Μουρίνιο: Ασφαλώς και μπορεί η Ρεάλ να το γυρίσει

Το σκηνικό στην αίθουσα Συνεντεύξεων Τύπου του Σίγκναλ-Ιντούνα Αρένα δεν ήταν πολύ συχνό. Ήταν όμως γνώριμο: ο Ζοζέ Μουρίνιο στα... σκοινιά.

Προπονητής σπάνιας ιδιοσυγκρασίας και πάστας, με ποδοσφαιρικό και προσωπικό εγωισμό όσο λίγοι, τόσο υπερόπτης, αλλά και τόσο αναγνωρισμένος, ο Πορτογάλος δε θέλει να βρίσκεται ποτέ σε αυτή τη θέση που βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης, όταν η Βασίλισσα έζησε την εφιαλτική ήττα με σκορ 4-1 από τη Ντόρτμουντ.

Λένε ότι ο Μουρίνιο έχει "κρύο αίμα". Ο γράφων, ωστόσο, πιστεύει ότι από μέσα του "έβραζε σε περισσότερους κι από 100 βαθμούς Κελσίου". Παρ' όλα αυτά, κράτησε την ψυχραιμία του.

"Ασφαλώς και μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή", δήλωσε ο Μουρίνιο με αυτή την άτεγκτη αμετροέπεια που αναγνωρίζουν οι φαν του και σιχαίνονται οι εχθροί του.

Θυμόμαστε τη διακοπή των ερωτήσεων των δημοσιογράφων μετά την... πεντάρα στο Καμπ Νου (5-0) στον πρώτο γύρο της Primera Division της σεζόν 2010/11 (29 Νοεμβρίου 2011). "Αυτό που έχω μόνο να σας πω είναι ότι πληρώνομαι για να φέρω τη Ρεάλ πάνω από τη Μπαρτσελόνα. Τίποτε άλλο". Και ύστερα έφυγε, αφού ασχολήθηκε πρώτα με τη διαιτησία και το αρνητικό για τη Ρεάλ, όπως είχε δηλώσει, κλίμα του αγώνα.

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα θυμούνται τη συμπεριφορά του στις 13 Μαρτίου 2003, όταν οι πράσινοι είχαν κερδίσει με 1-0 στο Ντας Άντας την Πόρτο (γκολ του Εμάνουελ Ολισαντέμπε) για το πρώτο παιχνίδι των προημιτελικών του τότε Κυπέλλου UEFA.

"Δεν τελειώσαμε ακόμη. Υπάρχει άλλο ένα παιχνίδι", είχε δηλώσει τότε ο Πορτογάλος. Δεν είπε ούτε ένα "μπράβο". Αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στον τότε προπονητή του τριφυλλιού, Σέρχιο Μαρκαριάν. Τελικά, στη ρεβάνς, ήταν αυτός που πήρε την πρόκριση, έστω και στην παράσταση και έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου που ήταν η απαρχή των μεγάλων επιτυχιών του σε διεθνές επίπεδο.

Αυτός είναι ο Ζοζέ Μουρίνιο και δε θα αλλάξει. Όσοι τον παρακολουθούν καλά, θα παρατήρησαν ότι η αντίδρασή του στην -προσωρινή- ισοφάριση του Κριστιάνο Ρονάλντο, πρόδιδε την πεποίθησή του ότι όλα τελείωσαν. Το αλαζονικό μειδίαμα αντικαταστάθηκε από νευρικό συνοφρύωμα. Ποτέ όμως αμήχανο.

Ο Γιούργκεν Κλοπ δήλωσε, από την πλευρά των θριαμβευτών, ότι αισθάνεται σαν τον Ρομπέν των Δασών που κλέβει τα χρήματα από τους πλούσιος. Ευθεία σπόντα προς τον Πορτογάλο ομόλογό του. Πάντως, νωρίτερα, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, ο Μουρίνιο είχε δώσει εγκάρδια το χέρι του στον Γερμανό και ύστερα τον αγκάλιασε.

Στο μεταξύ, η ισπανική εφημερίδα Marca κυκλοφόρησε με τον τίτλο Bundes8Liga1. Εύστοχος ο τίτλος. Πρόκειται όμως για αναγνώριση ανωτερότητας των Γερμανών ή για προσπάθεια να μειωθεί ο αντίκτυπος της ήττας της Ρεάλ, την οποία παραδοσιακά στηρίζει η εφημερίδα; Όπως και να το θέτει η Marca, πάντως, πάμε ολοταχώς για γερμανικό "εμφύλιο" στον τελικό του Λονδίνου, μεταξύ Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ. Εκτός κι αν ο Μουρίνιο ανατρέψει και πάλι τα δεδομένα...