Ένας παράδεισος για τους λάτρεις του Land Rover!

H βασιλική οικογένεια συνηθίζει να πηγαίνει στο κυνήγι αλεπούς με τα πασίγνωστα και δημοφιλή Land Rover, ενώ αρκετά αυτοκίνητα πήγαιναν και ακόμα προορίζονται για το βρετανικό στρατό. Land Rover βέβαια προμηθεύονταν και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τις αποστολές του, κυρίως λόγω της ανθεκτικής τους...κράσης.

Το πρώτο Land Rover γεννήθηκε από τους αδερφούς Maurice και Spencer Wilks την άνοιξη 1947.

Η απόφαση λήφθηκε όταν έμειναν ενθουσιασμένοι από την εκτός δρόμου συμπεριφορά ενός Willys Jeep.  Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1947, το διοικητικό συμβούλιο της Rover έδωσε την τελική έγκριση για το σχέδιο Land Rover. Τα δύο πρώτα πρωτότυπα Land Rover δημιουργήθηκαν σε σασί απόJeep. Το SERIES I της Land Rover είχε ακριβώς ίσο μεταξόνιο με  το Jeep. Η δημιουργία των πρωτοτύπων διήρκεσε μόλις δύο μήνες, αφού τα επιμέρους τμήματα δεν σχεδιάστηκαν. Απλά κατασκευάστηκαν, και τοποθετήθηκαν με χονδρικές μετρήσεις. 

Το πρώτο Land Rover παρουσιάστηκε στην έκθεση του Άμστερνταμ το 1948. Το σασί αυτού του μοντέλου ήταν γαλβανισμένο, ενώ οι πόρτες ήταν στον προαιρετικό εξοπλισμό. Μερικούς μήνες αργότερα έγιναν στάνταρ. 

Η έλλειψη ατσαλιού την μεταπολεμική περίοδο στην Αγγλία, οδήγησε τους τεχνικούς της εταιρείας να αποφασίσουν τη χρήση αλουμινίου για την κατασκευή των Land Rover. Η απόφαση αυτή έμελλε να συμβάλλει στην τεράστια εμπορική επιτυχία των Land Rover.

Για την ιστορία, η Land Rover ξεκίνησε την πορεία της επίσημα το 1948 με ένα ομώνυμο μοντέλο βασισμένο σε jeep σχεδιασμένο από τον τότε σχεδιαστή της Rover, το οποίο απέφερε πωλήσεις περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο της Rover.  Το 1960 η Rover εξαγοράζεται από την British Leyland και γίνεται Rover Triumph, η οποία με τη σειρά της χρεωκοπεί το 1975 και η Land Rover γίνεται μία ανεξάρτητη εταιρεία.  Aξιοσημείωτο είναι μάλιστα πως έξι δεακετίες αργότερα, υπολογίζεται πως τα δύο τρίτα αυτών των οχημάτων ακόμα δουλεύουν - πολλά από αυτά σε ακραίες συνθήκες και στα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη.

Το 1968 μπαίνει στη στρατιωτική υπηρεσία το Land Rover Lightweight. Κατασκευάστηκε με ειδικές προδιαγραφές, έτσι ώστε να μπορεί να ανυψωθεί από ελικόπτερο. Το Lightweight είναι και σήμερα must για τους απανταχού συλλέκτες.  Τουλάχιστο το 50% των Land Rover που κατασκευάστηκαν, πουλήθηκαν σε στρατιωτικούς και παρεμφερείς οργανισμούς.

Από το 1993 και μετά τα Defender αποκτούν δισκόφρενα εμπρός και πίσω. Μια έκδοση Defender με κινητήρα 2.8 της BMW παράγεται στη Ν. Αφρική.

Βέβαια, οι λάτρεις της φίρμας στην Ελλάδα είναι αρκετοί. Μάλιστα είναι πολλοί εκείνοι που προτιμούν να αγοράζουν παλαιότερα μοντέλα και να τα ανακατασκευάζουν. Για το λόγο αυτό υπάρχει και ο ιδανικός προορισμός για...συλλέκτες της ιστορικής βρετανικής φίρμας. Δεν έχετε παρά να δείτε εδώ, στον παράδεισο των Land Rover! Για όσους είναι ήδη ιδιοκτήτες, υπάρχει ένας ιστότοπος, όπου μπορούν να βρουν τα πάντα για το αγαπημένο τους τετρακίνητο. 

Το 1990 δημιουργείται το εξαιρετικά επιτυχημένο Discovery, καθώς και το πασίγνωστο Defender, τα οποία γίνονται εξαιρετικά γνωστά από τον θεσμό του Camel Trophy. Στο μεταξύ η Land Rover ανήκει στην Bmw από την οποία την αγοράζει η Ford to 2000  για να την πουλησει με τη σειρά της το 2009  στην ινδική Tata, μαζί με την Jaguar.