Yψηλότερα πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας στην ΕΕ, μέχρι 5% των παγκόσμιων εσόδων
της Χρύσας Τσιώτση
Οι Eυρωπαίοι πολιτικοί ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την Τετάρτη υπέρ των νέων νόμων για την προστασία των δεδομένων των πολιτών. Ο νέος κανονισμός για την προστασία των δεδομένων εγκρίθηκε με 621 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 22 αποχές.
"Το μήνυμα που στέλνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σαφές : Η μεταρρύθμιση αυτή είναι μια αναγκαιότητα , και τώρα είναι αδιαμφισβήτητη", δήλωσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης Viviane Reding , η οποία ήταν η πρώτη που πρότεινε το σχετικό νόμο.
"Οι ισχυροί κανόνες προστασίας των δεδομένων πρέπει να είναι το σήμα κατατεθέν της Ευρώπης. Μετά από τα σκάνδαλα κατασκοπείας δεδομένων στις Η.Π.Α , η προστασία των δεδομένων είναι περισσότερο από ποτέ ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα", είπε σε σχετική δήλωση, η Επίτροπος.
Υπήρξαν ανησυχίες ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ψηφοφορία έφερνε την όλη διαδικασία στα χέρια ενός νέου κοινοβουλίου μετά τις εκλογές του Μαΐου. Το σημερινό κοινοβούλιο θα μιλήσει τώρα στους υπουργούς των κρατών μελών της ΕΕ και θα συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νόμου.
"Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν παντελώς ότι τα δικαιώματά τους παραβιάζονται όταν είναι στο Διαδίκτυο και αυτό οφείλεται σε αυτό που αποτελεί τώρα καθημερινή επιχειρηματική πρακτική. Εκείνοι οι χρήστες του Διαδικτύου που γνωρίζουν, έχουν αμελητέα δυνατότητα να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα τους για την καθημερινή ζωή τους, την αγοραστική συμπεριφορά τους, την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις πολιτικές απόψεις, τα χόμπι, τα οικονομικά στοιχεία και τα αρχεία υγείας συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασία", δήλωσε ο Monique Goyens, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτών.
Παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία έγινε δεκτή με ικανοποίηση από ομάδες καταναλωτών, η βιομηχανία της τεχνολογίας ανησυχεί ότι αυτό το νομικό πλαίσιο θα επιφέρει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις .
Η Digital Europe, ένας οργανισμός που εκπροσωπεί τη βιομηχανία της τεχνολογίας, ονόμασε τον σχετικό κανονισμό "ακατάλληλο για την ψηφιακή οικονομία" και είπε ότι χρειαζόταν περισσότερη δουλειά . "Το κείμενο που εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι υπέρμετρα παρεμβατικό. Θα παρεμποδίσει την ικανότητα της Ευρώπης να επωφεληθεί από τους νέους τρόπους χρήσης των δεδομένων. Αυτό θα οδηγήσει την Ευρώπη σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων μερών του κόσμου, που αγκαλιάζουν τις νέες τεχνολογίες", είπε σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.
Ο νέος νόμος περιλαμβάνει υψηλότερα πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας των δεδομένων στην ΕΕ, μέχρι 5 τοις εκατό των παγκόσμιων εσόδων ή πρόστιμο 100 εκατ. ευρώ ( 138 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο. Το αρχικό σχέδιο του κειμένου είχε ζητήσει 2 τοις εκατό , αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να το αυξήσει.
Οι πολίτες θα αποκτήσουν επίσης το λεγόμενο δικαίωμα να λησμονηθούν (“to be forgotten”). Οι επιχειρήσεις πρέπει να συμμορφώνονται με οποιαδήποτε απαίτηση του πελάτη για την διαγραφή των προσωπικών του δεδομένων, όταν δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τη διατήρηση τους. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι δεν είναι σωστό να ξαναγράψουν την ιστορία : νόμιμοι λόγοι να διατηρούν τα δεδομένα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τα αρχεία εφημερίδων.
Ρητή συναίνεση απαιτείται επίσης για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεξεργαστούν τα δεδομένα. "Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Λέγοντας "τίποτα" δεν είναι το ίδιο πράγμα, όπως λέει τι να λες "ναι" ", εξήγησε η Επίτροπος Reding. Οι Οργανισμοί που επεξεργάζονται τα δεδομένα των πολιτών πρέπει να παρέχουν τυποποιημένες πολιτικές για τις πληροφορίες προκειμένου να εξηγήσουν τι κάνουν με αυτά και για ποιό λόγο".
Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τους χρήστες, που είτε πληρώνουν είτε όχι, σχετικά με παραβιάσεις δεδομένων "χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση". Υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το τι συνιστά "αδικαιολόγητη καθυστέρηση", αλλά η Επίτροπος Reding δήλωσε ότι 24 ώρες είναι επαρκής χρόνος για κάθε Οργανισμό προκειμένου να ενημερώνει τους χρήστες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νέος νόμος εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρίες που διαχειρίζονται δεδομένα πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε οι εταιρίες αυτές έχουν έδρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε όχι.