Τι κάνουμε αν μας συμβεί ατύχημα τη στιγμή που οδηγούμε

Χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουμε εκείνη τη στιγμή

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε σε περίπτωση ατυχήματος;

Θα πρέπει να ειδοποιήσουμε τηλεφωνικά την υπηρεσία “φροντίδας ατυχήματος”, της ασφαλιστικής μας εταιρίας.

Να επικοινωνήσουμε και ενημερώσουμε άμεσα την αστυνομική αρχή, προκειμένου να επιληφθεί του ατυχήματος και να γίνει η καταγραφή του στο βιβλίο συμβάντων. Σε κάθε περίπτωση, η αστυνομική αρχή καλείται όταν υπάρχει τραυματισμός.

Να συμπληρώσουμε με τον οδηγό του άλλου εμπλεκομένου οχήματος τη φιλική δήλωση, η οποία θα διευκολύνει ούτως ή άλλως την εφαρμογή του φιλικού διακανονισμού, εφόσον βέβαια και οι δύο ασφαλιστικές εταιρίες συμμετέχουν σ’ αυτόν.

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Εάν δεν καλέσουμε την “φροντίδα ατυχήματος”, της ασφαλιστικής μας εταιρίας ή πολύ απλά δεν έχουμε «φροντίδα ατυχήματος», τότε θα πρέπει να γνωστοποιήσουμε το τροχαίο ατύχημα στην ασφαλιστική μας εταιρία μέσα σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να φροντίζουμε ιδιαίτερα για την καταγραφή του αριθμού κυκλοφορίας του άλλου οχήματος που εμπλέκεται στο ατύχημα, της ασφαλιστικής εταιρίας του (βεβαίωση ασφάλισης – σήμα ασφάλισης), καθώς και των στοιχείων ταυτότητας του άλλου οδηγού / ιδιοκτήτη του άλλου εμπλεκομένου οχήματος. Χρήσιμο επίσης είναι να κρατήσουμε τα στοιχεία μαρτύρων που ενδεχομένως παρευρίσκονται στον τόπο του ατυχήματος.

Εάν υπάρχει τραυματισμός, θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσουμε προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η αναγκαία βοήθεια και πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να παραμείνουμε στον τόπο του ατυχήματος έως ότου επιληφθεί η Τροχαία. Πρέπει να κρατήσουμε τα στοιχεία του τραυματισμένου προσώπου, καθώς και το νοσοκομείο στο οποίο θα νοσηλευθεί, καθότι αυτά τα στοιχεία θα μας τα ζητήσει η Ασφαλιστική Εταιρία.

Ποιες είναι όμως οι υποχρεώσεις του ασφαλισμένου έναντι της ασφαλιστικής εταιρίας μετά το τροχαίο;

Κατ’ αρχήν, ο ασφαλισμένος θα πρέπει το αργότερο μέσα σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες από το τροχαίο ατύχημα, να το γνωστοποιήσει στην ασφαλιστική του εταιρία.

Οφείλει επίσης να προβαίνει σε κάθε δυνατή ενέργεια για τον περιορισμό της ζημίας και να παρέχει στην ασφαλιστική εταιρία, κάθε πληροφορία και έγγραφο που ορίζονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή απαιτούνται για τη διευθέτηση της σχετικής υπόθεσης.

Τι δικαιολογητικά θα πρέπει να έχουμε για να αποζημιωθούμε από την ασφαλιστική εταιρεία;

Όσον αφορά στα δικαιολογητικά που χρειάζεται να υποβάλουμε προς την ασφαλιστική εταιρεία προκειμένου ν’ αποζημιωθούμε, επισημαίνουμε ενδεικτικά ότι σε περίπτωση υλικών ζημιών, απαιτούνται συνήθως τα ακόλουθα:

  • αντίγραφο του Δελτίου Συμβάντων, αν έχει επιληφθεί αστυνομική αρχή
  • δήλωση ατυχήματος ή το έντυπο φιλικής δήλωσης εάν υπάρχει
  • πραγματογνωμοσύνη, η οποία συνήθως διενεργείται από πραγματογνώμονα που ορίζει η ίδια η εταιρία
  • τιμολόγια επισκευής και άλλου είδους δικαιολογητικά, όπως ιατρικές γνωματεύσεις και αποδεικτικά έγγραφα για τις ιατρικές δαπάνες σε περίπτωση τραυματισμού συνεπεία του τροχαίου ατυχήματος.

Όσον αφορά στην ασφαλιστική εταιρία του οδηγού που προκάλεσε το τροχαίο ατύχημα, ισχύουν τα εξής:

H ασφαλιστική εταιρία του υπαίτιου οδηγού οφείλει, το αργότερο, εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία ο ζημιωθείς κοινοποίησε την αίτηση αποζημίωσής του είτε απευθείας στην ασφαλιστική επιχείρηση του υπαιτίου του ατυχήματος είτε στον αντιπρόσωπο για το διακανονισμό των ζημιών: 

1. να υποβάλει αιτιολογημένη προσφορά αποζημίωσης σε περίπτωση που η ευθύνη δεν αμφισβητείται

ή

2. να υποβάλει αιτιολογημένη απάντηση επί των σημείων της αίτησης, στην περίπτωση, κατά την οποία η ευθύνη αμφισβητείται ή στην περίπτωση που η ζημιά δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Στην περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, ΔΕΝ θα πρέπει να προχωράμε σε επιδιόρθωση οποιασδήποτε ζημίας, πριν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από τον ασφαλιστή μας ή χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Τέλος, όσον αφορά στην καταβολή της αποζημίωσης, στον ασφαλισμένο ή τον ζημιωθέντα τρίτο για αποζημίωση από αστική ευθύνη ή όσον αφορά στην επιστροφή σε αυτούς οφειλόμενου ποσού που υπερβαίνει τα εκατό (100) ευρώ γίνεται με την έκδοση δίγραμμης επιταγής σε διαταγή τους ή με την κατάθεση σε τηρούμενο από αυτούς τραπεζικού λογαριασμού.

Χρύσα Τσιώτση, Δικηγόρος 

LL.M in Information Technology and Telecommunications Law 

University of Strathclyde in Glasgow- U.K 

[email protected]