Η πρεμιέρα μιας Καλλονής στη Superleague

Η Καλλονή δίνει το πρώτο της παιχνίδι στη Σούπερ Λίγκα, απέναντι στον νταμπλούχο Ελλάδας Ολυμπιακό στο ουδέτερο «ΟΑΚΑ», και το Novasports.gr σάς παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η ΑΕΛΚ από το τοπικό της Λέσβου βρέθηκε στο πρωτάθλημα με τις κορυφαίες ομάδες της χώρας.

Ο παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ουδεμία σχέση είχε με τη Μυτιλήνη! Το «Ασχημόπαπο» που έγινε κύκνος, όμως, αποτελεί το παραμύθι του που ταιριάζει γάντι στην Καλλονή της Σούπερ Λίγκας. Όταν το 1994 ο Απόλλωνας Δάφιας και ο Αρισβαίος συνενώθηκαν, δημιουργώντας την Καλλονή, ελάχιστοι θα πίστευαν πώς λίγο πριν τη συμπλήρωση δύο δεκαετιών ζωής του συλλόγου της Μυτιλήνης, το δημιούργημα αυτό θα βρισκόταν στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της Ελλάδας έχοντας διανύσει την απόσταση από τα... αλώνια στα... σαλόνια!

Από το τοπικό πρωτάθλημα της Λέσβου η ποδοσφαιρική μοίρα της Καλλονής την έφερε για πρώτη φορά στη βραχύβια, τότε, ιστορία της στη Δ΄ Εθνική το 2002. Η προσπάθεια, όμως, δεν είχε ωριμάσει και τα θεμέλια για κάτι περισσότερο αποδείχθηκαν όχι τόσο γερά. Χωρίς καν επαγγελματικό συμβόλαιο στο ρόστερ της, η Καλλονή νίκησε τέσσερις φορές σε τριάντα παιχνίδια!

Η άνοδος αρχίζει τη σεζόν 20072008 όταν η επιστροφή στις μεγάλες ποδοσφαιρικές κατηγορίες της χώρας υλοποιείται ξανά για τις «σαρδέλες». Πρώτος στη σειρά ήταν ο τοπικός τίτλος της Λέσβου και η (επ)άνοδος στη Δ΄ Εθνική. Στο δύσκολο όμιλο με τις αθηναϊκές ομάδες η ομάδα της Μυτιλήνης τερμάτισε πέμπτη, με το πλήρωμα του χρόνου για τη Φούτμπολ Λιγκ 2 να έρχεται ένα χρόνο αργότερα.

Έχοντας πετύχει ένα θαυμάσιο δεύτερο γύρο με συγκλονιστικά αμυντικά κι επιθετικά στατιστικά, η ΑΕΛΚ τερματίζει πρώτη στον όμιλό της και κερδίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της άνοδο στις επαγγελματικές κατηγορίες. Το 2010/2011 συμμετέχει στο Βόρειο Όμιλο της Φούτμπολ Λιγκ 2, όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πρώτη, ενώ ποτέ δεν έπεσε στη διάρκεια του πρωταθλήματος κάτω από την τέταρτη θέση.

Την περίοδο αυτή η Καλλονή κράτησε ένα αξιομνημόνευτο ρεκόρ: Ήταν η μόνη αήττητη ομάδα στις ελληνικές επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου ως τις 12 Δεκεμβρίου 2010, όταν κι έχασε από την Αναγέννηση στην Επανωμή. Το 2011 δεν άρχισε με τον καλύτερο τρόπο, μια και η αλλαγή ιδιοκτησίας και η αλλαγή του προπονητή Μιχάλη Κασάπη έφερε την ομάδα σ' ένα διάστημα δυόμιση μηνών χωρίς νίκη και επτά βαθμούς από την πρώτη θέση. Ήταν μία απλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα!

