O καθαρότερος ντίζελ στην ιστορία της Opel

Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης η Opel θα παρουσιάσει τη νέα γενιά του πετρελαιοκινητήρα της 1.6 CDTI ECOTEC, στο Zafira Tourer. Ο νέος κινητήρας είναι ο καθαρότερος ντίζελ στην ιστορία της Opel. Χάρη στην τεχνολογία BlueInjection SCR (Selective Catalytic Reduction), ήδη πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6. Η νέα γενιά του 1.6 CDTI ECOTEC αποδίδει 136 ίππους και ροπή 320 Nm, προσφέροντας στο Zafira Tourer κατανάλωση μόλις 4,1 λίτρων/100 χλμ. και εκπομπή CO2 109 γρ./χλμ.

θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες κινητήρες 1.700 κ.εκ. και ορισμένες λιγότερο ισχυρές δίλιτρες εκδόσεις. Κύριοι στόχοι εξέλιξης ήταν η κορυφαία απόσβεση θορύβων, κραδασμών και τριγμών, η υψηλή απόδοση και η χαμηλή κατανάλωση. Οι τιμές ισχύς και ροπής είναι αυξημένες κατά 4,6% και 6,6%, αντίστοιχα, συγκριτικά με τον κινητήρα 1.700 κ.εκ. παλιότερης γενιάς. Συγκριτικά με τους ομοίως ισχυρούς δίλιτρους  ντίζελ του Zafira Tourer, η κατανάλωση της νέας γενιάς 1.6 CDTI μειώνεται μέχρι και 10%.

Η μείωση κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων είναι εφικτές με τη χρήση του συστήματος επιλεκτικής καταλυτικής μείωσης  “Blue Injection” της Opel - Selective Catalytic Reduction (SCR). Σε αυτή τη φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία επεξεργασίας καυσαερίων, ένα αβλαβές υγρό με την ονομασία AdBlue, που αποτελείται από ουρία (οργανική ένωση) και νερό, ψεκάζεται στα καυσαέρια. Το διάλυμα διασπάται σε αμμωνία, η οποία αποθηκεύεται στη συνέχεια σε ένα καταλυτικό υπόστρωμα. Τα οξείδια του αζώτου (NOx) εισέρχονται στον καταλύτη μέσω των καυσαερίων και στη συνέχεια επιλεκτικά ανάγονται σε άζωτο και νερό.

Σχετικά Tags
Opel