Το… αντιρατσιστικό νομοσχέδιο της UEFA τίθεται σε εφαρμογή

Αντιμέτωποι με ποινή τουλάχιστον 10 αγωνιστικών θα τίθενται πλέον οι ποδοσφαιριστές και παράγοντες που εμπλέκονται σε επεισόδια ρατσιστικού χαρακτήρα σε ευρωπαϊκούς αγώνες σε επίπεδο συλλόγων ή εθνικών ομάδων, σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο που ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA.

Ακόμα, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι σύλλογοι θα τιμωρούνται με μερικό κλείσιμο θυρών του γηπέδου τους την πρώτη φορά που οπαδοί τους θα εμπλέκονται σε ρατσιστικές επιθέσεις, ενώ τη δεύτερη φορά θα τιμωρείται η έδρα της ομάδας και θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

Οι νέες κυρώσεις θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου αρχικά μόνο για τα παιχνίδια του Champions League και του Europa League, όμως η UEFA φιλοδοξεί να πείσει τις 53 ομοσπονδίες-μέλη της να εφαρμόσουν την ίδια νομοθεσία.

Ο Ινφαντίνο ανακοίνωσε ακόμα νέες πρωτοβουλίες κατά του ντόπινγκ, μεταξύ των οποίων και η έναρξη μίας ανώνυμης έρευνας που θα μελετήσει αναδρομικά τα προφίλ σχεδόν 900 παικτών που έχουν αγωνιστεί σε διοργανώσεις της UEFA από το 2008, ώστε να εντοπιστούν στοιχεία για πιθανή χρήση στεροειδών.