Ο Αντρέι Μάσλοφ ανήγγειλε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα εντός του 2018
Σε επίκαιρα διεθνή ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινή γνώμη αλλά και στις εξελίξεις που συντελούνται στην περιοχή μας, αναφέρθηκε εκτενώς ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Μάσλοφ, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις διμερείς ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά και στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, η οποία - είπε - αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2018, ένα έτος σταθμό, όπως το χαρακτήρισε, καθώς εορτάζονται τα 190 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρεσβευτής, ξεκινώντας την ενημέρωση του από την υπόθεση Σκριπάλ, είπε ότι οι κατηγορίες της Βρετανίας κατά της Ρωσίας είναι αβάσιμες, ότι η Ρωσία πρότεινε την διεξαγωγή κοινής έρευνας, αλλά η Βρετανία αρνήθηκε την πρόταση, και τόνισε ότι η Ρωσία δεν αποφεύγει τον διάλογο στο θέμα αυτό. Σε σχέση μάλιστα με το ίδιο ζήτημα, ο κ. Μάσλοβ εκθείασε τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι «εκτιμάμε το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την υπόθεση αυτή με τρόπο υπεύθυνο και προσεκτικό χωρίς να φτάσει σε ακραία ένταση με τη Ρωσία», όπως και την τοποθέτηση στο θέμα αυτό του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στις 19 Μαρτίου.
Ελληνορωσικές σχέσεις: Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος
Ωστόσο, ο Ρώσος πρεσβευτής παρότι αναφέρθηκε σε όλα σχεδόν τα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας που απασχολούν την ελληνική κοινή γνώμη, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προοπτική των ελληνορωσικών σχέσεων, στις οποίες εντόπισε μάλιστα μια θετική δυναμική παρόλο το γενικό κλίμα που μοιάζει με ψυχροπολεμικό όπως είπε. «Μας επιτίθενται από παντού και αυτό δεν είναι δική μας επιλογή. Αλλά αυτό το κλίμα δεν μπορεί να επηρεάσει τις παραδοσιακές μας σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρεσβευτής, τονίζοντας ότι « Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστός εταίρος». Μάλιστα, διαφώνησε με δημοσιεύματα ή ισχυρισμούς που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τους οποίους οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν παγώσει. «Και οι δύο πλευρές έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ότι δήθεν οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ ή ότι έχουν παγώσει» είπε ο Ρώσος πρεσβευτής, επισημαίνοντας ότι «συμβαίνει το εντελώς αντίθετο». «Και αυτό το αποδεικνύει- όπως είπε - και ο διάλογος μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», υπενθυμίζοντας ότι έχουν γίνει μεταξύ τους 4 συναντήσεις και 7 τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ο κ. Μάσλοφ αναφερόμενος στο θέμα της συνεργασίας, είπε ότι μεθαύριο θα συνέλθει μια κοινή ομάδα εργασίας για να συζητήσει ζητήματα στον τομέα των μεταφορών, ενώ στις 24 Απριλίου θα συνέλθει ακόμη μια ομάδα εργασίας.
Τουρισμός : προβλέπεται αύξηση των τουριστικών ροών από τη Ρωσία
Το μόνο αρνητικό, είπε ο κ. Μάσλοφ , είναι ότι οι κυρώσεις εμποδίζουν τις εμπορικές συναλλαγές, οι οποίες επλήγησαν. Μάλιστα, ο κ. Μάσλοφ κατέστησε σαφές ότι η Μόσχα θα ήθελε «να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία» αλλά υπό την προϋπόθεση της άρσης των κυρώσεων.
Ο Ρώσος πρεσβευτής, επισημαίνοντας μια βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, διαπίστωσε παράλληλα ότι υπάρχει ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, αλλά και των τουριστικών ροών από τη Ρωσία, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα υπάρξει αύξηση των τουριστικών ροών για εφέτος, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι που θα επισκεφθούν εφέτος την Ελλάδα ενδεχομένως να φθάσουν το ένα εκατομμύριο τουρίστες, σε σχέση με τις 900 χιλιάδες που ήταν πέρυσι. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γίνεται η μεγαλύτερη ξένη επένδυση που είναι ρωσική και αφορά μονάδα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην Ελούντα της Κρήτης με προϋπολογισμό της τάξεως των 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Για τους Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία, το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και το ονοματολογικό της πΓΔΜ
Στο ερώτημα, αν τέθηκε το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μάσλοφ είπε χαρακτηριστικά : «Δεν ήμουν παρών στις συνομιλίες. Δεν γνωρίζω τι συζήτησαν Δεν έχω ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Επομένως, δεν μπορώ να σας δώσω καμία απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα».
