FIFA: Γροθιά στο μαχαίρι για τα στημένα παιχνίδια

Στην αυστηροποίηση των ποινών για όσους εμπλέκονται σε στημένα παιχνίδια, προσανατολίζεται η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIFA). Το έναυσμα έδωσε το σχετικό πόρισμα της EUROPOL που αναφέρει ότι πάνω από 380 αγώνες παγκοσμίως είχαν προκαθορισμένα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ασφαλίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Ραλφ Μούτσκε και πρώην στελέχους της INTERPOL: “Οι προκαθορισμένοι αγώνες είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και δεν τελειώνει έτσι απλά. Αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι οι ποινές. Ενώ για κάποιο μέλος της “ποδοσφαιρικής κοινότητας” που παρανομεί oι συνέπειες είναι βαρύτατες, για οποιονδήποτε άλλον είναι τόσο ήπιες, που μετά βίας τον αποθαρρύνουν από το να το ξανακάνει”.

Τα στοιχεία της EUROPOL είναι ενδεικτικά, καθώς τουλάχιστον ένας αγώνας του Τσάμπιονς Λιγκ που διεξήχθη στην Αγγλία ήταν στημένος (φημολογείται πως είναι το Λίβερπουλ-Ντέμπρετσεν του 2009 με φερόμενη δωροδοκία του τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων).

Τα στοιχεία όμως που έφερε στο φως η έρευνα της EUROPOL δεν περιορίζονται μόνο στην Αγγλία, καθώς ο διευθυντής της, Ρομπ Γουέινραϊτ ανέφερε πως “είναι αφελές να θεωρούμε πως η διαφθορά δεν αγγίζει και τα αγγλικά γήπεδα. Είναι μια λυπηρή ημέρα για το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο γενικότερα, κι αυτό διότι η κλίμακα της διαφθοράς είναι πρωτοφανής στα χρονικά, περιλαμβάνοντας εκατοντάδες αγώνες και εγκληματίες που επηρέαζαν συστηματικά ποδοσφαιρικές διοργανώσεις κερδίζοντας πολλά χρήματα. Η οργάνωσή τους υπήρξε υποδειγματική και είχε βάση την Ασία, με συνεργασία πολλών Ευρωπαίων”.

Στον κατάλογο των ύποπτων διοργανώσεων συγκαταλέγονται και προκριματικά του Παγκοσμίου και Ευρωπαϊκού Κυπέλλου καθώς και αγώνες που έχουν διεξαχθεί στην Αφρική, τη Λατινική και Κεντρική Αμερική.

Στο κύκλωμα εμπλέκονται 425 άνθρωποι από 15 χώρες σε όλες τις κατηγορίες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Στους υπόπτους, συμπεριλαμβάνονται ποδοσφαιριστές, προπονητές, διαιτητές αλλά και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ήταν λιτή και ανέφερε πως “η UEFA ήδη συνεργάζεται με τις Αρχές προς επίλυση των σημαντικών θεμάτων στο πλαίσιο της μηδενικής ανοχής προς τα προκαθορισμένα παιχνίδια”.