Tροχαία και ασφαλιστική κάλυψη
Δυστυχώς τα τροχαία στη χώρα μας είναι πολλά και ιδίως σε εορταστικές περιόδους, όπου η έξοδος των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων κλιμακώνεται.
Αυτό όμως που απασχολεί τους οδηγούς, αλλά και τους εμπλεκόμενους σε ατύχημα είναι τα θέματα που άπτονται της ασφάλισης των οχημάτων.
Ποια είναι η πιο διαδεδομένη μορφή ασφάλισης στην Ελλάδα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα;
Είναι η ασφάλιση της αστικής ευθύνης έναντι τρίτων. Με το όρο αστική ευθύνη εννοούμε την υποχρέωση που έχει ένα άτομο για να αποκαταστήσει τη ζημία που προκάλεσε σε τρίτους, παράνομα και υπαίτια. Ωστόσο, είναι κατανοητό σε όλους ότι λίγοι από τους καταναλωτές (οδηγούς) γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την ασφάλιση από τροχαία ατυχήματα.
Γενικά, οι οδηγοί οχημάτων ασφαλιζόμαστε υποχρεωτικά για την περίπτωση που θα προκληθεί ατύχημα , από δική μας υπαιτιότητα, οπότε η ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώνει τον αναίτιο τρίτο εμπλεκόμενο.
Η ασφάλιση καλύπτει την αστική ευθύνη του κυρίου, κατόχου και κάθε οδηγού ή υπευθύνου του ασφαλισμένου αυτοκινήτου σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από υπαιτιότητά τους. Δεν καλύπτει όμως – όπως είναι φυσικό –περιπτώσεις προσώπων που κατέλαβαν το αυτοκίνητο με τη βία ή με κλοπή και έπειτα προκάλεσαν ατύχημα.
Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ασφάλιση αυτή καλύπτει την έναντι τρίτων αστική ευθύνης σας, ως κυρίου ή κατόχου του αυτοκινήτου σε περίπτωση που το αυτοκίνητο έχει κλαπεί ή έχει αποκτηθεί με τη βία.
Ποιες ζημίες καλύπτει το γενικό ασφαλιστήριο για αστική ευθύνη;
Καλύπτει τη ζημία που μπορούν να προκαλέσουν σε τρίτους από τροχαίο ατύχημα, όπως θανάτωση, σωματική βλάβη ή ζημία σε πράγματα "τρίτων", στην οποία περιλαμβάνεται και η χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη.
Επίσης, η ασφάλιση περιλαμβάνει την κάλυψη αστικής ευθύνης λόγω θανάτωσης ή σωματικής βλάβης των μελών της οικογένειας του ασφαλισμένου κυρίου ή οδηγού του αυτοκινήτου ή κάθε άλλου προσώπου του οποίου η αστική ευθύνη καλύπτεται με την παρούσα ασφάλιση και αυτό ανεξάρτητα από το δεσμό συγγένειας.
Ως "τρίτα πρόσωπα" θεωρούνται και οι επιβαίνοντες στο όχημα που προκάλεσε το ατύχημα, οι οποίοι και αποζημιώνονται,αλλά όχι ο ίδιος ο ασφαλισμένος σαν συνεπιβάτης του οχήματός του ούτε φυσικά ο οδηγός αυτού. Εξαιρούνται από την κάλυψη αυτή και δεν αποζημιώνονται οι ζημίες που ενδέχεται να προξενήσει το ένα όχημα του ασφαλισμένου στο άλλο, ιδιοκτησίας του ή σε όχημα μέλους της οικογένειας του.
Τι γίνεται στην περίπτωση που έχουμε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα;
Στην περίπτωση που κάποιο από τα εμπλεκόμενα οχήματα, δεν είναι ασφαλισμένο, τότε το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, αναλαμβάνει να καλύψει τις ζημιές που προκλήθηκαν από υπαιτιότητα του ανασφάλιστου οδηγού. Το ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ καλύπτει μόνο τις ζημιές που σχετίζονται με τις υποχρεωτικές καλύψεις (Αστική Ευθύνη για Υλικές Ζημιές και Σωματικές Βλάβες) και όχι ζημιές που σχετίζονται με τις προαιρετικές καλύψεις. Ο αναίτιος οδηγός σε περίπτωση ατυχήματος θα επικοινωνήσει με το Επικουρικό Κεφάλαιο, οπότε αυτό θα του καταβάλει αποζημίωση και στη συνέχεια το Επικουρικό Κεφάλαιο θα στραφεί κατά του ανασφάλιστου οδηγού για να πάρει από αυτόν όποιο ποσό κατέβαλε ως αποζημίωση στον αναίτιο οδηγό.
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΙ ΕΞΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΔΙΟΤΙ ΔΕ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ "ΤΡΙΤΟΙ" :
-
κάθε πρόσωπο του οποίου η ευθύνη καλύπτεται με τη σύμβαση ασφάλισης, όπως ο ιδιοκτήτης του οχήματος.
-
ο οδηγός του οχήματος που προκάλεσε τη σχετική ζημία.
-
το πρόσωπο που κατάρτισε τη σύμβαση ασφάλισης, ήτοι ο λήπτης της ασφάλισης.
-
οι νόμιμοι εκπρόσωποι του νομικού προσώπου που είναι ασφαλισμένο.
-
και τα πρόσωπα που συναίνεσαν να μεταφερθούν με το ζημιογόνο αυτοκίνητο εφόσον η ασφαλιστική εταιρία αποδείξει ότι γνώριζαν ότι το αυτοκίνητο αφαιρέθηκε από το νόμιμο κάτοχο με παράνομα μέσα ή ότι το όχημα χρησιμοποιείται για την εκτέλεση εγκληματικής πράξης.
Αν οδηγός του ζημιογόνου αυτοκινήτου υποστεί σωματικές βλάβες, θα μπορεί να αξιώσει αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία, μόνο εάν πέραν της υποχρεωτικής ασφάλισης, έχει επιλέξει τη συμπληρωματική κάλυψη "προσωπικού ατυχήματος οδηγού", την οποία παρέχει η ασφαλιστική εταιρία.
Επίσης, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας για τις παρεχόμενες μορφές προαιρετικής ασφαλιστικής κάλυψης, ούτως ώστε να γνωρίζετε πώς μπορείτε να έχετε μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος
Τα ελάχιστα ποσά κάλυψης είναι για σωματικές βλάβες 1.000.000 ευρώ ανά θύμα και για υλικές ζημίες 1.000.000 ευρώ ανά ατύχημα.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
-
Αν οδηγείτε όχημα χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια οδήγησης για την κατηγορία του οχήματος που οδηγείτε
-
Αν εσείς ως οδηγός οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών και υπάρχει αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στην οδήγηση και την πρόκληση ατυχήματος.
-
Αν εσείς ως οδηγός χρησιμοποιείτε το όχημα σας για διαφορετική χρήση από αυτή που ορίζεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και στην άδεια κυκλοφορίας του και εφόσον υπάρχει αιτιώδης συνάφεια (δηλαδή άμεση σύνδεση) με την πρόκληση του ατυχήματος,
ΤΟΤΕ:
Η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να ζητήσει το ποσό που κατέβαλε ως αποζημίωση σε "τρίτο" ζημιωθέντα από ατύχημα που προκαλέσατε εσείς ως οδηγός του υπό κρίση οχήματος.
Σε επόμενο άρθρο θα δούμε τί πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση ατυχήματος.
Χρύσα Τσιώτση
Δικηγόρος
LL.M in Information Technology and Telecommunications Law
University of Strathclyde in Glasgow- U.K