Ο Ρώσος πρεσβευτής απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ερωτηθείς μάλιστα αν συμμερίζεται τους φόβους του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα για ένα θερμό επεισόδιο, ο κ. Μάσλοφ είπε: «Αποκλείεται, δεν μπορώ να φανταστώ έναν πόλεμο μεταξύ δύο χωρών που είναι μέλη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας».
Αλλά και στο θέμα των Σκοπίων, ο κ. Μάσλοφ, επικαλούμενος τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι «οποιαδήποτε λύση χωρίς έξωθεν πιέσεις θα είναι αποδεκτή και πως, αν αυτή ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας, θα την αναγνωρίσουμε όλοι». Παράλληλα επεσήμανε ότι η θέση της Ρωσίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι «εντελώς αρνητική» καθώς «δεν μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια».
Μιλώντας για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και επισημαίνοντας το ενδιαφέρον που δείχνουν η Ελλάδα και οι ελληνικές εταιρείες για τη συνεργασία αυτή, ο Ρώσος πρεσβευτής αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο επέκτασης του αγωγού Turkish Stream, και συγκεκριμένα της δεύτερης γραμμής που θα φθάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα με προορισμό την Ελλάδα και την Ιταλία. «Η επέκταση αυτή του αγωγού φυσικού αερίου μπορεί να γίνει, εφόσον υπάρξουν εγγυήσεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά .
«Οι S-400 είναι αμυντικά και όχι επιθετικά όπλα» , λέει ο Αντρέι Μάσλοφ
Ο Ρώσος πρεσβευτής ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις του αμερικανού Πενταγώνου και τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τις πωλήσεις των ρωσικών συστοιχιών S-400 στην Τουρκία , όπως και για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν τα συστήματα κατά της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κλυδωνισμοί στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, είπε χαρακτηριστικά: «Πρώτον, οι S-400 είναι όπλα αμυντικού χαρακτήρα. Δεύτερον, η Ελλάδα διαθέτει τους S-300 και πολλά άλλα οπλικά ρωσικά συστήματα και τρίτον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και δεν μπορώ να φανταστώ μια ένοπλη σύγκρουση μέσα στο ΝΑΤΟ».
Ο κ. Μάσλοφ, επισημαίνοντας τη συνεργασία αυτή μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας , όχι μόνο στον στρατιωτικό τομέα αλλά και στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας αλλά και στην Συρία, είπε ότι συνιστά ένα παράδειγμα του για το πως «μια βαθιά κρίση ( μεταξύ δύο χωρών) μπορεί να μετατραπεί σε συνεργασία».
Όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου της Τουρκίας , η έναρξη της κατασκευής του οποίου ανακοινώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Άγκυρα, ο κ. Μάσλοφ, επιδιώκοντας να καθησυχάσει του φόβους που προκαλεί η κατασκευή του σε ένα σεισμογενές περιβάλλον, είπε ότι «λαμβάνονται υπ όψιν όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για την κατασκευή ενός τέτοιους σταθμού , όπως και όλοι οι σεισμογενείς παράγοντες της περιοχής». Παράλληλα, αντέταξε στους φόβου αυτούς τη μεγάλη και μακροχρόνια εμπειρία που έχει η Ρωσία στον τομέα της κατασκευής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κρίση στη Συρία
Ο Ρώσος πρεσβευτής αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται στην Αστανά αποδίδουν ήθη καρπούς , υπενθυμίζοντας ότι έγινε εφικτό να δημιουργηθούν ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία με τη συνεργασία της Τουρκίας και του Ιράν, να συνέλθει το Συνέδριο του ενδοσυριακού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου στο Σότσι. Παράλληλα τόνισε ότι χάρη σ' αυτές τις κοινές προσπάθειες δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για τον ενδοσυριακό διάλογο.
Ωστόσο ο κ. Μάσλοβ τόνισε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν μια διαφορετική πορεία» στη Συρία, τονίζοντας ότι οι ηγέτες της Ρωσίας , της Τουρκίας και του Ιράν τάσσονται υπέρ της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.
Ο κ. Μάσλοφ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει μια πολεμική εμπλοκή μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην Συρία , όταν του τέθηκε σχετική ερώτηση. Αλλά και όταν ρωτήθηκε για την ένταση που δημιουργείται μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ , ο κ. Μάσλοφ είπε ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.