Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση που ήρθε μετά από μια μάχη τεσσάρων ετών του νεαρού Αυστριακού Μαξ Σρεμς, εναντίον του Γολιάθ του διαδικτύου Facebook. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τον Σρεμς και ακύρωσε το δικαστικό πλαίσιο που επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.
Το Facebook είναι "ένα καταπληκτικό εργαλείο για να διατηρείς επαφή με τους γνωστούς σου", είχε δηλώσει ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο σε μια συνέντευξή του. "Όμως ποτέ δεν θα μοιραζόμουν εκεί πληροφορίες πολύ προσωπικού χαρακτήρα", πρόσθεσε σε μήνυμα του στο Twitter μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Σρεμς.
Ο Μαξ Σρεμς, που χρησιμοποιεί το Facebook από το 2007, έχει αφηγηθεί πολλές φορές στους δημοσιογράφους πώς αποφάσισε να αφοσιωθεί σ' αυτή τη "μάχη" για καλό σκοπό. Αφορμή στάθηκε ένα συνέδριο στη Σίλικον Βάλεϊ όπου βρέθηκε, στα πλαίσια ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. "Οι Αμερικανοί κορόιδευαν ανοιχτά τους Ευρωπαίους" για την επιμονή των τελευταίων στα θεμελιώδη δικαιώματα, εξήγησε.
Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, την Αυστρία, ο νεαρός —πού ακόμη έκανε το διδακτορικό του— ζήτησε από το Facebook να του στείλει τα προσωπικά δεδομένα του που είχε συγκεντρώσει. Προς μεγάλη του έκπληξη έλαβε ένα αρχείο έκτασης 1.222 σελίδων όπου ήταν καταγεγραμμένες λεπτομερώς όλες οι πληροφορίες που τον αφορούσαν, ακόμη και αυτές που νόμιζε ότι είχε διαγράψει από τον "τοίχο" του στον ιστότοπο.
Το σοκ αυτό του έδωσε ένα πολύτιμο μάθημα: για τους κολοσσούς του διαδικτύου "τα προσωπικά δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο, θέλουν να τα αποκτήσουν, αυτό είναι όλο".
Τον Αύγουστο του 2011 προσέφυγε για πρώτη φορά εναντίον του Facebook καταγγέλλοντας την εταιρεία για καταχρηστική κατοχή προσωπικών δεδομένων. Η προσφυγή του —ενώπιον της Αρχής Προστασίας Ιδιωτικού Βίου (DPC) της Ιρλανδίας, της χώρας όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα του Facebook— απορρίφθηκε, οπότε στράφηκε απευθείας στην ιρλανδική δικαιοσύνη που με τη σειρά της προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη σημερινή απόφαση ενδέχεται να ανατραπούν οι κανόνες που διέπουν εδώ και 15 χρόνια τη μεταφορά δεδομένων για εμπορικούς σκοπούς.
Ο Μαξ Σρεμς βρέθηκε στο Λουξεμβούργο για να ακούσει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε "μεγάλο πλήγμα για τη μαζική παρακολούθηση στην οποία επιδίδονται οι ΗΠΑ".
Ο Σρεμς κάλεσε όλους τους χρήστες του Facebook να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του μέσω του ιστοτόπου www.fbclaim.com. Καθώς δεν έχει αρκετούς συνεργάτες για να επαληθεύσει την ταυτότητα όλων των εναγόντων, έχει περιορίσει στις 25.000 τον αριθμό εκείνων που θα προσφύγουν μαζί του, ζητώντας 500 ευρώ ο καθένας ως αποζημίωση για τη ζημία που υπέστησαν.
Πάντως η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει προσεχώς μεγάλο πονοκέφαλο στο μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.