξη πένθους και κάνοντας λόγο για «δυσβάστακτη απώλεια», ματαίωσε τα αυριανά εγκάινια της έκθεσης «Ισλαμική Καλλιγραφία. Η Τέχνη της Ιρανικής Γραφής» στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Επίσης δεν θα πραγματοποιηθεί η δράση «Νεοπτολέμου μύησις» στο κτίριο της οδού Κουμπάρη.

Συλλυπητήρια για την απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά έξέφρασε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και του πολιτισμού».

«Ο Άγγελος Δεληβορριάς υπήρξε μία εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και των τεχνών, ένας οραματιστής της διαχρονικότητας του ελληνικού πολιτισμού. Διακρίθηκε για τη συμβολή του στη μουσειολογία και την αρχαιολογία, ιδιαίτερα όμως για το πρωτοποριακό και εμπνευσμένο έργο του ως διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Λυπάμαι για την απώλειά του και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του», αναφέρει ο Νίκος Βούτσης.

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε και η υπουργός Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «οραματιστή, καινοτόμο, επιστήμονας υψηλού κύρους και μια σπουδαία και ξεχωριστή προσωπικότητα στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι».

«Κλασσικός αρχαιολόγος, ακαδημαϊκός, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ανήσυχο και ακούραστο πνεύμα, στάθηκε πάνω απ΄ όλα Δάσκαλος με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης. Ένας φάρος πολιτισμού που άνοιγε δρόμους και ενέπνευσε. Η θητεία του στη θέση του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη από το 1974 και για τέσσερις και πλέον δεκαετίες, σηματοδότησε μια νέα εποχή για τα ελληνικά μουσεία. Ο 'Αγγελος Δεληβορριάς πρότεινε έναν νέο τρόπο οργάνωσης και μετάδοσης της γνώσης, δημιουργώντας επί της ουσίας μια νέα σχέση με το παρελθόν, την τέχνη, την ίδια μας την ταυτότητα. Η προσφορά του 'Αγγελου Δεληβορριά στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού είναι αναντικατάστατη. Και για αυτήν τον ευγνωμονούμε όλοι μας.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» επισημαίνει σε δήλωση της για τον θάνατο του Α. Δεληβορριά, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.