της Χρύσας Τσιώτση
Το Sexting είναι η αποστολή σεξουαλικών μηνυμάτων ή φωτογραφιών μέσω κινητών τηλεφώνων ή μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς, το sexting έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, όπως δείχνουν πρόσφατα περιστατικά.
Οι συνέπειες του είναι άκρως επικίνδυνες, αφού σχετίζονται με την παράνομη διαδικασία παραγωγής και της διάδοσης σεξουαλικών φωτογραφιών που απεικονίζουν ανηλίκους. Σε πολλές χώρες, όπως στις ΗΠΑ, ανήλικοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την κατηγορία της διακίνησης παιδικής/εφηβικής πορνογραφίας, ακόμη και εάν το έπραξαν ασυνείδητα και επιπόλαια, μην έχοντας πρόθεση να προβούν σε ποινικό αδίκημα.
Οι γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί παιδιών και ανηλίκων θα πρέπει να ελέγχουν συστηματικά και διακριτικά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και του Διαδικτύου από τα παιδιά και τους εφήβους ενώ συνάμα θα πρέπει μέσω της συζήτησης να τους καταστήσουν γνωστές τις συνέπειες που έχει η ανεξέλεγκτη λήψη και αποστολή φωτογραφιών, μηνυμάτων και videos με προκλητικό, σεξουαλικό περιεχόμενο. Η συζήτηση και ενημέρωση των ευάλωτων αυτών ομάδων του Διαδικτύου, μπορούν να μετριάσουν τους σχετικούς κινδύνους του sexting, όχι όμως και να τους απαλείψουν, αφού η έμφυτη περιέργεια και παρορμητική συμπεριφορά παιδιών και εφήβων δυστυχώς πολλές φορές οδηγούν στην ανεξέλεγκτη αυτή έκφανση της διαδικτυακής επικοινωνίας.
Όταν λοιπόν έρθουμε αντιμέτωποι στην πραγματικότητα με τέτοια περιστατικά, θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και διαλλακτικοί απέναντι στα παιδιά μας που είναι τα θύματα αυτής της διαδικτυακής μόδας και όχι οι θύτες.
Η μυστικοπάθεια των παιδιών, το στρες και η επιδείνωση στις σχολικές του αποδόσεις, καθώς και η απομάκρυνσή τους από αθλητικές και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες που προηγουμένως είχαν, αποτελούν αποχρώσες ενδείξεις μίας περίπτωσης sexting. Τα παιδιά ντρέπονται να συναναστραφούν τους συμμαθητές τους, γιατί νοιώθουν ότι έχουν διασυρθεί και ότι έχει αλωθεί με χυδαίο τρόπο η ιδιωτικότητά τους και αυτό δεν έχουν την εμπειρία ζωής και την ψυχραιμία να το αντιμετωπίσουν. Οι γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να παρατηρούν καθημερινά τις αντιδράσεις και συμπεριφορές των μικρών χρηστών, ώστε να τα βοηθήσουν και να αποφύγουν τις τραγικές συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσης, κατάθλιψης και δυστυχώς συχνά και της αυτοκτονίας.
Όλοι θα πρέπει να θυμούνται ότι όποτε στέλνουν μία φωτογραφία ή βίντεο μέσω Διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου, χάνουν τον έλεγχο αυτής της φωτογραφίας και δεν μπορούν να την ανακτήσουν ποτέ και αυτό είναι άλλο ένα βασικό στοιχείο που θα πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε είτε χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο είτε το κινητό μας τηλέφωνο.
Τα φίλτρα γονικού ελέγχου μπορούν να μειώσουν αρκετά τους κινδύνους που άπτονται του sexting.
Το φίλτρο Web του γονικού ελέγχου αξιολογεί το περιεχόμενο των τοποθεσιών Web και αποκλείει τοποθεσίες Web που θεωρεί ανάρμοστες. Η ενεργοποίηση του φίλτρου Web μπορεί να μειώσει κατά πολύ τον αριθμό των ανάρμοστων τοποθεσιών Web, που επισκέπτονται τα παιδιά και οι έφηβοι. Φυσικά δεν είναι η απόλυτη πανάκεια, αλλά συνδράμει σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση αυτού του επικίνδυνου φαινομένου.
Παράλληλα, είναι ζωτικής σημασίας να καταγγείλουμε τις περιπτώσεις που θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο υλικό φωτογραφιών και βίντεο είναι παράνομο, όπως σε περιπτώσεις γυμνών φωτογραφιών παιδιών και εφήβων ή στη διακίνηση πορνογραφικού υλικού με πρωταγωνιστές αυτές τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αν παρατηρήσουμε περιστατικά sexting, τότε θα πρέπει αμέσως τα παιδιά και οι έφηβοι να μπλοκάρουν την πρόσβαση αυτού του χρήστη και να ενημερώσουν χωρίς δεύτερη σκέψη τους γονείς, τους κηδεμόνες ή εκπαιδευτικούς τους.