Δεν κινδυνεύει πραγματικά η Ελλάδα στη βαθμολογία της UEFA

Η Ελλάδα βλέπει έναν-έναν τους ευρωπαϊκούς της εκπροσώπους να φεύγουν.

Μετά την Ξάνθη και τον Αστέρα Τρίπολης, η ήττα του Ατρομήτου με σκορ 3-1 από την Αλκμάαρ, ουσιαστικά αφήνει τη χώρα μας με δύο μόλις εκπροσώπους στις διοργανώσεις της UEFA το φετινό φθινόπωρο, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ.

Οι δύο παραπάνω ομάδες έχουν εξασφαλισμένα 13 παιχνίδια ακόμη, συν ένα του Ατρομήτου στην Ολλανδία.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 35η θέση της φετινής συγκομιδής πόντων στη βαθμολογία της UEFA, με 1.300 πόντους, χάρη κυρίως στα μπόνους των Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ. Οι βαθμοί όμως που από εδώ και πέρα θα κερδίζουν αυτοί οι δύο θα διαιρούνται διά του πέντε!

Η Ελλάδα κατέχει τη 12η θέση της UEFA, η οποία είναι η τελευταία που παρέχει απευθείας εισιτήριο στους ομίλους του Champions League και απευθείας εισιτήριο στους ομίλους του Europa League από τη μεθεπόμενη χρονιά.

Η Ελλάδα έχει 28.800 βαθμούς, έναντι 27.425 της Ελβετίας, η οποία μειώνει διαρκώς τη διαφορά. Ακόμη όμως κι αν η χώρα μας χάσει τη 12η θέση, δύσκολα θα χάσει και τη 13η, καθώς η 14η Αυστρία έχει μόλις 24.525 βαθμούς. Πιο πολύ, βέβαια, η Ελλάδα κινδυνεύει από την 15η Ρουμανία, η οποία είναι πρώτη στη φετινή βαθμολογική συγκομιδή και διαιρεί διά του τέσσερα, ενώ Ελβετία και Αυστρία διαιρούν, όπως εμείς, διά του πέντε.

Η 13η θέση, πάντως, χαρίζει απευθείας εισιτήριο στους ομίλους σε περίπτωση που κάποια ομάδα που θα τερματίσει στις δύο πρώτες θέσεις σε Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία ή Γαλλία ή η πρωταθλήτρια Ολλανδίας, Ρωσίας ή Ουκρανίας πάρει το Champions League.

Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα, αν χάσει τη 12η θέση, θα χάσει μόνο το προνόμιο στο Europa League, το οποίο ούτως ή άλλως δεν είχε ποτέ, καθώς από τη μεθεπόμενη χρονιά το θεσμοθετεί η UEFA, με δώδεκα ομάδες απευθείας στους ομίλους της διοργάνωσης.

Η Ελβετία, πάντως, έχει ήδη χάσει έναν εκπρόσωπό της, τη Ζυρίχη και στα πλέι-οφ του Europa League θα αποχαιρετήσει, με βάση τα πρώτα ματς της Πέμπτης και τις Γκρασχόπερς και Σεντ Γκάλεν, ίσως και την Τουν (Γκρασχόπερς - Φιορεντίνα 1-2, Σεντ Γκάλεν - Σπαρτάκ Μόσχας 1-1, Παρτιζάν - Τουν 1-0).

Οι Ρουμάνοι θα χάσουν τις Πετρολούλ (Σουόνσι - Πετρολούλ 5-1), Άστρα Γκιουργκιού (Μακάμπι Χάιφα - Άστρα Γκιουργκιού 2-0) και Παντούρι (Παντούρι Τάργκου Τζίου - Μπράγκα 0-1) και θα μείνουν μόνο με τη Στεάουα Βουκουρεστίου.

Μήπως να υπολογίζουμε τους 16ους Τσέχους με Βικτόρια Πλζεν, Σλόβαν Λίμπερετς και Γιάμπλονετς;

Την επόμενη χρονιά, η Ελλάδα θα εκκινήσει από τη 13η θέση και θα κυνηγά την Ελβετία (20.900 έναντι 21.675 πόντων), ενώ η Τσεχία μπορεί ήδη από φέτος να μας προσπεράσει για του χρόνου, με 20.125 πόντους.

Χρειάζεται πόντους και καλές χρονιές. Ίσως του χρόνου να κινδυνεύσει ο πρωταθλητής και από τη σεζόν 2016-17 να δίνει δύο προκριματικούς, όπως τη σεζόν 2009-10.