Το αυτοκίνητο που έσωσε έναν πρόεδρο

Τον Αύγουστο του 1962, μια ομάδα με την ονομασία "Μυστική στρατιωτική οργάνωση της Αγγλίας" επιτέθηκε στην αυτοκινητοπομπή του Γάλλου προέδρου Σαρλ Ντε Γκολ, ο οποίος ταξίδευε μαζί με την σύζυγο του από το προεδρικό παλάτι στο αεροδρόμιο Ορλί.

 Οι δράστες άνοιξαν πυρ, ρίχνοντας συνολικά πάνω στη προεδρική λιμουζίνα 140 σφαίρες. Το αυτοκίνητο είναι  μια μαύρη Citroën DS 19, γνωστή και ως "Θεά". Και πράγματι έσωσε τη ζωή του Σαρλ ντε Γκωλ.

Και τα τέσσερα ελαστικά του αυτοκινήτου έσκασαν και η προεδρική λιμουζίνα άρχισε μια τρελή πορεία. 

Όμως η "Θεά" είχε ενα μυστικό όπλο. Ένα καινοτόμο-για την εποχή- σύστημα αυτόματων αναρτήσεων ( self-levelling hydropneumatic suspension) που επέτρεψε στον οδηγό να κρατήσει το αυτοκίνητο πάνω στο οδόστρωμα και να πάρει ξανά τον έλεγχο.

 

 

 Μάλιστα, παρά το γεγονός πως εκείνη την ώρα έτρεχε με ταχύτητα άνω των 90 χιλιομέτρων την ώρα, ο σωφέρ του προέδρου κατάφερε  να επιταχύνει και να διαφύγει από την ενέδρα πριν οι ένοπλοι πλησιάσουν ακόμα πιο κοντά.

 Το ζεύγος ντε Γκωλ βγήκε σώο από το αυτοκίνητο και η εκθαμβωτική DS έγινε μύθος  και αντικείμενου του πόθου για τους Γάλλους αυτοκινητιστές.