Η… καταραμένη Μπενφίκα και ο τροπαιοσυλλέκτης Μπενίτεθ

Ο πρόωρος αποκλεισμός των μπλε της Τσέλσι από το φετινό Champions League κατέληξε τελικά, στα τελειώματα της σεζόν, σε θρίαμβο και σε εμπλουτισμό της τροπαιοθήκης του συλλόγου.

Το γκολ του Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς στο 93ο λεπτό του αγώνα άφησε εμβρόνητη την Μπενφίκα, την ώρα που όλα έδειχναν παράταση. Δύο ομάδες που αμφότερες προέρχονταν από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση συμμετείχαν σε έναν ανταγωνιστικό και "δυνατό" τελικό, με περίσσια θέληση και πάθος.

Για άλλη μια φορά, ο Ράφα Μπενίτεθ κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο, το οποίο εξελίσσεται ως το προπονητικό φόρτε του. Αναλυτικά, έχει ένα κύπελλο UEFA με τη Βαλένθια τη σεζόν 2003/04, ένα Champions League με τη Λίβερπουλ τη σεζόν 2004/05, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης και πάλι με τους κόκκινους στις αρχές της σεζόν 2005/06 και ένα Europa League, πλέον, με την Τσέλσι.

Σε διασυνοριακό επίπεδο έχει κερδίσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με την Ίντερ τη σεζόν 2010/11.

Η Τσέλσι, από την πλευρά της, με τη νίκη της με σκορ 2-1 επί της Μπενφίκα στον τελικό του Άμστερνταμ, ισοφάρισε το ρεκόρ μιας άλλης πορτογαλικής ομάδας, της Πόρτο με διαδοχικές κατακτήσεις Champions League και κυπέλλου UEFA/Europa League. Μόνο που οι μπλε το κατάφεραν... από την ανάποδη.

Στον αγωνιστικό χώρο του Άμστερνταμ Αρίνα, είδαμε δύο ομάδες διψασμένες για νίκη, με την Τσέλσι, βάσει ποιότητας του ρόστερ και ψυχολογίας, να έχει το πάνω χέρι στον αγώνα, τόσο σε ό,τι αφορά τον ρυθμό, όσο και σχετικά με την πρωτοβουλία των κίνησεων.

Μην ξεχνάμε ότι η Μπενφίκα προερχόταν από μία ακόμη -εκτός έδρας- ψυχρολουσία στο πορτογαλικό πρωτάθλημα από την Πόρτο. Στο μεταξύ τους ντέρμπι, η ομάδα του Οπόρτο κέρδισε τους Αετούς της Λισαβώνας με ίδιο σκορ (2-1) με γκολ του Κέλβιν στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων. Το γκολ αυτό σηματοδότησε την απώλεια του τίτλου για τους πρωτευουσιάνους από την Πόρτο, εκτός κι αν η Πάκος Φερέιρα δεν αφήσει τη συντοπίτισσά της να περάσει με το διπλό την Κυριακή 19 Μαΐου.

Τελικά, μάλλον μίλησε η παράδοση, η οποία θέλει τη Μπενφίκα να μην έχει κατακτήσει ποτέ ευρωπαϊκό τρόπαιο, σε επτά τελικούς. Οι Αετοί έχουν φτάσει στην πηγή αλλά δεν έχουν πιεί νερό στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1962/63 (Μίλαν - Μπενφίκα 2-1) για πρώτη φορά.

Ακολούθησαν άλλες έξι ήττες: Ίντερ - Μπενφίκα 1-0 (Κύπελλο Πρωταθλητριών 1964/65), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπενφίκα 1-1 (4-1 παρ.) (Κύπελλο Πρωταθλητριών 1967/68), Άντερλεχτ - Μπενφίκα 1-0 (Κύπελλο UEFA 1982/83), Αϊντχόφεν - Μπενφίκα 0-0 (6-5 πέν.) (Κύπελλο Πρωταθλητριών 1987/88), Μίλαν - Μπενφίκα 1-0 (Κύπελλο Πρωταθλητριών 1989/90) και Μπενφίκα - Τσέλσι 1-2 (Europa League 2012/13).