Η ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο είναι ζητούμενο και δικαίωμα που πρέπει να προασπιστεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ίντερνετ δεν υπόκειται σε νόμους και στους νόμους (διεθνείς και εθνικούς).
Έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι ανεβάζουν στο Facebook και το Twitter πληροφορίες για πράξεις δικές τους ή άλλων που ποτέ δεν θα ανέφεραν στον μη-εικονικό κόσμο καθώς συνιστούν έγκλημα.
Μια πληροφορία μπορεί να φτάσει εν ριπή οφθαλμού στην άλλη άκρη του κόσμου μέσω των social media.
Ήδη, στη Βρετανία, έχουν διωχθεί τρεις χρήστες που μέσω Twitter και Facebook δημοσιοποίησαν τις φωτογραφίες δυο ανδρών, του Jon Venables και του Robert Thompson που φέρονται ως ανήλικοι να είχαν διαπράξει φόνο συνομήλικου τους.
Επίσης στη Βρετανία, εννέα άνθρωποι διώχθηκαν ποινικά γιατί δημοσιοποίησαν το όνομα γυναίκας που φερόταν να πέσει θύμα βιασμού από τον ποδοσφαιριστή της Sheffield United, Ched Evans.
Ένα επίσης πολύ συχνό "παράπτωμα" είναι όταν γίνεται tweet ή post με πληροφορίες για δίκη εν εξελίξει. Στόχος του εισαγγελέα Dominic Grieve είναι αυτά να σταματήσουν (ακόμη και με την απειλή ποινής) καθώς μπορούν να επηρεάσουν την πορεία και το αποτέλεσμα μιας δίκης (διαμορφώνοντας το κοινό αίσθημα αλλά και τη στάση των δικαστών).
Εισαγγελέας της Μεγάλης Βρετανίας παρεμβαίνει τώρα με στόχο να αποτρέψει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από νομικές και ποινικές παραβάσεις. Σε πρώτη φάση η παρέμβαση είναι συμβουλευτική. Σε δεύτερη όμως... θα διώκεται ποινικά.
Με πληροφορίες από το BBC