Η Honda επιστρέφει στην F1

Η Honda ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 της FIA,από τη σεζόν του 2015, σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία McLaren. Η Honda θα είναι υπεύθυνη εξέλιξης και παραγωγής του κινητήρα και του συστήματος ανάκτησης της ενέργειας, ενώ η McLaren θα αναλάβει την εξέλιξη και κατασκευή του σασί του μονοθεσίου καθώς και τη διοίκηση της νέας ομάδας McLaren Honda.

Από το 2014 οι νέοι κανονισμοί της F1 απαιτούν τη χρήση ενός υπερτροφοδοτούμενου V6 κινητήρα 1600 κ.εκ. άμεσου ψεκασμού με συστήματα ανάκτησης ενέργειας. Η ευκαιρία για περαιτέρω εξέλιξη αυτών των τεχνολογιών, μέσα από την πρόκληση των αγώνων, ήταν σοβαρό κίνητρο για την απόφαση συμμετοχής της Honda στην F1.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Takanobu Ito, Πρόεδρος της Honda Motor Co., Ltd. δήλωσε: "Από τότε που ιδρύθηκε, η Honda είναι μία εταιρία που αναπτύσσεται μέσα από τις προκλήσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η Honda έχει μακρά ιστορία στην προώθηση των τεχνολογιών μέσα από τη συμμετοχή της στα πιο αναγνωρισμένα πρωταθλήματα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Οι νέοι κανονισμοί της F1, που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, θα αποτελέσουν το έναυσμα για περαιτέρω εξέλιξη των προηγμένων τεχνολογιών μας και αυτός είναι ο κύριος στόχος της συμμετοχής μας στη F1".

Η εκ νέου ενασχόληση της Honda με την F1 συνεχίζει τη μακρά αγωνιστική παράδοση της ιαπωνικής εταιρείας, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά το 1964 και μέχρι το 1968 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, από 1983 έως το 1992 ως προμηθευτής κινητήρων -κερδίζοντας, σε αυτό το διάστημα, 4 συνεχόμενες φορές τον τίτλο (1988-1991)- και από το 2006 έως το 2008 με δικά της μονοθέσια.