Δύσκολο το πρόγραμμα των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Τα πλέι-οφ της Superleague τελείωσαν. Οι διακοπές στα ρόστερ και τα επιτελεία των πέντε ομάδων μας που κατέχουν ευρωπαϊκό εισιτήριο είναι καθ' οδόν, όμως αυτό που προβληματίζει είναι το μέλλον της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Ελλάδα αρχίζει την επόμενη σεζόν συγκατοικώντας στην ενδέκατη θέση της βαθμολογίας της UEFA με την Τουρκία έχοντας 27.500 βαθμούς, ενώ πολύ κοντά της είναι η Ελβετία με 26.025 και στη δέκατη θέση είναι το Βέλγιο με 29.900.

Η Ελλάδα πρόσθεσε άλλη μια κακή σεζόν, τη δεύτερη συνεχόμενη, στην πενταετία της και αντίστοιχα, αφαίρεσε μια σχετικά καλή, όχι, πάντως, την καλύτερη.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός θα εκκινήσει από το -γνώριμό του, πια- τρίτο γκρουπ δυναμικότητας των ομίλων. Ο ΠΑΟΚ θα είναι στους ανίσχυρους του τρίτου προκριματικού γύρου του Champions League, ο Ατρόμητος στους ανίσχυρους των πλέι-οφ του Europa League και ο Αστέρας Τρίπολης στους ανίσχυρους του τρίτου προκριματικού γύρου της ίδιας διοργάνωσης.

Μόνο ο ΠΑΣ Γιάννινα ενδέχεται να ξεκινήσει από τους ισχυρούς του δεύτερου προκριματικού γύρου του Europa League, αλλά μιλάμε για πλεονέκτημα μηδαμινό, εφόσον πρόκειται για τόσο πρώιμο γύρο της διοργάνωσης και εξάλλου, θα εξανεμιστεί σε περίπτωση πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Το μέλλον της Ελλάδας στα κύπελλα Ευρώπης προδιαγράφεται δυσοίωνο.

Πότε ρίχνεται στη μάχη της Ευρώπης ο κάθε σύλλογος

Ο ΠΑΣ Γιάννινα, έχοντας πάρει μόλις το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο, θα ξεκινήσει από πολύ νωρίς τη δυσκολότερη χρονιά στην ιστορία της. Ο πρώτος αγώνας του δεύτερου προκριματικού γύρου του Europa League θα διεξαχθεί μόλις στις 18 (ή ακόμη και 16) Ιουλίου και η ρεβάνς στις 25 (ή  23) Ιουλίου.

Αντίστοιχα, στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League ο ΠΑΟΚ θα παίξει στις 30 ή 31 Ιουλίου και για τον επαναληπτικό στις 6 η 7 Αυγούστου.

Ο Αστέρας Τρίπολης θα δώσει την 1η Αυγούστου τον πρώτο αγώνα του τρίτου προκριματικού γύρου του Europa League και στις 8 Αυγούστου θα δώσει τη ρεβάνς. Ο πλέον ευνοημένος είναι ο Ατρόμητος, ο οποίος θα ξεκινήσει τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις για τη σεζόν 2013/14 στις 22 Αυγούστου με τον πρώτο αγώνα της φάσης των πλέι-οφ του Europa League και στις 29 Αυγούστου θα δώσει τον δεύτερο και καθοριστικό για την πρόκριση στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Φανταστείτε ότι αν ο ΠΑΣ Γιάννινα καταφέρει να φτάσει μέχρι αυτή τη φάση θα έχει δώσει ήδη έξι αγώνες, οι τέσσερις εκ των οποίων σίγουρα με ισχυρότερες βαθμολογικά ομάδες, πιθανότατα δηλαδή με θεωρούμενα "μεγαθήρια".

Ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει στη φάση των ομίλων στις 10 ή 11 Σεπτεμβρίου.