H κινητή τηλεφωνία έχει πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας ως μέσο επικοινωνίας και ως επαγγελματικό εργαλείο για τον καθένα από εμάς.
Για την επικοινωνία μέσω κινητού, απαραίτητη είναι η ύπαρξη ασύρματων δικτύων, ήτοι σταθμοί βάσης και οι αντίστοιχες κεραίες τους.
Η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που εκπέμπεται από τις κεραίες είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, κάνουμε χρήση του κινητού τηλεφώνου.
Κατ’ αρχήν, η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν είναι ραδιενέργεια. Υπάρχουν συγκεκριμένα όρια για την ασφαλή έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα οποία έχουν αναγνωρισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα, τα όρια ασφαλούς έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ορίζονται μέσω του Ρυθμού Ειδικής Απορρόφησης (SAR) . Ο SAR μεταφράζεται σε Watt ανά χιλιόγραμμο μάζας σώματος (W/kgr) και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2W/kgr τοπικά.
Εφόσον λοιπόν το κινητό σας φέρει την ένδειξη CE, σημαίνει ότι ικανοποιείται αυτή η προδιαγραφή της ασφαλούς έκθεσης.
Αναλόγως τη συσκευή, μπορούμε να δούμε τη μέγιστη τιμή SAR ανατρέχοντας στις οδηγίες χρήσης του κάθε κινητού τηλεφώνου.
Ένα άλλο σοβαρό θέμα αφορά στα όρια ασφαλούς έκθεσης από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, όρια τα οποία ορίζονται διεθνώς με γνώμονα τις τιμές μέτρησης του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Αυτές οι τιμές μέτρησης θα πρέπει να είναι κάτω από ορισμένα επίπεδα.
Στην Ελλάδα τα όρια αυτά είναι πολύ αυστηρότερα από αυτά που προβλέπονται στη Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την ακρίβεια, τα επίπεδα στην Ελλάδα είναι κατά 30% χαμηλότερα. Σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από νοσοκομεία, σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα όρια είναι χαμηλότερα κατά 40%.
Στην χώρα μας, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο μέσω μετρήσεων προκειμένου να τηρηθούν τα όρια έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η Επιτροπή μπορεί να πραγματοποιεί μετρήσεις είτε κατόπιν αιτημάτων πολιτών είτε και αυτεπαγγέλτως. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ΕΕΑΕ είναι πολύ χαμηλότερα από τα ήδη θεσμοθετημένα όρια.
Τί πρέπει όμως να κάνει ο καθένας από εμάς προκειμένου να κάνει μία συνετή χρήση των κινητών τηλεφώνων ;
Θα πρέπει να ελέγχουμε το σήμα του κινητού μας. Ενδείκνυται να κάνουμε χρήση του κινητού μας σε περιοχές, όπου το λαμβανόμενο σήμα είναι ισχυρό και πρέπει να αποφεύγουμε να το χρησιμοποιούμε σε κλειστούς χώρους (π.χ σε ασανσέρ, μετρό, όχημα).
Οπωσδήποτε, η χρήση εξαρτημάτων όπως hands free, bluetooth είναι απαραίτητη και γενικά όταν αγοράζουμε κινητό θα πρέπει να φροντίζουμε η συσκευή μας να έχει SAR (Specific absorption rate, ήτοι Ρυθμός Ειδικής Απορρόφησης) μικρότερο από 2W/kgr.