Τα ελαστικά όλων των εποχών κερδίζουν σταθερά σε δημοτικότητα

Τα ελαστικά όλων των εποχών κερδίζουν σταθερά σε δημοτικότητα

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για τους οδηγούς

Τα ελαστικά όλων των εποχών κερδίζουν σταθερά σε δημοτικότητα, καθώς αποτελούν μια βολική λύση για τους οδηγούς. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η ικανότητα διατήρησης ασφαλών συνθηκών οδήγησης σε οποιαδήποτε εποχή. Τα ελαστικά αυτής της κατηγορίας κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας ειδικά επιλεγμένα μείγματα υλικών, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν επαρκή πρόσφυση και υψηλά επίπεδα ασφάλειας ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Στα ελαστικά όλων των εποχών υπάρχουν επισημάνσεις που προσδιορίζουν τον τύπο του ελαστικού, το μέγεθός του, το έτος κατασκευής και πολλές άλλες σημαντικές παραμέτρους με τους κατασκευαστές να τοποθετούν διάφορα σύμβολα που σχετίζονται τόσο με την οδήγηση τον χειμώνα όσο και με το καλοκαίρι.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των ελαστικών όλων των εποχών είναι από τη μία η χρήση μιας μαλακής γόμας καουτσούκ που διατηρεί τις βέλτιστες ιδιότητες σε διαφορετικές θερμοκρασίες και από την άλλη η παρουσία αυλακώσεων στα πέλματα, που επιτρέπουν την αποτελεσματική αποστράγγιση του νερού. Οι καλές επιδόσεις στο δρόμο είναι άλλο ένα πλεονέκτημα, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι ο οδηγός δεν χρειάζεται να αλλάξει ελαστικά τον χειμώνα.

Από την άλλη τα μειονεκτήματα εντοπίζονται στη χαμηλότερη απόδοση σε χιονισμένους δρόμους σε σύγκριση με τα χειμερινά ελαστικά, στην υψηλότερη τιμή σε σχέση με την αφορά των θερινών ή των χειμερινών ελαστικών και η ανεπαρκής ασφάλεια σε εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες, ειδικά το χειμώνα, όπως σε ορεινές περιοχές με έντονο χιόνι.

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των δρόμων μερικές φορές τα συγκεκριμένα ελαστικά μπορεί να μην είναι αρκετά για να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες. Οριακό σημείο στην αύξηση της ασφάλειας θεωρείται η θερμοκρασία των -10°C. Ωστόσο η πρόσφυση σε χειμερινές συνθήκες βελτιώνονται όταν υπάρχει ηπιότερος καιρός.

Οι συνθήκες του δρόμου, το στιλ οδήγησης και η κατάσταση της ανάρτησης ολόκληρου του οχήματος είναι επίσης σημαντικές. Τα σωστά χρησιμοποιημένα ελαστικά όλων των εποχών παρέχουν ασφάλεια για περίπου 50.000 χιλιόμετρα οδήγησης. Μετά από αυτή την χιλιομετρική διάρκεια πρέπει να γίνει έλεγχος. Η φθορά των ελαστικών όλων των εποχών μπορεί να παρατηρηθεί, μεταξύ άλλων, από την αύξηση του θορύβου κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Σε τυπικές συνθήκες, τα ελαστικά όλων των εποχών αποδίδουν εξίσου καλά με τα χειμερινά ελαστικά. Ωστόσο, σε πιο απαιτητικές διαδρομές ή σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, ενδέχεται να μην παρέχουν επαρκή πρόσφυση. Σε ορεινές περιοχές ή περιοχές όπου ο χειμώνας μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κρύος, ένα ειδικό σετ με χειμερινά ελαστικά αποτελεί μια καλή επιλογή. Ωστόσο, για πολλούς οδηγούς, τα ελαστικά όλων των εποχών αποτελεί και καλή λύση για όσους κινούνται μέσα στις πόλεις και σε ηπιότερες θερμοκρασίες.