Ο 1.0L EcoBoost έχει αποσπάσει 11 διακρίσεις
Ο 3κύλινδρος, 1.000άρης EcoBoost κινητήρας της Ford, απέσπασε τον τίτλο του 2019 International Engine and Powertrain of the Year (IEPOTY) στην κατηγορία «Sub-150 PS». Αυτή είναι η 11η διάκριση για το συγκεκριμένο σύνολο στο θεσμό IEPOTY από το 2012 μέχρι σήμερα.
Αποδίδοντας έως και 140 ίππους, ο συμπαγής σε διαστάσεις και χαμηλών τριβών κινητήρας, αποτέλεσε την πηγή ισχύος σε πάνω από 1 στα 4 μοντέλα της εταιρείας που πουλήθηκαν μέσα στο 2018. Σε απόλυτα μεγέθη, πρόκειται για περισσότερα από 410.000 οχήματα, από το Fiesta μέχρι το Transit Connect van.
Η μάρκα πρόσφατα αναβάθμισε τον βενζινοκινητήρα 1.0L EcoBoost των Focus και Transit Connect με τεχνολογίες, όπως το πρώτο στη βιομηχανία σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων για 3κύλινδρο κινητήρα, στοχεύοντας σε ακόμα μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.
Σημαντικές βελτιώσεις στην κυλινδροκεφαλή, την τροφοδοσία καυσίμου και τα συστήματα ελέγχου εκπομπών ρύπων συμπληρώνουν τόσο την τεχνολογία υπερσυμπίεσης EcoBoost, όσο και τις τεχνολογίες άμεσου ψεκασμού υψηλής πίεσης και διπλού/ανεξάρτητου μεταβλητού χρονισμού των εκκεντροφόρων (Twin-independent Variable Cam Timing). Η αναβαθμισμένη αυτή εκδοχή του κινητήρα πρόκειται να λανσαριστεί σε ακόμα περισσότερα μοντέλα της μάρκας μέσα στη χρονιά.
Η κριτική επιτροπή του θεσμού IEPOTY, η οποία αποτελείται από 70 μέλη από 31 χώρες, απένειμε στον 1.0L EcoBoost συνολικά 145 βαθμούς, επίδοση που τον ανέδειξε νικητή στην κατηγορία Sub-150 PS με διαφορά 26 βαθμών, αφήνοντας πίσω του ηχηρά ονόματα ανταγωνιστών, όπως η BMW, το PSA Group, η Toyota/Lexus και η Volkswagen.
Θυμίζουμε ότι, αμέσως μετά το λανσάρισμά του, ο 1.0L EcoBoost πυροδότησε μία τάση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία για παραγωγή 3κύλινδρων, υπερτροφοδοτούμενων βενζινοκινητήρων χαμηλού κυβισμού.
Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η Ford ανακοίνωσε ότι ο 1.0L EcoBoost θα αποτελέσει τη βάση για τις εκδόσεις ήπιας υβριδικής τεχνολογίας των μοντέλων Fiesta EcoBoost Hybrid και Focus EcoBoost Hybrid, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης, χωρίς όμως συμβιβασμούς στον τομέα της απαράμιλλα σπορτίφ οδηγικής εμπειρίας Ford.
Σε αυτά τα προηγμένα συστήματα ηλεκτροκίνησης, μία ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια (BISG) με κίνηση μέσω ιμάντα αντικαθιστά τον στάνταρ εναλλάκτη, επιτρέποντας την ανάκτηση και αποθήκευση της ενέργειας που συνήθως χάνεται κατά το φρενάρισμα και το ρολάρισμα, για τη φόρτιση μιας μπαταρίας 48-volt.
Το σύστημα BISG λειτουργεί και σαν μοτέρ μέσω συνεχούς συνεργασίας με τον κινητήρα, χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια για την παροχή πρόσθετης ροπής. Στοιχείο που μειώνει το απαιτούμενο φορτίο του βενζινοκινητήρα, μεγιστοποιώντας παράλληλα την οικονομία καυσίμου. Επιπλέον, το BISG βελτιώνει τις επιδόσεις, κυρίως στις χαμηλότερες στροφές, προσφέροντας μια μοναδική οδηγική εμπειρία. Περιορίζοντας την υστέρηση στην απόκριση (turbo-lag), το BISG επέτρεψε στους μηχανικούς της Ford να αυξήσουν την ισχύ του 1.000άρη EcoBoost σε επίπεδα άνω των 155 ίππων, με τη χρήση μεγαλύτερου υπερσυμπιεστή.
Ο 1.0L EcoBoost θα υποστηρίξει επίσης το πρώτο στην κατηγορία Transit Custom Plug-In Hybrid van (δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή Λονδίνο) και την επιβατική έκδοση Tourneo Custom Plug-In Hybrid για λειτουργία αμιγώς με ηλεκτροκίνηση.
Νίκος Τσάδαρης