Στη Δικαιοσύνη καταγγελίες για εξετάσεις μαϊμού στο ποδόσφαιρο

Στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας, βρίσκονται καταγγελίες σε βάρος παλαιών μελών της ΕΠΟ, που αφορούν τις διοικήσεις Γκαγκάτση και Πιλάβιου, σύμφωνα με τις οποίες η Ομοσπονδία υπέστη ζημιά της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ, για πληρωμές εικονικών ιατρικών εξετάσεων αθλητών .

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, Πεπόνης και Μουζακίτης έδωσαν εντολή στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ να διεξάγει έρευνα στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, ότι την περίοδο 2006-2011 και στο πλαίσιο του προγράμματος κάρτας υγείας και παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε αθλητές, κυρίως ερασιτεχνικών κατηγοριών, καταβλήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για εικονικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, υπέγραψε το Σεπτέμβριο του 2005 σύμβαση με την εταιρεία OPEDEK ΑΕ για την δημιουργία κεντρικού συστήματος παρακολούθησης αθλητών σε θεραπευτήρια υγείας και 53 σταθμούς υγείας σε ολόκληρη την χώρα καθώς και για 250 χιλιάδες μετρήσεις (εξετάσεις).

Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (UEFA) είχε δώσει επιχορήγηση ενός εκατομμυρίου ευρώ. Αργότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, όταν η επίμαχη εταιρία απορροφήθηκε, η σύμβαση παρέμεινε σε ισχύ με την εταιρεία PC SYSTEMS και υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2010 νέα σύμβαση για μεταφορά και διενέργεια ειδικών εξετάσεων βιολογικών δειγμάτων αθλητών.

Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι οι συμβάσεις δεν υλοποιήθηκαν ποτέ στο ακέραιο, καθώς, την επίμαχη περίοδο, η ΕΠΟ φαίνεται να καταβάλει ποσό 9,7 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί σε 1,5 εκατομμύριο μετρήσεις αθλητών ενώ στην πραγματικότητα οι μετρήσεις δεν φαίνεται να ξεπερνούν τις 15.530.