New York Times: Λέσβος, το νησί της απόγνωσης

New York Times: Λέσβος, το νησί της απόγνωσης

«Ακόμα και αν είσαι υγιής στη Μόρια θα αποκτήσεις πρόβλημα υγείας. Αυτό δεν είναι μέρος για να μένουν άνθρωποι»

Τα καστανά του μάτια, σκοτεινά και χαμένα στο κενό. Ο Jahangir Baroch πέρασε άλλη μια νύχτα άγρυπνος στο κοντέινερ στο ελληνικό νησί της Λέσβου, όπου ζει για περισσότερο από ένα χρόνο.

«Δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα στο κοντέινερ χθες το βράδυ», λέει ο 26χρονος στην ελληνίδα δημοσιογράφο των New York Times, Iliana Magra κατά την αυτοψία της εφημερίδας στο νησί που φιλοξενεί έναν μεγάλο όγκο προσφύγων και μεταναστών. «Ήταν κρύο σαν ψυγείο», προσθέτει ο απεγνωσμένος άντρας ο οποίος ζει μακριά από το στρατόπεδο στη Μόρια, όπου στεγάζεται.

«Θέλω να πάω στην Αθήνα», συνεχίζει ο άντρας που έφτασε στην Ελλάδα από το Baluchistan του Πακιστάν. «Αν δε με θέλετε, θέλω να πάω σε άλλη χώρα. Γιατί είμαι εδώ;», διερωτάται.

Οι περιγραφές της εφημερίδας από τη διαβίωση των προσφύγων στη Λέσβο, είναι γλαφυρές.

 

Για τους τυχερούς που οι αιτήσεις ασύλου τους έγιναν δεκτές προωθήθηκαν στην Ελλάδα. Για αυτούς που οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν στάλθηκαν στην Τουρκία.

Περίπου 5.500 βρίσκονται στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, που είναι σχεδιασμένος για να φιλοξενήσει 2.500 άτομα.

Η δημοσιογράφος των New York Times περιγράφει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Οι σκηνές είναι πλημμυρισμένες και στάζουν νερό. Δεν υπάρχει ρεύμα και ζεστό νερό για μπάνιο, ακόμα και το χειμώνα. Οι τουαλέτες έχουν ακαθαρσίες και περιττώματα. Το φαγητό δεν φτάνει για όλους. Και σε όλα αυτά προστίθενται οι καθημερινοί τσακωμοί, η βία, οι κλεψιές και οι βιασμοί. Πολλές φορές άντρες κόβουν ξύλα για να ανάψουν φωτιά να ζεσταθούν και αυτό έχει οδηγήσει σε τρεις θανάτους το 2017 στη Μόρια.

«Ακόμα και αν είσαι υγιής στη Μόρια θα αποκτήσεις πρόβλημα υγείας. Αυτό δεν είναι μέρος για να μένουν άνθρωποι» λέει ο 27χρονος Amir Ali από το Αφγανιστάν.

Οι πρόσφυγες της Μόριας προσπαθούν να αποκτήσουν μια ομαλή καθημερινότητα. Κάποιοι βρίσκουν καταφύγιο στη θρησκεία, πηγαίνοντας στην εκκλησία που βρίσκεται κοντά στον καταυλισμό. Άλλοι αθλούνται και παίζουν παιχνίδια. Κάποιοι βέβαια έχουν χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον τους, αλλά συνεχίζουν να επιμένουν, ακόμα και αν ξέρουν ότι οι αιτήσεις ασύλου τους θα πέσουν στο κενό. «Κάθε μέρα είμαστε εδώ. Κάποιες φορές προσπαθώ, κάποιες όχι. Είναι δύσκολο να φύγει» λέει ένας 20χρονος Αλγερινός.

Για τις γυναίκες στη Μόρια τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Πολλές εξομολογούνται ότι σκέφτηκαν την αυτοκτονία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των New York Times.

Η επαναπροώθηση προσφύγων είναι δύσκολη: από το Γενάρη 64 εστάλησαν πίσω στην Τουρκία, ενώ έφθασαν 2.698 στο νησί των 86.000 κατοίκων. 2.365 μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, ενώ 147 έμειναν στη Λέσβο εθελοντικά. Στο νησί υπάρχουν τώρα 7.800 πρόσφυγες.