Με δημόσια προκήρυξη η επιλογή των Γραμματέων των υπουργείων

Με δημόσια προκήρυξη η επιλογή των Γραμματέων των υπουργείων

Αναβαθμίζονται υφιστάμενες υποδομές, όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών - Οι αλλαγές στο Δημόσιο σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη

Η επιλογή των γραμματέων των υπουργείων με δημόσια, ανοιχτή προκήρυξη, είναι σε εξέλιξη και η κυβέρνηση θα την πάει μέχρι τέλους, δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, από το βήμα του 11ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για μια «εμβληματική μεταρρύθμιση, την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου στην πράξη, μια πραγματική τομή στα χρονικά της Δημόσιας Διοίκησης που κάποιοι προσπαθούν και σήμερα να την τορπιλίσουν» είπε κ. Γεροβασίλη και συνέχισε: «Κάποιοι νόμιζαν ότι δεν θα τολμούσαμε μια τέτοια αλλαγή. Τους διαβεβαιώνω ότι θα πάμε μέχρι τέλους, γκρεμίζοντας το οχυρό του πελατειακού - ρουσφετολογικού κράτους».

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στο Δημόσιο, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται, όπως:

Ψηφιακά Οργανογράμματα σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, τα οποία αποτυπώνουν τις δομές και τις πραγματικές τους ανάγκες. Αυτά συνοδεύονται για πρώτη φορά στη Δημόσια Διοίκηση από  Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας, δηλαδή προσόντα και καθήκοντα για κάθε θέση στο Δημόσιο.

Λειτουργικά κενά καλύπτει άμεσα το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας. Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που αντικαθιστά τα όσα γνωρίζαμε για τις αποσπάσεις και τις μετατάξεις. Τόνοι χαρτιών, άπειρες εργατοώρες, δεκάδες μήνες αναμονής για τη διεκπεραίωση, το ρουσφέτι που χρειαζόταν δυστυχώς για μια υπηρεσιακή διαδικασία, τελειώνουν οριστικά.
Έτσι, ο κάθε ενδιαφερόμενος αντί να ψάχνει για πολιτική παρέμβαση, βρίσκει τη διαθέσιμη θέση της αρεσκείας του και υποβάλλει αίτηση ηλεκτρονικά.

Αναβαθμίζονται υφιστάμενες υποδομές, όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Δημοπρατείται το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Ανθρώπινου Δυναμικού, ένα έργο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Με δεδομένα όλα αυτά τα ψηφιακά εργαλεία το υπουργείο είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διαδικασία ηλεκτρονικής αξιολόγησης των Δημοσίων υπαλλήλων.

Εχουν ξεκινήσει οι κρίσεις Προϊσταμένων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προχωράει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, που αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή και εξειδικεύεται με βάση τις ανάγκες και αρμοδιότητες κάθε υπουργείου.

Δημιουργήθηκε το Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφους του Δημοσίου (G-Cloud). Ένα σύγχρονο, Υπολογιστικό Κέντρο του Δημοσίου, που λειτουργεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε ένα σύγχρονο κτίριο, υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας, παρέχοντας ταχύτητα και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στις πληροφοριακές υποδομές.
Το Υπολογιστικό Νέφος εξοικονομεί εκατομμύρια ευρώ για το Δημόσιο, καθώς συγκεντρώνει στον ίδιο χώρο συστήματα, που θα κόστιζαν πολλαπλάσια, αν λειτουργούσαν μεμονωμένα. Εκεί έχει εγκατασταθεί το σύστημα  «Διαύγεια», σε καθεστώς πλήρους ασφάλειας και λειτουργίας.

Επανεκκίνηση των διαδικασιών για την έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος "ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ", δηλαδή, την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Δημόσιου Τομέα σε σχεδόν 40.000 κτίρια του Δημοσίου πανελλαδικά. Μεταξύ αυτών και σχολικά συγκροτήματα, κέντρα υγείας και άλλες, αποκεντρωμένες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Προετοιμάζεται το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, μαζί με Αναγνωρισμένες Ψηφιακές Υπογραφές. Ένα έργο που θα αλλάξει, όλα όσα ξέραμε για την καθημερινότητα της Δημόσιας Διοίκησης.  Για το σκοπό αυτό, έχουν ήδη εκδοθεί 54.913 Ψηφιακά Πιστοποιητικά για δημοσίους υπαλλήλους, ιδιώτες και επιχειρήσεις και επαγγελματικές ομάδες.

Ενισχύεται η ανάπτυξη ανοιχτών δεδομένων (open data) και αυτή τη στιγμή διατίθενται 6.514 αναρτημένα σύνολα στο εθνικό portal data.gov.gr, στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.