Απέρριψε αμερικανικό δικαστήριο τη μήνυση που είχαν υποβάλλει συγγραφείς σε βάρος της Google προκειμένου να την αποτρέψουν από το να ψηφιοποιήσει εκατομμύρια βιβλία.
Το δικαστήριο στην απόφαση του έκρινε πως δεν υπάρχει κάποια παράβαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο δικαστής Ντένι Τσιν δέχθηκε το επιχείρημα της Google ότι η ψηφιοποίηση των βιβλίων, ώστε αποσπάσματά τους να είναι διαθέσιμα μέσω του διαδικτύου στις μηχανές αναζήτησης, αποτελεί νόμιμη χρήση.
Η Google ξεκίνησε αυτό το σχέδιο το 2004 και έχει ήδη ψηφιοποιήσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια βιβλία.
"Κατά τη γνώμη μου, η υπηρεσία Google Books προσφέρει σημαντικό όφελος στο κοινό", σημείωσε ο Τσιν.
Το σχέδιο αυτό της Google όχι μόνο προσφέρει "έναν νέο και αποτελεσματικό τρόπο να βρίσκουν βιβλία οι αναγνώστες και οι ερευνητές", πρόσθεσε ο δικαστής, αλλά "έχει γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο αναζήτησης, καθώς βοηθά τους βιβλιοθηκάριους να καταλογογραφούν και να βρίσκουν πηγές, κάνει πιο αποτελεσματική τη διαδικασία δανεισμού μεταξύ βιβλιοθηκών και διευκολύνει την εύρεση και τον έλεγχο περικοπών".
Εξάλλου ο Τσιν επεσήμανε ότι η Google δεν πουλάει η ίδια τα ψηφιοποιημένα βιβλία.
Συγγραφείς και εκδότες είχαν καταγγείλει ότι με αυτό τον τρόπο η Google παραβιάζει τα πνευματικά τους δικαιώματα. Ο διαδικτυακός όμιλος είχε καταλήξει πέρυσι σε μια συμφωνία με τους εκδότες.
Στη μεγάλη τους πλειονότητα (93%) τα βιβλία που έχουν ανέβει στην υπηρεσία Google Books δεν είναι λογοτεχνικά, αλλά βιογραφίες, βιβλία μαγειρικής, λεξικά, συνθήκες ή πανεπιστημιακά βιβλία.