Έκθεση Φρανκφούρτης: Η Jaguar κάνει άνοιγμα στα crossover

Τα crossover αυτοκίνητα έχουν την τιμητική τους στη φετινή έκθεση αυτοκινήτου στην Φρανκφούρτη.

Η ζήτηση για τέτοιου τύπου αυτοκίνητα, που να συνδυάζουν δηλαδή σπορ δυνατότητες, με άνεση, επιδόσεις και πολυτέλεια των SUV, εκτιμάται ότι είναι μεγάλη στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Τα στοιχεία δείχνουν του λόγου το αληθές. Ένα στα τέσσερα αυτοκίνητα που αγοράστηκαν τον περασμένο χρόνο ήταν της κατηγορίας crossover. Η συγκεκριμένη κατηγορία εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να ανθίζει, παρά τις ανησυχίες για το άβολο -βάσει κυκλοφορίας σε πόλη- μέγεθος και την υψηλή κατανάλωση, σε συνδυασμό με την παράλληλη γενική αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Στην αγορά μπαίνουν τα νέα μοντέλα της Jaguar, για να σηματοδοτήσουν ακόμη πιο "ζωντανή" περαιτέρω δραστηριοποίηση της εταιρείας σε όλες τις αγορές αυτοκινήτου, μετά την ανακοίνωση της αύξησης κατά 11% των πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες και την επέκταση του σερί των μηνών αύξησης στους 18.

Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, επιδοκίμασε την ανάπτυξη που φέρνει η αγορά αυτοκινήτου. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε, μέσω Twitter, ότι η Jaguar προσφέρει ανάπτυξη με 1.700 νέες θέσεις εργασίας στον όμιλο Jaguar Land Rover εν συνόλω, με συνολική επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών σε εργασιακή αναβάθμιση και 2,4 δισ. λιρών σε παρασκευαστική δραστηριότητα νέων μοντέλων.

Η Jaguar θα προωθήσει το νέο της μοντέλο, το C-X17 θεωρείται πρωτοποριακό και έχει, συν τοις άλλοις, προφυλακτήρες αλουμινίου, που είναι ικανοί, ως καινοτομία στη σχεδίαση, να προσδώσουν νέο ύφος στην κατηγορία των crossover στο σύνολό της.

Οι γερμανικές BMW και Daimler's Mercedes-Benz κυριαρχούν προσώρας στην κατηγορία των σπορ SUV, των λεγόμενων "πληθωρικών" σπορ αυτοκινήτων πολυτελείας, των crossover δηλαδή, αλλά θα αποκτήσουν πραγματικό αντίπαλο, απ' ό,τι φαίνεται.

Αξίζει όμως κανείς να δει το Daimler's Mercedes-Benz GLA, το οποίο είναι και η καινοτόμος παρουσίαση της εταιρείας στην Έκθεση της Φρανκφούρτης του 2013, αν και το καμάρι του εκτελεστικού διευθυντή της Mercedes, Ντίτερ Ζέτσε, είναι το πολυτελές κουπέ Mercedes S-Class, όπως και το "έξυπνο" (πρώτη φωτογραφία από το τέλος) Mercedes S500 Intelligent Drive.