Άιρτον Σένα: Είκοσι χρόνια από το θάνατο ενός θρύλου

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και δη η Formula 1 γιγαντώθηκε χάρη σε ονόματα-θρύλους όπως ο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, ο Γκρέιαμ Χιλ, ο Νίκι Λάουντα, ο Νέλσον Πικέ, ο Αλέν Προστ, όμως την 1 Μαΐου 1994 έγινε φτωχότερος μετά το θάνατο του Άιρτον Σένα στην πίστα της Ίμολα, ακριβώς μία εικοσαετία πριν.

Το σοβαρό ατύχημα του συμπατριώτη του Ρούμπενς Μπαρικέλο, δύο ημέρες πριν και το θανατηφόρο δυστύχημα του Ρόναλντ Ράτζενμπεργκερ στις κατατακτήριες δοκιμές, αποτέλεσαν προμήνυμα γι' αυτό που θα ακολουθούσε στη μοιραία στροφή Ταμπουρέλο, όπου θα κοβόταν το νήμα της ζωής του Βραζιλιάνου οδηγού.

Ο Βραζιλιάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης και δύο ώρες μετά το σοκαριστικό ατύχημα, ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι συνόδευσαν τον Ayrton Senna στην τελευταία του κατοικία. Μετά το τραγικό δυστύχημα και τον θάνατο του Senna, η οικογένειά του, εκπληρώνοντας δική του επιθυμία, δημιούργησε ένα ίδρυμα για παιδιά στη Βραζιλία.

Είκοσι χρόνια πέρασαν από το θάνατο του 34χρονου τότε Βραζιλιάνου πιλότου, όμως κανείς από όσους ασχολούνται με το πιο γρήγορο σπορ του κόσμου, δεν μπορεί να ξεχάσει την  Πρωτομαγιά του 1994.

Ο Άιρτον Σένα γεννήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στις 21 Μαρτίου 1960. Πρώτη του επαφή με τιμόνι ήταν σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών, σε ένα καρτ, δώρο του πατέρα του. Στα 13 ξεκίνησε να συμμετέχει σε αγώνες καρτ, ενώ 10 χρόνια αργότερα έκανε τα πρώτα του βήματα στη Formula 1.

Σε ηλικία 24 ετών, ξεκίνησε την καριέρα του στη Formula 1 με την Toleman, στη συνέχεια μετακόμισε στη Lotus, βγαίνοντας τέταρτος στο πρωτάθλημα για δύο συναπτά έτη, ενώ το 1987 πήρε την τρίτη θέση.

Τότε, ήρθε η μετακόμισή του στην McLaren, ομάδα που έφτασε για πρώτη φορά στην κορυφή του κόσμου το 1988. Το 1989 αναδείχθηκε δεύτερος, μέχρι να επιστρέψει το 1990 και το 1991 στην κορυφή.

Το 1994, ο Σένα άφησε την ΜcLaren για να ενταχθεί στην Williams, με την οποία πρόλαβε να τρέξει μόλις τρεις φορές. Η τελευταία κούρσα του δεν έμελλε να ολοκληρωθεί ποτέ...