Μπήκε, ως δεύτερη του ομίλου της, στα πλέι οφ που δεν έγιναν ποτέ λόγω της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών και του υποβιβασμού πέντε ομάδων (αντί για τρεις) από τη Φούτμπολ Λιγκ στην οποία ανέβηκε. Έχοντας περάσει δώδεκα σεζόν στο τοπικό της Λέσβου, τέσσερις στη Δ΄ Εθνική, μία στη Φούτμπολ Λιγκ 2, τις δύο που ακολούθησαν στη Φούτμπολ Λιγκ, η Καλλονή είναι έτοιμη για το ντεμπούτο της, για πρώτη φορά στην 20χρονη πλέον ιστορία της, στη Σούπερ Λίγκα.

Μείζον ζήτημα το γηπεδικό

Η φυσική έδρα της ΑΕΛΚ, το «Κώστας Κεντέρης», θυμίζει τα τελευταία χρόνια κάτι όμοιο με βοσκοτόπι! Το χωρητικότητας εννιακοσίων θεατών γήπεδο που πήρε το όνομά του Μυτιληνιού Ολυμπιονίκη και πρώην αθλητή του στίβου δεν μπορούσε καν να φιλοξενήσει ματς μικρότερων κατηγοριών. Το «Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης» ανακατασκευάζεται για να μπορέσει να υποδεχθεί την Καλλονή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και να δώσει τη χαρά στους ντόπιους φιλάθλους της να δουν από κοντά την ΑΕΛΚ να παίζει για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία. Τις πρώτες αγωνιστικές της νέας σεζόν θα τις περάσει στο «Ολυμπιακό Στάδιο» της Αθήνας, ελπίζοντας σε άμεσο «επαναπατρισμό». Όπως γίνεται αντιληπτό το γηπεδικό είναι το μείζον πρόβλημα της Καλλονής στην εκκίνηση της περιόδου.

Με την εμπειρία του πρωταθλητή «Ρουμάνου»

Σε 32 χρόνια προπονητικής καριέρας ο Γιάννης Μαντζουράκης έχει αλλάξει δουλειά 23 φορές σε Ελλάδα και Κύπρο! Με διπλές θητείες σε Αιγάλεω και ΑΠΟΕΛ, τέσσερις στην Ξάνθη ο δρόμος από τη Χαλκίδα το 1981 τον οδήγησε στη Μυτιλήνη το 2013. Αντικατέστησε τον Μπάμπη Τεννέ, που οδήγησε την Καλλονή στη Σούπερ Λίγκα, ενώ το 2000 κατέκτησε τον μόνο του εγχώριο τίτλο του: Ως προπονητής του Ολυμπιακού, αντικαθιστώντας τον Αλμπέρτο Μπιγκόν και ολοκληρώνοντας τη χρονιά με οκτώ νίκες σε ισάριθμα εναπομείναντα παιχνίδια πήρε το Πρωτάθλημα Ελλάδας.

Ο Μαντζουράκης, γνωστός και ως «Ρουμάνος» λόγω της τετραετούς θητείας του ως παίκτης σε Κλουζ και Ραπίντ Βουκουρεστίου, είναι ένας προπονητικός «χαμαιλέοντας» γνωρίζοντας σε κάθε ομάδα που πηγαίνει τι σύστημα πρέπει να εφαρμόσει. Άλλοτε οι προσαρμοσμένες τακτικές του βγαίνουν κι άλλοτε όχι. Από το περιβόητο «4-4-2 με ρόμβο» στον Ολυμπιακό, μέχρι το 4-5-1 που λογικά θα εφαρμόσει στην Καλλονή κάθε κίνηση του 64χρονου προπονητή είναι μελετημένη και «ποτισμένη» με την εμπειρία του. Φέτος συμπληρώνει 45 χρόνια στο ποδόσφαιρο, ως παίκτης και προπονητής, με τον μισό αυτό αιώνα περίπου να τα «λέει» όλα.

Ο «ερωτευμένος» Νίκος Μιχαλάκης

Η διοίκηση του Νίκου Μιχαλάκη, ηγέτη της ΑΕΛΚ, καλείται να βαδίσει σε πρωτόγνωρα μονοπάτια στη Σούπερ Λίγκα. Δύο χρόνια πριν ο κ. Μιχαλάκης σε συνεντεύξεις του σε τοπικά Μέσα της Λέσβου έλεγε με βεβαιότητα πώς η ομάδα του θ΄ ανέβει στη μεγάλη κατηγορία. Η Καλλονή αποτελεί τον επόμενο «έρωτα» της ζωής του μετά την οικογένειά του, όπως έχει δηλώσει υποσχόμενος πώς ποτέ δεν θα την αφήσει! Θεωρείται ο άνθρωπος που έβγαλε από την ποδοσφαιρική αφάνεια το ποδόσφαιρο της Λέσβου και παρά το γεγονός ότι η ΑΕΛΚ, μάλλον, θα έχει το χαμηλότερο μπάτζετ της κατηγορίας φέτος, πρόκειται για ένα σωματείο που βαδίζει με σίγουρα βήματα, χωρίς υπερβολές και με όσες δυνάμεις έχει.

Το «μπαμ» με Βιθέντε (που δεν έγινε) και η απώλεια του Καντζί

Λίγες ημέρες πριν η ΑΕΛΚ βρέθηκε κοντά στο να κάνει το «μπαμ» με τον Βιθέντε. Ο 32χρονος πρώην αριστερός εξτρέμ των Λεβάντε, Βαλένθια και Μπράιτον ναι μεν δεν βρίσκεται στα καλύτερα της καριέρας του, έχει σταματήσει να είναι διεθνής με την Ισπανία από τα 25 σχεδόν, ωστόσο αν ερχόταν θα έδινε την προσωπικότητα που θα χρειαστεί δεδομένα η Καλλονή για να μείνει στην κατηγορία. Η εμπειρία του Εμάνουελ Περόνε αναμένεται να βοηθήσει την επιθετική γραμμή της ΑΕΛΚ, όπως και η παρουσία του τερματοφύλακα Άντριου Χογκ.

Απαραίτητη, βέβαια, θα είναι η βοήθεια των Ελλήνων παικτών και μεγάλο δίλημμα πώς θ΄ αντιμετωπιστεί η έλλειψη του Μακούμπα Καντζί που συνεχίζει στον Λεβαδειακό. Ο Σενεγαλέζος μεσοεπιθετικός ήρθε στην Καλλονή με εμπειρία και πάνω από εκατό συμμετοχές στην αμερικάνικη MLS. Μετά από σοβαρό τραυματισμό άφησε το Χιούστον και μετακόμισε στην Ελλάδα, όπου βοήθησε και βοηθήθηκε από την Καλλονή πέρυσι στη Φούτμπολ Λιγκ. Ο Αφρικανός έδινε προσωπικότητα και ποιότητα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού της ΑΕΛΚ και μένει να φανεί πώς θα καλυφθεί το κενό του.

Στόχος η παραμονή για τις «σαρδέλες»

Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο δεν μπορεί να είναι μονόδρομος κι αυτοσκοπός για την ΑΕΛΚ. Οι «σαρδέλες» αν μείνουν στη φετινή Σούπερ Λίγκα θα έχουν σημειώσει επιτυχία ισάξια, αν όχι μεγαλύτερη, της ανόδου τους. Μπόλικα «αν» συνοδεύουν μία πιθανή εκτίμηση της κατάστασης: Αν αντέξει το «ξεσπίτωμα» και το πόσο αυτό θα διαρκέσει, αν έρθει ένας παίκτης τύπου Βιθέντε, αν η αμυντικογενής και προσεκτική τακτική αντεπιθέσεων του Μαντζουράκη στεφθεί με επιτυχία, αν έρθει ο ηγέτης τύπου Βιθέντε ως το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, αν τα Ελληνόπουλα τραβήξουν το κουπί που τους αναλογεί η Καλλονή μπορεί και να κάνει το μεγάλο άλμα παραμονής.

Πηγή: novasports.gr